Bijeljinska bolnica ima dovoljno zaštitne opreme

Donacijom Udruženja “Partnerstvo za zdravlje”, bijeljinska bolnica Sveti Vračevi opremljena je testovima na COVID 19, zaštitnim odjelima i maskama, dezinfekcionim sredstvima, te beskontaktnim termometrima.

Republika Srpska 22.01.2021 | 17:51
Bijeljinska bolnica ima dovoljno zaštitne opreme

Istovremeno su bijeljinski ljekari prošli stručnu edukaciju o liječenju pacijenata od posljedica zaraze virusom Korona.

Kao podrška zdravstvenom sistemu u BiH, u borbi protiv KOVID-a 19, osim bijeljinske bolnice Sveti Vračevi, značajnu donaciju medicinske opreme dobila je Sveučilišna bolnica u Mostaru I Univerzitetski klinički centar u Sarajevu.

“Donacija obuhvata oko hiljadu testova protiv COVID-a 19, sto zaštitnih odjela, zatim 2.000 maski, osam hiljada rukavica, kao I  dezinfekciona sredstva I četiri beskontaktna termometra”, rekao je prim. dr Mikajlo Lazić, zamjenik direktora Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

- Suočeni sa virusom COVID 19, ljekari I ostalo medicinsko osoblje u Republici Srpskoj, već skoro godinu dana rade u teškim pandemijskim uslovima. Zdravstveni sektor je bio prinuđen da uči u hodu i prilagođava svoj sistem rada, istaknuto je na održanom stručnom predavanju u bijeljinskoj bolnici.

“To nisu samo obični pacijenti, nego je to veliki broj pacijenata koji zahtijevaju intezivnu njegu. Zato smo mi naše protokole uskladili sa inostranom praksom liječenja, kako bi pacijenti dobili kompletnu zaštitu”, objasnila je  prof.dr Antonija Verhaz, načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Banjaluka.

“Sada znamo da starije osobe, zatim gojazni i ostali hronični bolesnici dodatno teže podnose infekciju COVID 19, a da mlađi ljudi  to bolje podnose. Međutim, danas možemo vidjeti da i mlađa populacija obolijeva i da je u nekim slučajevima bilježimo i smrtni ishod kod takvih primjera”, rekla je doktor Aleksandra Radojčić, infektolog JZU Bolnice “Sveti Vračevi”.

- Mi ćemo ovaj pritisak izdržati, sa namjerom da uspijemo prevazići aktuelnu krizu - istakao je doktor Zlatko Maksimović, direktor JZU Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini i dodao da i dalje imaju dovoljan broj dobrovoljnih medicinskih radnika koji se javljaju da rade u Kovid bolnicama.

Osim prevencije I liječenja  KOVID-a 19, takođe je na stručnom predavanju bilo riječi i o dijagnostici, sa akcentom da lažno pozitivni rezultati prilikom testiranja nisu mogući.

“Mogu postojati pozitivni rezultati koji nisu medicinski relevantni ali to je priča za kliničare, a što se negativnih rezultata tiče, mnogo je fatora koji utiču na kvalitet rezultata, ali sam PCR testiranje neće pogrešiti”, objašnjava prof. Nikola Tanić, profesor molekularne biologije Nikola Tanić.

Kliničko iskustvo je od velike važnosti u borbi protiv COVID-a 19. Međutim, ono što najviše zabrinjava nadležne jeste iscrpljenost medicinskog osoblja, jer ova borba predugo traje, zato struka najviše polaže nadu u kolektivnu imunizaciju stanovništva., kao najbolja zaštita I odgovor aktuelnoj pandemiji.

BN TV 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Gojko

22.01.2021 17:09

Samo jos da smanjite smrtnost.

ODGOVORITE
Name

JASNO JE

22.01.2021 17:24

Rukovodstvo za 10. Direktor pravi čudo. U ova teška vremena nista ne škripi. Kao u Domu Zdravlja svojevremeno. Zlatko svaka čast.

ODGOVORITE
Name

Miško

22.01.2021 17:53

Bravo za Bijeljinu. Samo naprijed!

Name

Re

22.01.2021 20:35

I poštar radi čuda.Svaki put dostavi poštu.

Name

Mrkva

22.01.2021 17:32

Sve je to fino, al od donacija i sadake se ne zivi !! Problem je SISTEMATSKI, jer zasto neki Prointer ili Jabuka dobija visemilionske tendere a bolnice nam se snabdijevaju DONACIJAMA tj PROSIJAČENJEM?? SRAMOTA !!

ODGOVORITE
Name

Marko

22.01.2021 18:57

Ima opreme ali sta vrijedi kad nema dovoljno osoblja

ODGOVORITE
Name

Prijedor Re Marko

22.01.2021 19:43

Ne znaš Marko kako je u drugim bolnicama BRAVO za Bijeljinu!

Name

Re

23.01.2021 10:36

Dodji pa da vidis. Ni sapuna za ruke nema.