За чаше, тањире, шерпе плаћено око 250 хиљада марака

Предузеће „Рема траде“ из Лакташа побиједило је на тендеру, у чијој су изради учествовали за набавку четврт милиона вриједне угоститељске опреме за државни хотел „Рајска долина“ на Јахорини. За кристалне чаше, порцуланске тањире, шерпе и другу угоститељску опрему биће им исплаћено око 250.000 марака.

Република Српска 21.01.2021 | 21:10
За чаше, тањире, шерпе плаћено око 250 хиљада марака

Све је од почетка процеса јавне набавке указивало да је овај тендер намјењен искључиво њима.

Наиме, како је портал ЦАПИТАЛ открио, „Рема траде“ је угоститељском сервису помагала у припреми овог тендера, што је супротно Закону о јавним набавкама БиХ који прописује да уговорни орган не смије користити савјете било којег лица које може имати било какав директни или индиректни интерес за исход поступка додјеле уговора.

Ова сарадња је откривена након пропуста у припреми тендерске документације коју је објавио Угоститељски сервис, гдје су заборавили да обришу дијелове документа у којима се види да је у склапању спецификације учествовало и предузеће „Рема траде“.

Касније су из лакташког предузећа признали како су помагали у припреми тендера, али у томе они нису видјели ништа спорно.

Ову веома сумњиву набавку су свим снагама бранили и у Угоститељском сервису Републике Српске.

У свом одговору који су доставили Агенцији за јавне набавке, а због покренутог поступка мониторинга они су се правдали да су „Рему“ ангажовали јер је раније опремала хотел сличних капацитета „Рајској долини“ због „чега им је било корисно искуство видјети шта им је понуђено од прибора за јело и додатног инвентара“.

„Тендерску документацију је преузело 13 потенцијалних понуђача што само по себи потврђује да је поступак транспарентан као и да је осигурана конкуренција и принцип једнаког третмана. За вријеме трајања поступка није било жалби на тендерску документацију“, стоји у њиховом изјашњењу.

У „Транспаренцy Интернатионал-у“ који је Агенцији за јавне набавке БиХ поводом овог случаја упутио захтјев за мониторинг истичу како је интересантно и то да је у оцјењивању економски најповољније понуде релативно висок удио (30 одсто) имао рок испоруке.

Фирма која је ту робу можда већ имала на лагеру, могла је бити у значајној предности поготово ако је уз то и учествовала у припреми тендерске документације“, кажу они.

Подсјећају како је општи принцип Закона да се омогући активна и правична конкуренција односно исти услови за све учеснике.

„Индикативно је да су управо они добили посао али наш закон је такав да уколико неки други понуђач не уложи жалбу ту се прича завршава. Наравно, могу се изрећи прекршајне санкције. Ипак казне у таквим случајевима су мале и с обзиром на вриједност поступка неће никога дестимулисати“, закључили су у ТИ.

Иначе, фирма „Рема траде“ добијала је и раније многобројне послове од институција Републике Српске.

Недавно су са Угоститељским сервисом Владе РС, склопили уговор о набавци машина за прање и сушење веша у вриједности од 78.284 КМ, а „Рајску долину“ ће опремити и са кухињским намјештајем и опремом у вриједности од 255.482 КМ.

У посљедњих пет година склопили су укупно 214 уговора са јавним институцијама, укупне вриједности око два милиона марака.

Власник фирме „Рема траде“ је Радомир Ремић, а прошле године су у пословању биљежили приход од 4,9 милиона, а добит од 920.000 КМ, са 11 запослених радника.

У пандемији троше милионе на хотел

Влада Републике Српске у реновирање и опремање хотела „Рајска долина“ је уложила преко десет милиона марака.

Прво је крајем 2019. године расписан тендер вриједан 7,7 милиона марака за адаптацију и санацију, након чега је за опремање потрошено 2,6 милиона КМ.

Свечано је отворен 10. новембра прошле године, у јеку изборне кампање уз поруку како је „Рајска долина“ симбол Јахорине. Налази се у самом центру скијалишта на Јахорини, на почетку шестосједа Пољице и располаже са 220 лежајева.

Економиста Зоран Павловић оцјењује за ЦАПИТАЛ како Влада нема јасну визију, стратегију и правац кретања, што показује и инвестицијама на Јахорини.

“По ономе што видим на врло чудан начин се доносе одлуке које немају никакве конзистенције у оном што Влада ради, јер са једне стране распродаје хотеле, а са друге у само један улаже огроман новац. За десет милиона марака колико је уложено у “Рајску долину” могла су се обновити три хотела, међу којима и хотел “Јахорина” који је изгорио, па потом продат”, каже Павловић.

Он каже како је изненађен стратегијом Владе и трошењем новца у вријеме пандемије.

Тај новац могао је да помогне десет привредних субјеката који су у проблему и који могу направити искорак са неким новим машинама.

“Потпуна је небулоза улагати у хотел за вријеме пандемије и када треба помагати привредним субјектима у реалном сектору. Међутим, читава ситуација са понашањем Владе и министарстава нема везе са реалном економском ситуацијом. Одлуке које се доносе немају никакве везе са дугорочним обезбјеђивањем и очувањем радних мјеста, што би требао бити примарни задатак у овим временима”, закључио је Павловић.

Република Српска је у вријеме пандемије, док на све стране тражи кредиторе за све веће јавне расходе, уложила више од 10 милиона у хотел на Јахорини, у чијим је услугама ове зиме уживала и Горица Додик, кћерка предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Оправданост толиких улагања је упитна и када се сагледа способност државе да води хотеле.

Пропали су бројни хотели у већинском државном власништву. Хотел „Бистрица“ на Јахорини је продат у руинираном стању, а „Кошута“ је затворена и у стечају. Бањалучки хотели „Босна“, „Палас“ и „Славија“ су приватизовани јер државни менаџмент није знао са њима да управља. Треће, проблематично је улагање у туризам у тренутку када се затварају много успјешнији приватни угоститељски капацитети због смањења посјета гостију у доба пандемије.

(Цапитал)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

РС

21.01.2021 20:27

Поскупио порцелан и златне касисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

21.01.2021 20:32

А немате новца за вакцине. Не имали хлеба да једете.

Name

НОВА ГОДИНА.

21.01.2021 21:14

А ПРОСИТЕ И ЗАДУЗУЈЕТЕ СЕ ЗА ЛИЈЕКЕ.БАНДА НЕЗАПАМЦЕНА У ИСТОРИЈИ.СЕЉАЦИНЕ ЈЕЛУ СТЕ ДО ЈУЦЕ УЗ ЈЕДНЕ ЦАСЕ СВИ УКУЦАНИ А ЦАРАОЕ И ГАЦЕ МЈЕЊАЛИ СЕДМИЦНО,САД ПОСТАЛИ ГОСПОДА.

Name

Тврда линија

22.01.2021 03:22

Шта рећи него приватна прћија,бахато до бола а ову крвљу натопљену РС користе за своје лично богаћење и уживање.

Name

А ПЕПЕЉАРЕ

22.01.2021 04:21

А ПЕПЕЉАРЕ ОД 1000 МАРАКА. ХА. А ЂЕ СУ ОНЕ. КАД ГАНГСТЕРИ ОТРЕСАЈУ ДА УЖИВАЈУ. А НАРОД НЕК СЕ ВАКЦИНИШЕ ПО ШУМАМА И ГОРАМА.

Name

ре

22.01.2021 06:34

Неда бурлаш борцима РС већи борачки додатак,а криминал криминалаца у корони цвијета као и без короне у РС.

Name

Ре

22.01.2021 07:30

Да су Зептер куповали не би толико било. Пљацкају без стида. Све има поцетак и крај.

Name

Стара народна

22.01.2021 11:09

Све ће то народ позлатити...јешће златном кашиком...

Name

Савременост

21.01.2021 20:33

Астрономија стил.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакташи

21.01.2021 21:51

Исти ти Ремићи кажу у Лакташима су били за вријеме рата и послије СДС. А сад добијају посао. Питање да и сад не гласају за опозицију.

Name

Додик

21.01.2021 21:09

ИМА СЕ МОЖЕ СЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.01.2021 21:29

И опет ће им ови из ММФ и ЕУ дати паре на располагање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

21.01.2021 21:50

Зар сад кад се народ бори да преживи, привреда на кољенима, земљотрес а власт улаже у рајску долину а просе вакцине из Србије. Ко то тамо зимује? Зар се тако бори за народ и РС? ССНД--гробари РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

21.01.2021 21:54

БОЈИТЕ ЛИ СЕ БОГА?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОГ

21.01.2021 22:51

ОВİ СУ ВЈЕЧНИ СА ИКОНОМ.

Name

грујо

21.01.2021 22:51

Рема траде фирма Додикове багре, удрузени злоцинацки подухват тендерске мафије, ниста ново у Додикленду

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

21.01.2021 22:52

Бурке не треба ниста јер увјек пред собом има кости а пиво здере из фласе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И ја

21.01.2021 23:32

Лоповске снаге

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.01.2021 05:49

Немојте тако мора се елита састајати даље од сиротиње сиротиња има цаст да гласа за њи и ста трази висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

22.01.2021 06:10

Ремић и Буде Станковић држали роштиљнице и направили толики капитал.невјероватно да су толике паре на роштиљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

22.01.2021 06:17

Како нема новца за борце пензионере инвалиде има за посудје.Можеш замислит кад фукара каже да му је поклонио неки човјек слику од дванаест милиона а он га као добро и не познаје.Додје ти још једна опајдара Вулићка и човјека назове богом е ту је крај секташи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

22.01.2021 08:27

Све око тога хотела је пренадувано. Уобичајена пљачка, отимачина, ноторни безобразлук и сила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сара

22.01.2021 10:32

Па ста цете богата земља, има се мозе се, добар стандард грађана у "бољем бх ентитету" тако казе наса власт! Зато они који су стварали Српску претурају по контејнера, ваљда по заслугама! Даце Бог да укину РС јер оваква каква је сада не треба онима који су је стварали а они на власти нека плацу, имају и за циме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зона сумрака

22.01.2021 10:50

Пред пропаст се обисно дезава такво бахацење и то обицно буде последње.Нека се сви криминалци сликају испред долине пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господе помози!

22.01.2021 14:56

Стварно, без коментара, овај народ треба још гору бједу да доживи, Гласали сте нек уживају!

ОДГОВОРИТЕ