Системски помоћи Николи, али и осталој дјеци

-Моја дужност, у име Града, јесте да овај проблем ријешимо системски. Морам рећи да је срамотна једна оваква одлука за дјецу којима ниједна установа не може да помогне, да их припази колико треба и да су препуштени родитељима. Град је предвидио да та дјеца добијају помоћ до 18 године и та одлука стоји тако годинама – казао је Станивуковић. Истакао је да ће већ сутра бити предложено да се та одлука промијени.

Република Српска 24.01.2021 | 15:32
Системски помоћи Николи, али и осталој дјеци

Градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић посјетио је данас породицу Ковачевић из Горње Пискавице, чији члан, деветнаестогодишњи Никола, болује од Волфовог синдрома, тешке и ријетке болести.

Том приликом, градоначелник им уручио једнократну новчану помоћ и основне животне намирнице, те најавио да ће убрзо бити системски ријешен проблем са примањима без којих је остала ова породица након Николиног пунољетства.

-Моја дужност, у име Града, јесте да овај проблем ријешимо системски. Морам рећи да је срамотна једна оваква одлука за дјецу којима ниједна установа не може да помогне, да их припази колико треба и да су препуштени родитељима. Град је предвидио да та дјеца добијају помоћ до 18 године и та одлука стоји тако годинама – казао је Станивуковић.

Истакао је да ће већ сутра бити предложено да се та одлука промијени.

-Нема оног ко то неће подржати. И то је онда ријешено системски – нагласио је градоначелник. 

Овом приликом, позвао је суграђане да до краја јануара позову хуманитарни број 1413 за помоћ овој породици.

Станивуковић је данас најавио да ће Град правити и хумане паркинге, од којих ће приход ићи у хуманитарне сврхе.

Такође, Град ће понудити свој билборд за оглашавање хуманитарних акција или других хуманих ствари.

-Морамо да вратимо хуману душу овом граду, да мислимо о овим људима. И данас када сам овдје дошао, не би било у реду да помогнемо само једној породици. Шта ћемо са другим који су слични? Њих је неколико десетина и Град то може ријешити системски. То је моја дужност, али исто тако, док то не ријешимо системски, моја дужност је била да посјетим и упознам ову честиту породицу Ковачевић – закључио је Станивуковић.

Николин отац, Милован Ковачевић  захвалио је градоначелнику Станивуковићу на посјети, истичући да им је значајно што их је посјетио, упознат са њиховим проблемом и најавио рјешење.

-Надам се да ће се успјети ријешити овај проблем са примањима које је имао мој син до пунољетства. Мислим да би најбоље било и за родитеље и за овакву дјецу да имају новчана примања цијелог живота. Ми као родитељи смо све слабији и болеснији зато нам је ова помоћ неопходна  – рекао је Милован и захвалио свима који су до сада пружили подршку његовој породици.

Навео је да Никола болује од ријетког Волфовог синдрома, са девет дијагноза.

-На лијечењу у Београду, речено нам је да је Никола четврти случај те болести у свијету. Тешко је једној породици која нема мјесечних примања да обезбиједи плаћање свих режија и куповину лијекова неопходних за Николу. Живио сам од свог рада и сада ми је тешко и да тражим помоћ од других, али морамо се борити – казао је Милован.

У име Удружења “Мозаик пријетељства”, које је до сада у више наврата помагало овој породици, Мирослав Субашић је изразио задовољство градоначелником најавом да ће проблем ових породица бити ријешен кроз систем.

-Срећан сам јер сам данас видио да се у пет минута приче са градоначелником Станивуковићем дошло до рјешења проблема. Не само за Николу, него и за другу дјецу. Вјерујем да ће Бања Лука са новим начином размишљања и управљања, ипак размишљати и о дјеци и људима који јако тешко живе – рекао је Субашић.

(БН)

 

 

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

24.01.2021 14:50

Немам ријечи. Душа ме боли када овакве и сличне случајеве видим. Па ђе ће душа властодршцима који имају све што пожеле јер је законска топуза у њиховим рукама, а незнају шта их сутра чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

24.01.2021 15:26

Наравно на нивоу државе законски регулисати права особа са инвалидитетом овакве и сличних врста!

Name

Гаги

24.01.2021 15:54

Уххх...свака цаст Драско!!!

Name

Горан

24.01.2021 16:30

Свака цаст, цовјек на прво мјесто па остало ста буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободни бањалуцанин

24.01.2021 17:01

Драско конкретно највеци проблем јесте овакав и трбате да дате све од себе да ријесите ваке и слицне породице.Хтио би да скренем пазњу да би исто тако требало покренути питање дјецијег доплатка.Знам да је то републицки ниво.Али мозете осмислити закон и упутити у скупстинску процедуру.Мислим да свако дијете заслузује дјеци па таман и било из имуцне породице.Мислим да су дјеца дискримисана и остецена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

24.01.2021 17:27

Свака цаст млади цовјеце, покази свима ста је људскост, а не само борба за функције.Сад је на реду да све установе морају имати запослене особе са инвалидитетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

24.01.2021 18:57

Ова владајуца стока само себе гледа нема пара за овакве породице нема пара за социјално угрозене који не раде нигдје нема пара за борце али зато има пара за хеликоптере за нова аута за плате по неколико хиљада марака нетребало им дабогда, Лопови СНСДе ,СП,ДЕМОС и остали папци и прелетаци стидите ли се ицега.

Name

За бања луку

24.01.2021 18:47

Браво за друга Каспу. Ово је све његово масло, и хвала му....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

24.01.2021 18:54

Без ријечи, без коментара. Осим НЕДАЈ БОЖЕ НИКОМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС

24.01.2021 20:02

Браво Драско имас пуну подрску.БРАВО ТО ЈЕ ЉУЦКОСТ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САТ

24.01.2021 20:09

БРАВО ДРАСКО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Физиотерапеути

24.01.2021 21:14

БРАВО ДРАШКО !!!

ОДГОВОРИТЕ