Нови сој вируса корона стигао из Велике Британије

Лабораторија Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду изоловала је први пут британску варијанту мутираног вируса корона.

Србија 24.01.2021 | 18:38
Нови сој вируса корона стигао из Велике Британије

Британску варијанту вируса изоловали смо у узорку пацијенткиње која је допутовала из Уједињеног Краљевства, рекла је професорка Тања Јовановић.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је раније данас да га је министар здравља Златибор Лончар обавијестио да је у Србију стигао британски сој.

– Путница из Лондона, која је била негативна на ПЦР тесту, донијела је тај сој, њен супруг је имао тешке симптоме – рекао је Вучић и додао да су испраћени сви контакти те жене и да су покушали да их изолују.

Иначе, секвенцирање вируса (којим се прате мутације) ради Ветеринарски институт из Краљева још од априла прошле године, а од септембра се укључио и Медицински факултет у Београду.

Британски сој вируса корона још увијек није довољно истражен. Зна се да се вирус брже и лакше шири међу људима. Лекари кажу да регистроване вакцине против корона вируса штите и од мутираних сојева вируса.

Шеф Канцеларије СЗО у Србији Мариијан Ивануша рекао је јуче да је важно да се грађани што прије вакцинишу јер су одобрене вакцине ефикасне и против новог соја вируса.

Мутације ће се догађати и убудуће тако да се мора пратити ситуација како би се видјело да ли та ефикасност остаје или су потребне мање промјене у вакцини. Оно што сада знамо, јесте да су вакцине ефикасне за све вирусе који су у циркулацији, навео је Ивануша.

(Тањуг)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Осој

24.01.2021 18:40

Ја. Грозница Јузног вјетра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

24.01.2021 20:25

Сад морате њега годину дана рекламират па це на јесен доц треци назив вируса да направите кризу вецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

25.01.2021 19:47

Која гомила глобалистицких глупости...нецемо се вакцинисати против било цега сто измисли сзо....нека фамилију вакцинису и себи и својима праве пландемију. Доста их је било и Богу су сувисни и народу.

ОДГОВОРИТЕ