Бијељинска болница има довољно заштитне опреме

Донацијом Удружења “Партнерство за здравље”, бијељинска болница Свети Врачеви опремљена је тестовима на ЦОВИД 19, заштитним одјелима и маскама, дезинфекционим средствима, те бесконтактним термометрима.

Република Српска 22.01.2021 | 17:51
Бијељинска болница има довољно заштитне опреме

Истовремено су бијељински љекари прошли стручну едукацију о лијечењу пацијената од посљедица заразе вирусом Корона.

Као подршка здравственом систему у БиХ, у борби против КОВИД-а 19, осим бијељинске болнице Свети Врачеви, значајну донацију медицинске опреме добила је Свеучилишна болница у Мостару И Универзитетски клинички центар у Сарајеву.

“Донација обухвата око хиљаду тестова против ЦОВИД-а 19, сто заштитних одјела, затим 2.000 маски, осам хиљада рукавица, као И  дезинфекциона средства И четири бесконтактна термометра”, рекао је прим. др Микајло Лазић, замјеник директора Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини.

- Суочени са вирусом ЦОВИД 19, љекари И остало медицинско особље у Републици Српској, већ скоро годину дана раде у тешким пандемијским условима. Здравствени сектор је био принуђен да учи у ходу и прилагођава свој систем рада, истакнуто је на одржаном стручном предавању у бијељинској болници.

“То нису само обични пацијенти, него је то велики број пацијената који захтијевају интезивну његу. Зато смо ми наше протоколе ускладили са иностраном праксом лијечења, како би пацијенти добили комплетну заштиту”, објаснила је  проф.др Антонија Верхаз, начелник Клинике за инфективне болести УКЦ Бањалука.

“Сада знамо да старије особе, затим гојазни и остали хронични болесници додатно теже подносе инфекцију ЦОВИД 19, а да млађи људи  то боље подносе. Међутим, данас можемо видјети да и млађа популација оболијева и да је у неким случајевима биљежимо и смртни исход код таквих примјера”, рекла је доктор Александра Радојчић, инфектолог ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви”.

- Ми ћемо овај притисак издржати, са намјером да успијемо превазићи актуелну кризу - истакао је доктор Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви” у Бијељини и додао да и даље имају довољан број добровољних медицинских радника који се јављају да раде у Ковид болницама.

Осим превенције И лијечења  КОВИД-а 19, такође је на стручном предавању било ријечи и о дијагностици, са акцентом да лажно позитивни резултати приликом тестирања нису могући.

“Могу постојати позитивни резултати који нису медицински релевантни али то је прича за клиничаре, а што се негативних резултата тиче, много је фатора који утичу на квалитет резултата, али сам ПЦР тестирање неће погрешити”, објашњава проф. Никола Танић, професор молекуларне биологије Никола Танић.

Клиничко искуство је од велике важности у борби против ЦОВИД-а 19. Међутим, оно што највише забрињава надлежне јесте исцрпљеност медицинског особља, јер ова борба предуго траје, зато струка највише полаже наду у колективну имунизацију становништва., као најбоља заштита И одговор актуелној пандемији.

БН ТВ 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Гојко

22.01.2021 17:09

Само јос да смањите смртност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАСНО ЈЕ

22.01.2021 17:24

Руководство за 10. Директор прави чудо. У ова тешка времена ниста не шкрипи. Као у Дому Здравља својевремено. Златко свака част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

22.01.2021 17:53

Браво за Бијељину. Само напријед!

Name

Ре

22.01.2021 20:35

И поштар ради чуда.Сваки пут достави пошту.

Name

Мрква

22.01.2021 17:32

Све је то фино, ал од донација и садаке се не зиви !! Проблем је СИСТЕМАТСКИ, јер засто неки Проинтер или Јабука добија висемилионске тендере а болнице нам се снабдијевају ДОНАЦИЈАМА тј ПРОСИЈАЧЕЊЕМ?? СРАМОТА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.01.2021 18:57

Има опреме али ста вриједи кад нема довољно особља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор Ре Марко

22.01.2021 19:43

Не знаш Марко како је у другим болницама БРАВО за Бијељину!

Name

Ре

23.01.2021 10:36

Додји па да видис. Ни сапуна за руке нема.