Како је "Аквана" дошла у тешку ситуацију?

Како је дошло до тога да градско предузеће које има ексклузивни простор у Борику, једини Олимпијски базен у окружењу, ресторане и кафиће, нагомила дугове који захтијевају нову структуру и спасавање од пропасти и да један његов дио сада изгледа као након апокалипсе.

Република Српска 22.01.2021 | 08:40
Како је "Аквана" дошла у тешку ситуацију?

Крајем прошле године након састанка са новоизабраним градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем руководство бањалучког Јавног предузећа “Аквана” на челу са директором Ведраном Митровићем је поднијело оставку.

Тада је речено да “Аквана” има дугове од око десет милиона КМ, од чега пет милиона КМ према добављачима и да се налази се у веома тешкој ситуацији. Пар недјеља касније за вршиоца дужности директора именован је Велибор Вукајловић.

Град има идеју да промијену структуру предузећа у којем је сада запослен 61 радник. Једна од идеја је и да се издвоји Градски олимпијски базен који би могао да функционише од гранта који даје град. Угоститељски објекти у оквиру фирме имају нереалне губитке, због чега је најављена хитна ревизија.

– Једно од рјешења је да базен издвојимо из „Акване“, да се добављачима направимо другачији систем функционисања и уђемо у реструктурисање тог предузећа, за које сам убијеђен да након отплате дугова може бити профитабилно и успјешно – појаснио је Станивуковић.

Чињеница је да је “Аквана”, замишљена као “звијезда” туризма и спорта у Бањалуци која би требало да функциониште комерцијално, а сада је огроман проблем. Тачније, скоро од почетка.

Економиста из Бањалуке, Прегдраг Дудуковић, каже да се свако предузеће може наћи у губицима поготово у години епидемије корона вируса, али овдје то оправдање не стоји јер је у питању губитак који се акумулирао дуги низ година.

– Ако је тако онда је то или дјелатност која није профитабилна, или менаџмент не ради свој посао како треба. Ту нема ничег другог са чиме би се то могло повезати, и могу бити само та два разлога поготово јер се дуг акумулирао годинама – објашњава Дудуковић.

Наставља да се не може рећи да дјелатности којима се „Аквана“ бави нису профитабилне јер би неке од њих требало да буду итекако профитабилне, пише Мондо.

– Знамо колико ту купача има сваке године током љетње сезоне и само у тих неколико мјесеци колико траје та љетња сезона могло би да се заради сасвим довољно да би се ван сезоне могли финансирати они трошкови који су фиксни – трошкови плата и свега осталог – објашњава економиста.

Закључује да је у овом предузећу дефинитивно главни проблем био менаџмент који није знао, или није хтио, или је повлачио пословне потезе који нису били прави.

– А ако је тако онда би требало окренути плочу и радити онако како треба, домаћински се односити и водити рачуна да све што радите буде у најбољем интересу фирме. Иако је то јавно предузеће њега треба посматрати као фирму која је на неки начин основана да би остварила профит као јавно предузеће, да се из тих средстава могу финансирати неке друге ствари – рекао је Дудуковић.

Осим што дугује добављачима, сазнајемо да “Аквана” има огромна потраживања – овом предузећу се такође доста дугује и нередовно му се плаћа што указује на то да је годинама искориштавано.

Када томе придружимо јавашлук, неактивност и инерцију резултат је предузеће које није ликвидно већ десет година. Угледни менаџери из Бањалуке у повјерењу су нам признали да у “Аквани” сада не би били директори ни за 20.000 КМ мјесечно и да нико не зна ко ће се тога прихватити.

Бивши градоначелник Игор Радојичић је 2018. покренуо процес реструктурирања. Тада је наложено да “Аквани” буде трајно одузето управљање „Стакленцем” (кафић и изложбени простор) у градском Парку Петар Кочић. Угоститељски објекат у приземљу „Стакленца” у строгом центру Бањалуке био је у годишњем минусу од 200.000 КМ!?

Претходна градска власт такође је разматрала да направи конзорцијум и раздвоји угоститељство од спорта у „Аквани”, што је реално, сматрају стручњаци. Требало би да се осмисле догађаји за бар 200 дана у години како би се што боље искористили капацитети које предузеће има.

Такође, дио спасилачког пакета би био да Града Бањалука гарантује за обвезнице или да емитује обвезнице и уз помоћ средстава прибављених на тај начин и драстичних резова, ревитализује предузеће.

Није нереално да “Аквана” постане јавна установа и потпуно пређе на буџет града јер су ове године због ситације са вирусом били често затворени, а имали велике фиксне трошкове: није било прослава, матура, нових година ни свадби. И то је све генерисало дугове.

– Аквана” је отворена у јуну 2007. године када су завршени радови у првој фази. Изградња је почела 2005. године и коштала је пет милиона евра. Водени парк распростире се на 38 хиљада квадрата, а програм његове изградње урадило је предузеће из Италије “Атзњангер”. Ово предузеће касније је покренуло спор и тражило одштету од пет милиона КМ. На крају вишегодишње судске парнице пресуђено је да “Аквана” нема обавеза према бившем партнеру и да је дужна да му исплати затезне камате у износу од 200.000 КМ.

Радник ”Акване” продавао дрогу

Почетком 2018. године нарко-група осуђена је у Бањалуци на укупно 25 и по година затвора због препродаје кокаина на подручју града. На казну од пет и по година затвора осуђен је и Јеленко Тамбурић (53) радник градског јавног предузећа “Аквана”.

Комплекс аква-парка “Аквана“ састоји се од три отворена базена (централног, пливачког и дјечијег), а унутар простора површине четири хектара налазе се и ресторани, пицерије, барови и терени за рекреацију.

У другој фази била је предвиђена изградња клизалишта и затвореног базена, а тадашњи градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић и руководоство најављивали су да ће „Аквана“ радити током цијеле године.

У децембру 2009. свечано је отворен и Градски олимпијски базен, којим газдује ово јавно предузеће.

Пар година касније већ су пријављени први губици од више стотина хиљада КМ. Нпр.-  2013 “Аквана“ је пословала с губитком од 900.000 марака, увећавши губитак за 43 одсто у односу на годину раније. И наредне године забиљежен је сличан минус.

Град је годинама субвенционисао “Аквану“, а на простору воденог парка одржане су безбројне манифестације: рок концерти и фестивали, прес конференције, балови, славља, свадбе, изложбе паса, “пасуљијаде” и “роштиљијаде”…

Прије изградње воденог парка на огромној парцели у Борику налазило се војно игралиште које је припадало оближњој касарни Врбас, данас универзитетском кампусу. “Војно” је било једно од најпопуларнијих мјеста у Бањалуци, крцато, као Парк Младен Стојановић данас.

(Мондо)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Пера

22.01.2021 08:12

И шта рећи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Пера

22.01.2021 09:53

Ништа, сада ће то Драшко позлатити...

Name

ДОДИК ЦИРКУС

22.01.2021 10:14

ТО РЕЋИ, КЛЕПТОМАН ЗА ДИРЕКТОРЕ БИРА ИСКЉУЧИВО ЦРКУСАНТЕ И СЕЉАЧИНЕ КО ШТО ЈЕ И ОН, С КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И ЖЕЉОМ ДА БЛАТЊАВЕ ОПАНКЕ ШТО ПРИЈЕ ПРОМЈЕНЕ ЗА ЛАКОВАНЕ ЦИПЕЛИЦЕ И БИЈЕЛЕ ЧАРАПИЦЕ. И СВЕ ЈЕ ТАКО У ДРЖАВИ ИЗГУБЉЕНИЈИ. НИШТА ЧУДНО НА ЛУДОМ БАЛКАНУ.

Name

Т.С.

22.01.2021 08:18

Чисто као суза, крађа кадрова СНСД, ништа ту нема спорно, па два члана НО неће да дођу на састанак јер не смију а по кафанама причају да би отишли, само је био П.Д. човјек који смије доћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

22.01.2021 08:30

Наш Драшко ће то ријешити, сигуран сам,по цијену да сада мора отпустити дио људи али да спаси предузеће! Надам се да ће се наћи мјеста у предузећима за све нормалне људе који хоће да раде. Претпостављам да ће укључити и професорицу Јелену да својим знањем помогне да се предузећа изграде и буду боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

22.01.2021 08:31

Трази се цувар плазе у зимском периоду. Плата редовна , услов цланска картица СНСД-а . Само другари и овај нови Директор је без икаквог искуства , постављен без конкурса и јединИ квалитети су му ПОДОБАН И ДРУГ . Лос старт .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

22.01.2021 10:26

Као да је мало таквих? Ненад Талиц постављен на мјесто директора Дворане Борик са позиције замјеника директора Дома Рада Врањешевиц за коју ни он, а ни тадашњи као ни садашњи директор Дома Благојевић и Кајкур нису испуњавали услове. Они су кадар и ништа није упитно.

Name

БОРИК

22.01.2021 08:33

послије првог погледа на ту бајну фасаду иоле паметном цовјеку је одмах било јасно ста се ту ради..украли сте нам од дјеце војно игралисте (заједницка својина) да би направили рупу за крадју пара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

22.01.2021 08:41

Све ће секта Додикова уништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

22.01.2021 08:42

Док је подобност испред знања, биће нам овако. СНСД-ови функционери и климоглавци су рак рана нашег друштва

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.01.2021 09:51

Ма шта рече друже а ко су вам у ПДП предсједници по општинама,колико њих има приватну диплому факултета коју је са 50 година купио.

Name

Бањалука

22.01.2021 09:53

Срећа да је сада постављен веома способан човјек да води Аквану. Надам се да ће то и вријеме показати. Уз знање које посједује Драшко не сумњам да ће нови директор спасити Аqуану и редовно исплаћивати плате радницима, што је у ова тешка времена најважније.

Name

Наско

22.01.2021 08:48

Досла је Аквана плански пред продају као Мљекара,Фруктона,Творница Дувана,сад се Космос спрема да га Тајкуни купе због доброг земљиста у граду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

22.01.2021 08:52

Који су ту успјесни менадзери у бл или рс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искоса

22.01.2021 09:02

61 упосленик у предузећу које има преко 10 милиона дуга?? Реално то је завршена прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

22.01.2021 09:42

Не знам због чега сам се , након овог текста , сјетио филма : "Чувар плаже у зимском периоду"???

Name

Мисо

22.01.2021 09:43

Подрзавам Драска и гласао сам за њега и Ја и моја породица сто се тица тог губитаса од десет милиопна дуга треба затворити а не пребацивати на будзет града доста је тих ухљеба по Дворанама ,Позористима сто ниста не раде а примају плате дупло веце него у Реалном сектору лако је тако спасити предузеце пребацири га на будзет града тад мозе свако бити директор кад се ти нерадници плацају од народних пара.

Name

Реално

22.01.2021 09:24

Веома лако за објаснити, дошла је у тешку ситуацију јер су предузеце водили кадрови СНСД-а, њихови најбољи кадрови, сви до једнога људи од повјерења Милорада Додика и Игора Радојицица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.01.2021 09:34

Позову ти генијалци из Акване директора Градског олимпијског базена у Љубљани да им помогне у реструктурисању предузећа. Човјек дође, и на прву уочи проблем: ГОБ Бања Лука има 65 запослених, а ГОБ у Љубљани 10.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

22.01.2021 10:05

Како то нисмо чули од претходних градоначелника, само што више ухљеба запослити а неко ће платити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гусак

22.01.2021 10:11

Људи, да ли је ово могуце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

22.01.2021 11:48

Бивши директор, Рајко Радовановић, миљеник Игора Радојчића је улазнице у базене штампао у кућној радиности са актуелном супругом и пуштао их у промет, а само дио куповали од добављача за прикривање криминала. Мало је вјеровати да су и дтуги били бољи. О уношењ властитог пића и другим марифетлуцима да и не говоримо.

Name

Ами

22.01.2021 13:09

Мени није јасно да се код нас базен ради од 25.06.-01.09.Па у свим нормалним земљама се базен отвори половином маја,и затвара половином септембра.Какве везе има кад дјеца престају са сколом и кад поново крецу,па има мале дјеце и студената који би исли на базен и мимо тог периода.И јос несто,дневна карта мора бити јефтинија,а сезонска мора бити мало скупља него сад сто је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево зашто

22.01.2021 13:23

Бањалучки базени има да се затрпају. жале се лакташки базени. Пада им промет. Из БЛ све је мање купача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циста рацуница

22.01.2021 14:47

40радника виска ,по 1000 км мјесецно,годисње 500 хиљада км.15 година, 7 милиона км...

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

22.01.2021 17:10

За такво стање крив бивши градоначелник и наравно главни"баја" и њихови ухљеби, да видим ко ће ме демантовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

23.01.2021 09:55

Ниико се није окупљао на простоеу војног игралиста док је војска постојала. Терени су били сабласно празни а дезурни магарац нас је стално тјерао..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта је чудно

24.01.2021 12:24

Алооо... Дипломирани тренер фудбала ? задужен за менаџмент и маркетинг!!?

ОДГОВОРИТЕ