Погледајте зашто Додик и Бакир дижу националне тензије

Три Феудалца поново на заједничком задатку покушаја спасавања самих себе: Изетбеговићева подршка Додику увијек је била неупитна, као и Човићу, трећем члану Тима

Босна и Херцеговина 23.01.2021 | 20:54
Погледајте зашто Додик и Бакир дижу националне тензије

Пише: Слободан Васковић

1.

Бакир Изетбеговић није гласач СНСД-а, али је, без сумње, велики симпатизер ретроградне политике Милорада Додика; Један од највећих и то из Личних Интереса.

2.

И није то доказао само изјавом датом у Дневнику Д Федералне телевизије, већ безброј пута прије тога, а наставиће доказивати и у времену које је пред нама. 

За вјеровати је не још дуго.

3.

Додикова наказна политика, коју спроводи преко функционера СНСД-а, али не и бирача те странке, изванредан је мотивациони фактор за исту такву политику СДА, коју води Изетбеговић и функционери СДА који су му остали лојални (али не и њихови бирачи), што изазива истовјетну политику ХДЗ-а Драгана Човића и званичника те странке (али не и њених бирача).

4.

Додик је у огромним проблемима, и на унутрашњем и вањском политичком плану, а Изетбеговић у гигантским проблемима на унутарстраначком нивоу, које не смије ни да покуша почети рјешавати, јер би, у случају стварног сучељавања са турбуленцијама унутар партије, он лично могао постати/постао колатерал епилога.

Што ће му се, свакако, десити. Развлачио/Не развлачио!

5. 

-Како се не би суочио директно са Денисом Звиздићем који га држи у матној позицији (Ако Звиздић напусти странку, СДА ће се драматично попарати; Ако изетбеговић пређе, без конкретне реакције, преко Звиздићевог ултиматума да мора склонити из политике своју супругу Себију, биће сам попаран; Ако прихвати Звиздићев улитматум од њега неће остати камен на камен…); 

-Како би избјегао даље сударе са Аљошом Чампаром (Звиздићевим првим рођаком) који је одлично одиграо унутарпартијску шаховску партију доводећи Изетбеговића у ситуацију да га Звиздић може матирати кад хоће; 

-Како би побјегао од чињенице да је једини кандидат СДА који није изгубио на локалним изборима у Сарајеву - Семир Ефендић (општина Нови Град), Звиздићев и Чампарин саборац против породичног управљања СДА, Изетбеговић је прибјегао Додиковим методама - лажном поистовјећивању Срба као народа са Додиком и његовом ретроградном политиком, како би, примарно, прикрио своје унутарстраначке проблеме и дао прилику Додику да реагује, тешко вријеђајући Бошњаке (што је дотични и учинио), и додатно му у томе помогне.

Други Изетбеговићев циљ је био да Бошњаке поистовјети са самим собом и сопственом назадном политиком, у чему није успио, јер је то неистина и у начелу и у детаљу.

Најбоље су то потврдили локални избори, како за Додика, тако и за Изетбеговића. 

Наравно да ће се у цијелу ову лакопрепознатљиву и вишедеценијску покварену  игру емоцијама народа коју играју Три Феудалца у погодном тренутку укључити и Драган Човић.

6.

На Изетбеговићеву жалост, након његове јадне изјаве, остаје ноторна чињеница да су, већ јако јако дуго, Три Најлошија човјека у БиХ управо Три Феудалца: Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић (можете редати којим год хоћете редом).

7. 

Изетбеговићева свјесно подла изјава неће га спасити даљих турбуленција унутар СДА; Покрила их је за један дан, али и даље остаје у матној ситуацији у којој га држе Чампара, Звиздић, Ефендић, иза којих стоји Хасан Ченгић који лагано, без журбе, политички дави лидера најјаче бошњачке партије.

Ченгић има времена напретек, за разлику од Изетбеговића; Ченгић ником ништа није дужан, али су многи политички прваци Бошњака дужни Ченгићу; Ченгић жели да влада са СДА и Изетбеговић, како ствари стоје, нема никакве ни стратегије ни тактике како да се одбрани у сопственом дневном боравку; У којем је огроман број проблема које је сам изазвао приватизацијом странке, руковођењем њоме из дневног боравка, а не из и преко њених органа.

8. 

Руковођење му је било толико “успјешно” да је све проблеме лично довезао у сопствени боравак, а СДА се увија, поред набројаног, и под тешким, свакодневним, ударима НИП-а, (који све више јача, преузимајући гласаче СДА) и њеног челника Дине Конаковића, некадашње узданице Изетбеговића.

Листа Изетбеговићевих проблема не завршава са Конаковићем; Набројао сам тек оне најкрупније, највидљивије, док, из дана у дан, расте број чампара, звиздића, ефендића, конаковића у свим дијеловима БиХ/ФБиХ. 

9. 

За то вријеме, Изетбеговићеви “пикови”, који би требало да га бране, забављени су сами собом и правосудним процесима у којима су се нашли - Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ, ће морати да се брани од “прикључења” на респираторе “Сребрене Малине” који не раде, Осман Мехмедагић Осмица, шеф ОСА, од великог броја оптужби које свакодневно стижу на његов рачун… 

Изетбеговићев крај на политичкој сцени назире се као и Додиков; Логично је да са њима падне и Човић.

10.   

Изетбеговић ће остати упамћен као лидер СДА која је под његовим вођством изгубила све градове на територији Федерације БиХ, али и по томе што је увијек између стварања Функционалне БиХ и покушаја наметања сопствене Доминације у БиХ, бирао ово друго и на тај начин се, без остатка, придруживао по БиХ разарајућим политикама Додика и Човића, хранећи их сопственим нереалним, нецивилизацијским, антидржавним пројектом; Што никако не значи да се због тога може извући закључак какав је извукао Изетбеговић: “Кажу да нема лоших народа, а да постоје само лоша руководства. Нисам сигуран”!

Али се, итекако, може закључити да је Изетбеговић, као и Додик и Човић, кардинално лош руководилац који, поново наглашавам, покушавају цијеле народе поистовјетити са самима собом само из једног разлога: Да би опстали, сачували моћ и личне интересе, као и клијентелистичке и клептократске мреже уз чију помоћ се одржавају. 

У чему неће успјети. У то сам сигуран! 

11. 

Изетбеговић ће остати упамћен и као Сподоба која је државу доживљавала као сопствени дневни боравак, што свједочи о његовој неспособности да уопште разумије шта је то држава, начин на који функционише, путеве којима се до функционалних, оперативних, снажних институција долази; Потребу да те институције буду у служби грађана, а не Три Феудалца и њихових клијентелистичких и клептократских мрежа. Које чине појединци, које су они лично одабрали, а не народи.

12.

Изетбеговић никако да прихвати да је његова игра у тиму Три Федуалца постала неподношљива и по високе функционере његове странке, али и по бираче СДА, као што је и Додиково дивљање све неподношљивије за бираче СНСД-а, а питање тренутка је када ће своју неподношљивост Човићевом политиком исказати гласачи ХДЗ-а. 

13.

Узалуд су његове увреде; Не рјешавају ниједан од његових проблема, што не значи да ће он, након свега, уопште ишта разумјети, већ ће, како ствари стоје, наставити вјеровати да је Џо Бајден изабран за предсједника САД-а да би ријешио крш у његовом дневном боравку, а не да би САД и Американце вратио једне другима, а потом покушао поправити све оно што је његов претходник немилосрдно згазио, (чега је толико да би се могло набрајати годинама); И да ће, упоредо са тим послом, рјешавати са савезницима, проблеме у БиХ; А Изетбеговић је дио тих проблема, никако није дио рјешења и не може избјећи Велико Спремање. 

Небитно је који је по реду, битно је да је у реду и то веома високо.

14.

Оно што Изетбеговић и даље не разумије или, због панике у којој се налази због страшних унутарстраначких удара, покушава сам од себе сакрити, јесте да, дан за даном, Звиздић, Чампара, Ефендић, Конаковић, Бројни Други постају све јачи, а он све изолованији и слабији. 

Никаква саопштења од камилице које, као на траци, избацује Предсједништво СДА, по Изетбеговићевом диктату, то не могу прикрити; Посебно не ријешити.

Изјава Бакира Изетбеговића 

Коментаришући политику члана Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика. Изетбеговић је рекао: “Ја мислим да он жели бити упамћен као неко ко је то сачувао на топлом режиму, ако једног дана се омогуће нека консталација нова, да буде упамћен као неко ко је сачувао дух тога. Свјестан је да то не може урадити”. 

"Кажу да нема лоших народа, а да постоје само лоша руководства. Нисам сигуран. Јер он се (оп. а. Додик) додворава једном великом броју људи који жели балканску политику, који жели сирову политику", констатовао је. 

Потом је водитељица Изетбеговића питала да ли говори о лошем народу.

"Па пазите, гласачи који га држе желе његово бахато понашање", одговорио је.

Реаговао је на коментар водитељице да су то, како је рекла, тешке ријечи.

"Па нека су. Он је мени рекао: 'Ја сам причао ову вашу причу - економија, али не реагују на то. Када сам рекао тврде изјаве, сви су скочили'. Онда је знао шта ће даље. Дакле, итекако су везани лидер и они који га подржавају. Док га год подржавају у овоме што ради, водит ће их у погрешном смјеру. Они охрабрују, треба да се промјене. У РС-у се треба створити критична маса која жели нормалне односе, која неће хтјети срећу у туђој несрећи", поручио је Изетбеговић.

хттп://слободанвасковиц.блогспот.цом/

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Нуклеарни генератори

23.01.2021 20:22

Процес гасења је јос компликованији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.01.2021 22:24

Није нама Бакир проблем него Милорад.Уништио је и задужио Српску.

Name

д

23.01.2021 23:04

Унакрсна корупција у БХ је нама проблем, укљуцив и Бакира. Претворила је братство и јединство у корупцију. Миле се так так сналази у свему.

Name

босанац и херцеговац

23.01.2021 23:34

Они су три ПАСА који цувају један другога,и по сваку цјену треба их скинути висе и ставити у тај нови затвор нека другују а народ оставе на миру.

Name

НАВУЋИ БАЈДЕНА

24.01.2021 01:05

БАКИР ДИЖЕ ТЕНЗИЈЕ РАДИ НАВЛАЧЕЊА БАЈДЕНА НА БАЛКАН. ПА ТО ЈЕ СТАРА ТАКТИКА. АКО МУ НЕКО ОДГОВОРИ ДА СРБИ НИСУ ЛОШ НАРОД ОН ЋЕ ОДМАХ ЗВАТИ ВАШИНГТОН И ИЗЈАДАТИ СЕ ПО СТАРОМ- ВИДИШ ТИ СТАРИ ОВИХ СРБА. КО МУ ОДГОВОРИ ТАЈ ЈЕ БУДАЛА ОБИЧНА. ТРЕБА ЊЕМУ ПОСЛАТИ ПАРА ИЗ РС ЈЕР ОН КАЖЕ ЈА И ЖЕНА БРОЈАЛИ ПАРЕ КАД ОНО ИМАМО 7000 МАРАКА. ДАЈТЕ ДА СЕ ЧОВЈЕКУ ПОМОГНЕ. АЈДЕ МОРЕ..................

Name

Ре "Ре" РАСПУЦХИН

24.01.2021 07:08

Није нама ни Милорад проблем него смо ми сами себи проблем. Аутор кривицу сваљује на Додика и врх режима аболирајући оне који су за режим гласали а при томе заборавља да су и гласачи имали вајде од "Милорада". Гледам своје комшије како уживају на "државним јаслама" а све што је потребно за ту уживанцију је црвена партијска књижица и излазак читаве породице на изборе и глас "ЗА" Милорада. Да , треба имати и недостатак свијести и савјести. Дакле , има ту и одговорности гласача који су у стању због властите користи и уживања гледати све остале како се муче и одлазе у иностранство јер и њихове плате овисе о "дознакама".

Name

Ре

24.01.2021 07:31

Нас Милорад је само изврситељ Бакирови Цовицеви и Комсицеви дјела и замисли .Он је највеци издајник и руситеље српства у последњи 500 година..и све то ради уз подрску свог народа који мисле акоим Миле да сендвиц и пиво да су богови..

Name

Босанац

24.01.2021 08:31

Ову багру треба скинути с власти, задуживањем су укопали још 3 генерације. Ако их не скинемо, идемо сви заједно у вражију матер..

Name

075

24.01.2021 09:39

Све тачно од А до Ж !

Name

Рр

24.01.2021 11:52

Већ је и врапцима на грани јасна ова ненародна зезанција тројице лидера.

Name

Васковиц је легенда

25.01.2021 09:17

Управо тако. Набацивање националистицке лопте један другом цине услуге годинама

Name

БиХ

23.01.2021 20:44

Један другом стављају лопту на пенал.Обадвојици пасе национална нетрпељивост и вредјање, зато сто једино малоумници са обадве стране могу да гласају за овакву двојицу смрадова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мале Исправке

23.01.2021 21:49

ЈугоБиХ. Разуме се. Конфедеративни.

Name

Батерфлај

23.01.2021 22:16

Они се на такав нацин одржавају на власти. Цим им се пољуља власт један другом набацује лопту. Залосно је то сто с тим говором мрзње увијек це народ испастати. Нас не интересује национализам. Хоцемо економски стабилну земљу.

Name

Бака

23.01.2021 23:38

Фала Богу народ се буди.

Name

Ре

24.01.2021 08:57

Јахачи апокалипсе.

Name

Доналд

23.01.2021 20:50

јој, фуј. Одвратно. Могу ли се ове три карикатуре отјерати негдје сто даље од Балкана?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реце

23.01.2021 20:53

Зељезаре. Хах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија

23.01.2021 22:28

Моżе немојте их вишее бирати

Name

Сесељ

23.01.2021 23:06

Ма надју они себи мјесто макар у самоци.

Name

Рефлеxиа

23.01.2021 21:03

Кад знас противника, упознај себе. Хех. Вирови су вода дубока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутрон.

23.01.2021 21:04

Обука је заврсена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

23.01.2021 21:10

То је њихов договор, на тим основама опстају 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

23.01.2021 22:09

Њима двојице кад поцне лед пуцати под ногама ондасе договоре,удри по србима јацу по муслиманима, то наме ја нате све горе И онда добивамо изборе вец по козна који пут, ам И овце 25 г, невидимо

Name

Ре ре

23.01.2021 22:38

Апели народа БиХ за ову тројицу не вриједе.

Name

Побједа

23.01.2021 23:08

Па морате знати како их побиједити. Ако не знате онда опстају. Ста цес.

Name

Сарма

24.01.2021 08:30

Милорад Додик од 2014 опстаје на папцима.

Name

Ниста.

23.01.2021 21:31

Онда Балкан 1 - Лигхт оф. Они су Балкан 2 - Полyгон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

23.01.2021 21:39

ЕЛ БАКЕ , НЕ МОЗЕ ТО ТАКО . САМО ОВАЈ ЛАКТАСКИ МЕДЈЕД ИМА ПРАВО ДА ВРИЈЕДА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

23.01.2021 21:52

Ова два говеда нека иду на ливаду и муцу о тој теми, САМИ ИЗМЕДЈУ СЕБЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУЛДОГ

23.01.2021 21:56

Е неце висе да мозе. ВИСЕ НАС ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

23.01.2021 22:21

Под хитно на сметлиште са лешинарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биден

23.01.2021 23:08

И Wелцоме.

Name

Рибља Цорба

23.01.2021 23:52

Слусај Рибља Цорба - Мистер Перфект Ти си измисљала своје јунаке, који не писке, који не каке. Ти си креирала своје хероје, да слепо слусају команде твоје. Пропада свака романса нова, јер тразис свога принца из снова, свака романса нова, јер тразис свога принца из снова. Рефрен Хеј, не постоји Мр. Перфецт, Хеј, свако има неки дефект, Хеј, цовек од врлина градјен, Хеј, јесте тразен није надјен. Јесте тразен није надјен. Ти си измисљала своје јунаке, који не писке, који не каке. Ти си креирала своје хероје, да слепо слусају команде твоје. Пропада свака романса нова, јер тразис свога принца из снова, свака романса нова, јер тразис свога принца из снова. Рефрен Хеј, не постоји Мр. Перфецт, Хеј, свако има неки дефект, Хеј, цовек од врлина градјен, Хеј, јесте тразен није надјен. Јесте тразен није надјен. Текст пјесме Рибља Цорба - Мистер Перфект

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица домацица

24.01.2021 08:38

Нееемојте тако, ипак су то наси политицари. Ста би смо брез њих.

Name

Миркан

24.01.2021 06:48

Ово је Додиков покушај,веома лош,да скрене тему са иконе и у томе му помаже његов друг Бакир. Афера икона предуго траје и очито га и превише нервира па вели хајмо ми другар сигурицу тј.по национализму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

24.01.2021 08:08

Кад дозу оредите волесе ко браца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.01.2021 08:49

Ма то су три капиталца, каква феудалаца! Капитал је њихово право име, и то огроман!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски и

24.01.2021 09:10

Босњацки народ зиве вијековима заједно на истом простору. Не могу бити лоси народи, него су исти, ма како се звали по националности и вјероисповијести. То су добри, вриједни, паметни,племенити људи али увијек имају проблем са ограниценим појединцима који нас вуку на дно, због неких својих интереса све заједно нас представљају као лосе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политика и правда

24.01.2021 09:54

Све добро појасњење, народ може заједно чак су се пуно брже приближили једни другима. Заједно живе, тргују и тугују за дјецом која одоше трбухом за крухом а не иду дјеца политичара то је довољан доказ да они само своју политику воде без имало одговорности за ову ситуацију.

Name

Јоле

24.01.2021 10:20

Ма добро је овај Бакир рекао за србе који подрзавају Милорада, али је требо исто реци и за Босњаке који њему дају гласове. Ту је и цовиц исти као и њих двојица. Ја сам због ове три будале напистио земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

24.01.2021 14:21

Ајде Бакире завези, стрпај главу у пијесак као ној од срамоте, и бјези са политицке сцене. Препусти то другима јер ти си никакав. И поведи своју зену са собом обавезно. И запамти, таквих изјава се стиде сви нормални људи, укљуцујуци и Босњаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.01.2021 15:00

Па њих дбојица се договарају како це овај народ зајебавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

24.01.2021 18:30

САМО РЕТАРДИ ВЈЕРУЈУ ЊИХОВИМ ПОЈЕДИНАЦНИМ ИЗЈАВАМА.ЗАЈЕДНО СЈЕДЕ ДРУЗЕ СЕ ПИЈУ ЈЕДУ А ИЗА ЛЕДЈА КАО ЈЕДАН ДРУГОГ ПЉУЈУ. ТО СУ ЊИХОВЕ БОЛЕСНЕ РИЈАЛИТИ ПРИЦЕ КОЈЕ НИКО ВИСЕ И НЕ СЛУСА.

ОДГОВОРИТЕ