Pogledajte zašto Dodik i Bakir dižu nacionalne tenzije

Tri Feudalca ponovo na zajedničkom zadatku pokušaja spasavanja samih sebe: Izetbegovićeva podrška Dodiku uvijek je bila neupitna, kao i Čoviću, trećem članu Tima

Bosna i Hercegovina 23.01.2021 | 20:54
Pogledajte zašto Dodik i Bakir dižu nacionalne tenzije

Piše: Slobodan Vasković

1.

Bakir Izetbegović nije glasač SNSD-a, ali je, bez sumnje, veliki simpatizer retrogradne politike Milorada Dodika; Jedan od najvećih i to iz Ličnih Interesa.

2.

I nije to dokazao samo izjavom datom u Dnevniku D Federalne televizije, već bezbroj puta prije toga, a nastaviće dokazivati i u vremenu koje je pred nama. 

Za vjerovati je ne još dugo.

3.

Dodikova nakazna politika, koju sprovodi preko funkcionera SNSD-a, ali ne i birača te stranke, izvanredan je motivacioni faktor za istu takvu politiku SDA, koju vodi Izetbegović i funkcioneri SDA koji su mu ostali lojalni (ali ne i njihovi birači), što izaziva istovjetnu politiku HDZ-a Dragana Čovića i zvaničnika te stranke (ali ne i njenih birača).

4.

Dodik je u ogromnim problemima, i na unutrašnjem i vanjskom političkom planu, a Izetbegović u gigantskim problemima na unutarstranačkom nivou, koje ne smije ni da pokuša početi rješavati, jer bi, u slučaju stvarnog sučeljavanja sa turbulencijama unutar partije, on lično mogao postati/postao kolateral epiloga.

Što će mu se, svakako, desiti. Razvlačio/Ne razvlačio!

5. 

-Kako se ne bi suočio direktno sa Denisom Zvizdićem koji ga drži u matnoj poziciji (Ako Zvizdić napusti stranku, SDA će se dramatično poparati; Ako izetbegović pređe, bez konkretne reakcije, preko Zvizdićevog ultimatuma da mora skloniti iz politike svoju suprugu Sebiju, biće sam poparan; Ako prihvati Zvizdićev ulitmatum od njega neće ostati kamen na kamen…); 

-Kako bi izbjegao dalje sudare sa Aljošom Čamparom (Zvizdićevim prvim rođakom) koji je odlično odigrao unutarpartijsku šahovsku partiju dovodeći Izetbegovića u situaciju da ga Zvizdić može matirati kad hoće; 

-Kako bi pobjegao od činjenice da je jedini kandidat SDA koji nije izgubio na lokalnim izborima u Sarajevu - Semir Efendić (opština Novi Grad), Zvizdićev i Čamparin saborac protiv porodičnog upravljanja SDA, Izetbegović je pribjegao Dodikovim metodama - lažnom poistovjećivanju Srba kao naroda sa Dodikom i njegovom retrogradnom politikom, kako bi, primarno, prikrio svoje unutarstranačke probleme i dao priliku Dodiku da reaguje, teško vrijeđajući Bošnjake (što je dotični i učinio), i dodatno mu u tome pomogne.

Drugi Izetbegovićev cilj je bio da Bošnjake poistovjeti sa samim sobom i sopstvenom nazadnom politikom, u čemu nije uspio, jer je to neistina i u načelu i u detalju.

Najbolje su to potvrdili lokalni izbori, kako za Dodika, tako i za Izetbegovića. 

Naravno da će se u cijelu ovu lakoprepoznatljivu i višedecenijsku pokvarenu  igru emocijama naroda koju igraju Tri Feudalca u pogodnom trenutku uključiti i Dragan Čović.

6.

Na Izetbegovićevu žalost, nakon njegove jadne izjave, ostaje notorna činjenica da su, već jako jako dugo, Tri Najlošija čovjeka u BiH upravo Tri Feudalca: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović (možete redati kojim god hoćete redom).

7. 

Izetbegovićeva svjesno podla izjava neće ga spasiti daljih turbulencija unutar SDA; Pokrila ih je za jedan dan, ali i dalje ostaje u matnoj situaciji u kojoj ga drže Čampara, Zvizdić, Efendić, iza kojih stoji Hasan Čengić koji lagano, bez žurbe, politički davi lidera najjače bošnjačke partije.

Čengić ima vremena napretek, za razliku od Izetbegovića; Čengić nikom ništa nije dužan, ali su mnogi politički prvaci Bošnjaka dužni Čengiću; Čengić želi da vlada sa SDA i Izetbegović, kako stvari stoje, nema nikakve ni strategije ni taktike kako da se odbrani u sopstvenom dnevnom boravku; U kojem je ogroman broj problema koje je sam izazvao privatizacijom stranke, rukovođenjem njome iz dnevnog boravka, a ne iz i preko njenih organa.

8. 

Rukovođenje mu je bilo toliko “uspješno” da je sve probleme lično dovezao u sopstveni boravak, a SDA se uvija, pored nabrojanog, i pod teškim, svakodnevnim, udarima NIP-a, (koji sve više jača, preuzimajući glasače SDA) i njenog čelnika Dine Konakovića, nekadašnje uzdanice Izetbegovića.

Lista Izetbegovićevih problema ne završava sa Konakovićem; Nabrojao sam tek one najkrupnije, najvidljivije, dok, iz dana u dan, raste broj čampara, zvizdića, efendića, konakovića u svim dijelovima BiH/FBiH. 

9. 

Za to vrijeme, Izetbegovićevi “pikovi”, koji bi trebalo da ga brane, zabavljeni su sami sobom i pravosudnim procesima u kojima su se našli - Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, će morati da se brani od “priključenja” na respiratore “Srebrene Maline” koji ne rade, Osman Mehmedagić Osmica, šef OSA, od velikog broja optužbi koje svakodnevno stižu na njegov račun… 

Izetbegovićev kraj na političkoj sceni nazire se kao i Dodikov; Logično je da sa njima padne i Čović.

10.   

Izetbegović će ostati upamćen kao lider SDA koja je pod njegovim vođstvom izgubila sve gradove na teritoriji Federacije BiH, ali i po tome što je uvijek između stvaranja Funkcionalne BiH i pokušaja nametanja sopstvene Dominacije u BiH, birao ovo drugo i na taj način se, bez ostatka, pridruživao po BiH razarajućim politikama Dodika i Čovića, hraneći ih sopstvenim nerealnim, necivilizacijskim, antidržavnim projektom; Što nikako ne znači da se zbog toga može izvući zaključak kakav je izvukao Izetbegović: “Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran”!

Ali se, itekako, može zaključiti da je Izetbegović, kao i Dodik i Čović, kardinalno loš rukovodilac koji, ponovo naglašavam, pokušavaju cijele narode poistovjetiti sa samima sobom samo iz jednog razloga: Da bi opstali, sačuvali moć i lične interese, kao i klijentelističke i kleptokratske mreže uz čiju pomoć se održavaju. 

U čemu neće uspjeti. U to sam siguran! 

11. 

Izetbegović će ostati upamćen i kao Spodoba koja je državu doživljavala kao sopstveni dnevni boravak, što svjedoči o njegovoj nesposobnosti da uopšte razumije šta je to država, način na koji funkcioniše, puteve kojima se do funkcionalnih, operativnih, snažnih institucija dolazi; Potrebu da te institucije budu u službi građana, a ne Tri Feudalca i njihovih klijentelističkih i kleptokratskih mreža. Koje čine pojedinci, koje su oni lično odabrali, a ne narodi.

12.

Izetbegović nikako da prihvati da je njegova igra u timu Tri Fedualca postala nepodnošljiva i po visoke funkcionere njegove stranke, ali i po birače SDA, kao što je i Dodikovo divljanje sve nepodnošljivije za birače SNSD-a, a pitanje trenutka je kada će svoju nepodnošljivost Čovićevom politikom iskazati glasači HDZ-a. 

13.

Uzalud su njegove uvrede; Ne rješavaju nijedan od njegovih problema, što ne znači da će on, nakon svega, uopšte išta razumjeti, već će, kako stvari stoje, nastaviti vjerovati da je Džo Bajden izabran za predsjednika SAD-a da bi riješio krš u njegovom dnevnom boravku, a ne da bi SAD i Amerikance vratio jedne drugima, a potom pokušao popraviti sve ono što je njegov prethodnik nemilosrdno zgazio, (čega je toliko da bi se moglo nabrajati godinama); I da će, uporedo sa tim poslom, rješavati sa saveznicima, probleme u BiH; A Izetbegović je dio tih problema, nikako nije dio rješenja i ne može izbjeći Veliko Spremanje. 

Nebitno je koji je po redu, bitno je da je u redu i to veoma visoko.

14.

Ono što Izetbegović i dalje ne razumije ili, zbog panike u kojoj se nalazi zbog strašnih unutarstranačkih udara, pokušava sam od sebe sakriti, jeste da, dan za danom, Zvizdić, Čampara, Efendić, Konaković, Brojni Drugi postaju sve jači, a on sve izolovaniji i slabiji. 

Nikakva saopštenja od kamilice koje, kao na traci, izbacuje Predsjedništvo SDA, po Izetbegovićevom diktatu, to ne mogu prikriti; Posebno ne riješiti.

Izjava Bakira Izetbegovića 

Komentarišući politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Izetbegović je rekao: “Ja mislim da on želi biti upamćen kao neko ko je to sačuvao na toplom režimu, ako jednog dana se omoguće neka konstalacija nova, da bude upamćen kao neko ko je sačuvao duh toga. Svjestan je da to ne može uraditi”. 

"Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran. Jer on se (op. a. Dodik) dodvorava jednom velikom broju ljudi koji želi balkansku politiku, koji želi sirovu politiku", konstatovao je. 

Potom je voditeljica Izetbegovića pitala da li govori o lošem narodu.

"Pa pazite, glasači koji ga drže žele njegovo bahato ponašanje", odgovorio je.

Reagovao je na komentar voditeljice da su to, kako je rekla, teške riječi.

"Pa neka su. On je meni rekao: 'Ja sam pričao ovu vašu priču - ekonomija, ali ne reaguju na to. Kada sam rekao tvrde izjave, svi su skočili'. Onda je znao šta će dalje. Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju. Dok ga god podržavaju u ovome što radi, vodit će ih u pogrešnom smjeru. Oni ohrabruju, treba da se promjene. U RS-u se treba stvoriti kritična masa koja želi normalne odnose, koja neće htjeti sreću u tuđoj nesreći", poručio je Izetbegović.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Nuklearni generatori

23.01.2021 20:22

Proces gasenja je jos komplikovaniji.

ODGOVORITE
Name

Re

23.01.2021 22:24

Nije nama Bakir problem nego Milorad.Uništio je i zadužio Srpsku.

Name

d

23.01.2021 23:04

Unakrsna korupcija u BH je nama problem, ukljuciv i Bakira. Pretvorila je bratstvo i jedinstvo u korupciju. Mile se tak tak snalazi u svemu.

Name

bosanac i hercegovac

23.01.2021 23:34

Oni su tri PASA koji cuvaju jedan drugoga,i po svaku cjenu treba ih skinuti vise i staviti u taj novi zatvor neka druguju a narod ostave na miru.

Name

NAVUĆI BAJDENA

24.01.2021 01:05

BAKIR DIŽE TENZIJE RADI NAVLAČENJA BAJDENA NA BALKAN. PA TO JE STARA TAKTIKA. AKO MU NEKO ODGOVORI DA SRBI NISU LOŠ NAROD ON ĆE ODMAH ZVATI VAŠINGTON I IZJADATI SE PO STAROM- VIDIŠ TI STARI OVIH SRBA. KO MU ODGOVORI TAJ JE BUDALA OBIČNA. TREBA NJEMU POSLATI PARA IZ RS JER ON KAŽE JA I ŽENA BROJALI PARE KAD ONO IMAMO 7000 MARAKA. DAJTE DA SE ČOVJEKU POMOGNE. AJDE MORE..................

Name

Re "Re" RASPUCHIN

24.01.2021 07:08

Није нама ни Милорад проблем него смо ми сами себи проблем. Аутор кривицу сваљује на Додика и врх режима аболирајући оне који су за режим гласали а при томе заборавља да су и гласачи имали вајде од "Милорада". Гледам своје комшије како уживају на "државним јаслама" а све што је потребно за ту уживанцију је црвена партијска књижица и излазак читаве породице на изборе и глас "ЗА" Милорада. Да , треба имати и недостатак свијести и савјести. Дакле , има ту и одговорности гласача који су у стању због властите користи и уживања гледати све остале како се муче и одлазе у иностранство јер и њихове плате овисе о "дознакама".

Name

Re

24.01.2021 07:31

Nas Milorad je samo izvrsitelj Bakirovi Covicevi i Komsicevi djela i zamisli .On je najveci izdajnik i rusitelje srpstva u poslednji 500 godina..i sve to radi uz podrsku svog naroda koji misle akoim Mile da sendvic i pivo da su bogovi..

Name

Bosanac

24.01.2021 08:31

Ovu bagru treba skinuti s vlasti, zaduživanjem su ukopali još 3 generacije. Ako ih ne skinemo, idemo svi zajedno u vražiju mater..

Name

075

24.01.2021 09:39

Sve tačno od A do Ž !

Name

Rr

24.01.2021 11:52

Već je i vrapcima na grani jasna ova nenarodna zezancija trojice lidera.

Name

Vaskovic je legenda

25.01.2021 09:17

Upravo tako. Nabacivanje nacionalisticke lopte jedan drugom cine usluge godinama

Name

BiH

23.01.2021 20:44

Jedan drugom stavljaju loptu na penal.Obadvojici pase nacionalna netrpeljivost i vredjanje, zato sto jedino maloumnici sa obadve strane mogu da glasaju za ovakvu dvojicu smradova.

ODGOVORITE
Name

Male Ispravke

23.01.2021 21:49

JugoBiH. Razume se. Konfederativni.

Name

Baterflaj

23.01.2021 22:16

Oni se na takav nacin održavaju na vlasti. Cim im se poljulja vlast jedan drugom nabacuje loptu. Zalosno je to sto s tim govorom mrznje uvijek ce narod ispastati. Nas ne interesuje nacionalizam. Hocemo ekonomski stabilnu zemlju.

Name

Baka

23.01.2021 23:38

Fala Bogu narod se budi.

Name

Re

24.01.2021 08:57

Jahači apokalipse.

Name

Donald

23.01.2021 20:50

joj, fuj. Odvratno. Mogu li se ove tri karikature otjerati negdje sto dalje od Balkana?

ODGOVORITE
Name

Sta rece

23.01.2021 20:53

Zeljezare. Hah.

ODGOVORITE
Name

Alija

23.01.2021 22:28

Może nemojte ih višee birati

Name

Seselj

23.01.2021 23:06

Ma nadju oni sebi mjesto makar u samoci.

Name

Reflexia

23.01.2021 21:03

Kad znas protivnika, upoznaj sebe. Heh. Virovi su voda duboka.

ODGOVORITE
Name

Neutron.

23.01.2021 21:04

Obuka je zavrsena.

ODGOVORITE
Name

Nešo

23.01.2021 21:10

To je njihov dogovor, na tim osnovama opstaju 25 godina.

ODGOVORITE
Name

XXX

23.01.2021 22:09

Njima dvojice kad pocne led pucati pod nogama ondase dogovore,udri po srbima jacu po muslimanima, to name ja nate sve gore I onda dobivamo izbore vec po kozna koji put, am I ovce 25 g, nevidimo

Name

Re re

23.01.2021 22:38

Apeli naroda BiH za ovu trojicu ne vrijede.

Name

Pobjeda

23.01.2021 23:08

Pa morate znati kako ih pobijediti. Ako ne znate onda opstaju. Sta ces.

Name

Sarma

24.01.2021 08:30

Milorad Dodik od 2014 opstaje na papcima.

Name

Nista.

23.01.2021 21:31

Onda Balkan 1 - Light of. Oni su Balkan 2 - Polygon.

ODGOVORITE
Name

KIKI

23.01.2021 21:39

EL BAKE , NE MOZE TO TAKO . SAMO OVAJ LAKTASKI MEDJED IMA PRAVO DA VRIJEDA .

ODGOVORITE
Name

Mrs

23.01.2021 21:52

Ova dva goveda neka idu na livadu i mucu o toj temi, SAMI IZMEDJU SEBE!

ODGOVORITE
Name

BULDOG

23.01.2021 21:56

E nece vise da moze. VISE NAS JE.

ODGOVORITE
Name

Ich

23.01.2021 22:21

Pod hitno na smetlište sa lešinarima

ODGOVORITE
Name

Biden

23.01.2021 23:08

I Welcome.

Name

Riblja Corba

23.01.2021 23:52

Slusaj Riblja Corba - Mister Perfekt Ti si izmisljala svoje junake, koji ne piske, koji ne kake. Ti si kreirala svoje heroje, da slepo slusaju komande tvoje. Propada svaka romansa nova, jer trazis svoga princa iz snova, svaka romansa nova, jer trazis svoga princa iz snova. Refren Hej, ne postoji Mr. Perfect, Hej, svako ima neki defekt, Hej, covek od vrlina gradjen, Hej, jeste trazen nije nadjen. Jeste trazen nije nadjen. Ti si izmisljala svoje junake, koji ne piske, koji ne kake. Ti si kreirala svoje heroje, da slepo slusaju komande tvoje. Propada svaka romansa nova, jer trazis svoga princa iz snova, svaka romansa nova, jer trazis svoga princa iz snova. Refren Hej, ne postoji Mr. Perfect, Hej, svako ima neki defekt, Hej, covek od vrlina gradjen, Hej, jeste trazen nije nadjen. Jeste trazen nije nadjen. Tekst pjesme Riblja Corba - Mister Perfekt

ODGOVORITE
Name

Cica domacica

24.01.2021 08:38

Neeemojte tako, ipak su to nasi politicari. Sta bi smo brez njih.

Name

Mirkan

24.01.2021 06:48

Ovo je Dodikov pokušaj,veoma loš,da skrene temu sa ikone i u tome mu pomaže njegov drug Bakir. Afera ikona predugo traje i očito ga i previše nervira pa veli hajmo mi drugar siguricu tj.po nacionalizmu.

ODGOVORITE
Name

Miso

24.01.2021 08:08

Kad dozu oredite volese ko braca

ODGOVORITE
Name

Re

24.01.2021 08:49

Ma to su tri kapitalca, kakva feudalaca! Kapital je njihovo pravo ime, i to ogroman!

ODGOVORITE
Name

Srpski i

24.01.2021 09:10

Bosnjacki narod zive vijekovima zajedno na istom prostoru. Ne mogu biti losi narodi, nego su isti, ma kako se zvali po nacionalnosti i vjeroispovijesti. To su dobri, vrijedni, pametni,plemeniti ljudi ali uvijek imaju problem sa ogranicenim pojedincima koji nas vuku na dno, zbog nekih svojih interesa sve zajedno nas predstavljaju kao lose....

ODGOVORITE
Name

Politika i pravda

24.01.2021 09:54

Sve dobro pojasnjenje, narod može zajedno čak su se puno brže približili jedni drugima. Zajedno žive, trguju i tuguju za djecom koja odoše trbuhom za kruhom a ne idu djeca političara to je dovoljan dokaz da oni samo svoju politiku vode bez imalo odgovornosti za ovu situaciju.

Name

Jole

24.01.2021 10:20

Ma dobro je ovaj Bakir rekao za srbe koji podrzavaju Milorada, ali je trebo isto reci i za Bosnjake koji njemu daju glasove. Tu je i covic isti kao i njih dvojica. Ja sam zbog ove tri budale napistio zemlju.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

24.01.2021 14:21

Ajde Bakire zavezi, strpaj glavu u pijesak kao noj od sramote, i bjezi sa politicke scene. Prepusti to drugima jer ti si nikakav. I povedi svoju zenu sa sobom obavezno. I zapamti, takvih izjava se stide svi normalni ljudi, ukljucujuci i Bosnjake.

ODGOVORITE
Name

Ilija

24.01.2021 15:00

Pa njih dbojica se dogovaraju kako ce ovaj narod zajebavati.

ODGOVORITE
Name

BOBA

24.01.2021 18:30

SAMO RETARDI VJERUJU NJIHOVIM POJEDINACNIM IZJAVAMA.ZAJEDNO SJEDE DRUZE SE PIJU JEDU A IZA LEDJA KAO JEDAN DRUGOG PLJUJU. TO SU NJIHOVE BOLESNE RIJALITI PRICE KOJE NIKO VISE I NE SLUSA.

ODGOVORITE