Sistemski pomoći Nikoli, ali i ostaloj djeci

-Moja dužnost, u ime Grada, jeste da ovaj problem riješimo sistemski. Moram reći da je sramotna jedna ovakva odluka za djecu kojima nijedna ustanova ne može da pomogne, da ih pripazi koliko treba i da su prepušteni roditeljima. Grad je predvidio da ta djeca dobijaju pomoć do 18 godine i ta odluka stoji tako godinama – kazao je Stanivuković. Istakao je da će već sutra biti predloženo da se ta odluka promijeni.

Republika Srpska 24.01.2021 | 15:32
Sistemski pomoći Nikoli, ali i ostaloj djeci

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković posjetio je danas porodicu Кovačević iz Gornje Piskavice, čiji član, devetnaestogodišnji Nikola, boluje od Volfovog sindroma, teške i rijetke bolesti.

Tom prilikom, gradonačelnik im uručio jednokratnu novčanu pomoć i osnovne životne namirnice, te najavio da će ubrzo biti sistemski riješen problem sa primanjima bez kojih je ostala ova porodica nakon Nikolinog punoljetstva.

-Moja dužnost, u ime Grada, jeste da ovaj problem riješimo sistemski. Moram reći da je sramotna jedna ovakva odluka za djecu kojima nijedna ustanova ne može da pomogne, da ih pripazi koliko treba i da su prepušteni roditeljima. Grad je predvidio da ta djeca dobijaju pomoć do 18 godine i ta odluka stoji tako godinama – kazao je Stanivuković.

Istakao je da će već sutra biti predloženo da se ta odluka promijeni.

-Nema onog ko to neće podržati. I to je onda riješeno sistemski – naglasio je gradonačelnik. 

Ovom prilikom, pozvao je sugrađane da do kraja januara pozovu humanitarni broj 1413 za pomoć ovoj porodici.

Stanivuković je danas najavio da će Grad praviti i humane parkinge, od kojih će prihod ići u humanitarne svrhe.

Takođe, Grad će ponuditi svoj bilbord za oglašavanje humanitarnih akcija ili drugih humanih stvari.

-Moramo da vratimo humanu dušu ovom gradu, da mislimo o ovim ljudima. I danas kada sam ovdje došao, ne bi bilo u redu da pomognemo samo jednoj porodici. Šta ćemo sa drugim koji su slični? Njih je nekoliko desetina i Grad to može riješiti sistemski. To je moja dužnost, ali isto tako, dok to ne riješimo sistemski, moja dužnost je bila da posjetim i upoznam ovu čestitu porodicu Кovačević – zaključio je Stanivuković.

Nikolin otac, Milovan Кovačević  zahvalio je gradonačelniku Stanivukoviću na posjeti, ističući da im je značajno što ih je posjetio, upoznat sa njihovim problemom i najavio rješenje.

-Nadam se da će se uspjeti riješiti ovaj problem sa primanjima koje je imao moj sin do punoljetstva. Mislim da bi najbolje bilo i za roditelje i za ovakvu djecu da imaju novčana primanja cijelog života. Mi kao roditelji smo sve slabiji i bolesniji zato nam je ova pomoć neophodna  – rekao je Milovan i zahvalio svima koji su do sada pružili podršku njegovoj porodici.

Naveo je da Nikola boluje od rijetkog Volfovog sindroma, sa devet dijagnoza.

-Na liječenju u Beogradu, rečeno nam je da je Nikola četvrti slučaj te bolesti u svijetu. Teško je jednoj porodici koja nema mjesečnih primanja da obezbijedi plaćanje svih režija i kupovinu lijekova neophodnih za Nikolu. Živio sam od svog rada i sada mi je teško i da tražim pomoć od drugih, ali moramo se boriti – kazao je Milovan.

U ime Udruženja “Mozaik prijeteljstva”, koje je do sada u više navrata pomagalo ovoj porodici, Miroslav Subašić je izrazio zadovoljstvo gradonačelnikom najavom da će problem ovih porodica biti riješen kroz sistem.

-Srećan sam jer sam danas vidio da se u pet minuta priče sa gradonačelnikom Stanivukovićem došlo do rješenja problema. Ne samo za Nikolu, nego i za drugu djecu. Vjerujem da će Banja Luka sa novim načinom razmišljanja i upravljanja, ipak razmišljati i o djeci i ljudima koji jako teško žive – rekao je Subašić.

(BN)

 

 

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

24.01.2021 14:50

Немам ријечи. Душа ме боли када овакве и сличне случајеве видим. Па ђе ће душа властодршцима који имају све што пожеле јер је законска топуза у њиховим рукама, а незнају шта их сутра чека.

ODGOVORITE
Name

As

24.01.2021 15:26

Naravno na nivou države zakonski regulisati prava osoba sa invaliditetom ovakve i sličnih vrsta!

Name

Gagi

24.01.2021 15:54

Uhhh...svaka cast Drasko!!!

Name

Goran

24.01.2021 16:30

Svaka cast, covjek na prvo mjesto pa ostalo sta bude

ODGOVORITE
Name

Slobodni banjalucanin

24.01.2021 17:01

Drasko konkretno najveci problem jeste ovakav i trbate da date sve od sebe da rijesite vake i slicne porodice.Htio bi da skrenem paznju da bi isto tako trebalo pokrenuti pitanje djecijeg doplatka.Znam da je to republicki nivo.Ali mozete osmisliti zakon i uputiti u skupstinsku proceduru.Mislim da svako dijete zasluzuje djeci pa taman i bilo iz imucne porodice.Mislim da su djeca diskrimisana i ostecena.

ODGOVORITE
Name

Nn

24.01.2021 17:27

Svaka cast mladi covjece, pokazi svima sta je ljudskost, a ne samo borba za funkcije.Sad je na redu da sve ustanove moraju imati zaposlene osobe sa invaliditetom.

ODGOVORITE
Name

Miso

24.01.2021 18:57

Ova vladajuca stoka samo sebe gleda nema para za ovakve porodice nema para za socijalno ugrozene koji ne rade nigdje nema para za borce ali zato ima para za helikoptere za nova auta za plate po nekoliko hiljada maraka netrebalo im dabogda, Lopovi SNSDe ,SP,DEMOS i ostali papci i preletaci stidite li se icega.

Name

Za banja luku

24.01.2021 18:47

Bravo za druga Kaspu. Ovo je sve njegovo maslo, i hvala mu....

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

24.01.2021 18:54

Bez riječi, bez komentara. Osim NEDAJ BOŽE NIKOME.

ODGOVORITE
Name

DNS

24.01.2021 20:02

Bravo Drasko imas punu podrsku.BRAVO TO JE LJUCKOST!

ODGOVORITE
Name

SAT

24.01.2021 20:09

BRAVO DRASKO

ODGOVORITE
Name

Fizioterapeuti

24.01.2021 21:14

BRAVO DRAŠKO !!!

ODGOVORITE