Za čaše, tanjire, šerpe plaćeno oko 250 hiljada maraka

Preduzeće „Rema trade“ iz Laktaša pobijedilo je na tenderu, u čijoj su izradi učestvovali za nabavku četvrt miliona vrijedne ugostiteljske opreme za državni hotel „Rajska dolina“ na Jahorini. Za kristalne čaše, porculanske tanjire, šerpe i drugu ugostiteljsku opremu biće im isplaćeno oko 250.000 maraka.

Republika Srpska 21.01.2021 | 21:10
Za čaše, tanjire, šerpe plaćeno oko 250 hiljada maraka

Sve je od početka procesa javne nabavke ukazivalo da je ovaj tender namjenjen isključivo njima.

Naime, kako je portal CAPITAL otkrio, „Rema trade“ je ugostiteljskom servisu pomagala u pripremi ovog tendera, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH koji propisuje da ugovorni organ ne smije koristiti savjete bilo kojeg lica koje može imati bilo kakav direktni ili indirektni interes za ishod postupka dodjele ugovora.

Ova saradnja je otkrivena nakon propusta u pripremi tenderske dokumentacije koju je objavio Ugostiteljski servis, gdje su zaboravili da obrišu dijelove dokumenta u kojima se vidi da je u sklapanju specifikacije učestvovalo i preduzeće „Rema trade“.

Kasnije su iz laktaškog preduzeća priznali kako su pomagali u pripremi tendera, ali u tome oni nisu vidjeli ništa sporno.

Ovu veoma sumnjivu nabavku su svim snagama branili i u Ugostiteljskom servisu Republike Srpske.

U svom odgovoru koji su dostavili Agenciji za javne nabavke, a zbog pokrenutog postupka monitoringa oni su se pravdali da su „Remu“ angažovali jer je ranije opremala hotel sličnih kapaciteta „Rajskoj dolini“ zbog „čega im je bilo korisno iskustvo vidjeti šta im je ponuđeno od pribora za jelo i dodatnog inventara“.

„Tendersku dokumentaciju je preuzelo 13 potencijalnih ponuđača što samo po sebi potvrđuje da je postupak transparentan kao i da je osigurana konkurencija i princip jednakog tretmana. Za vrijeme trajanja postupka nije bilo žalbi na tendersku dokumentaciju“, stoji u njihovom izjašnjenju.

U „Transparency International-u“ koji je Agenciji za javne nabavke BiH povodom ovog slučaja uputio zahtjev za monitoring ističu kako je interesantno i to da je u ocjenjivanju ekonomski najpovoljnije ponude relativno visok udio (30 odsto) imao rok isporuke.

Firma koja je tu robu možda već imala na lageru, mogla je biti u značajnoj prednosti pogotovo ako je uz to i učestvovala u pripremi tenderske dokumentacije“, kažu oni.

Podsjećaju kako je opšti princip Zakona da se omogući aktivna i pravična konkurencija odnosno isti uslovi za sve učesnike.

„Indikativno je da su upravo oni dobili posao ali naš zakon je takav da ukoliko neki drugi ponuđač ne uloži žalbu tu se priča završava. Naravno, mogu se izreći prekršajne sankcije. Ipak kazne u takvim slučajevima su male i s obzirom na vrijednost postupka neće nikoga destimulisati“, zaključili su u TI.

Inače, firma „Rema trade“ dobijala je i ranije mnogobrojne poslove od institucija Republike Srpske.

Nedavno su sa Ugostiteljskim servisom Vlade RS, sklopili ugovor o nabavci mašina za pranje i sušenje veša u vrijednosti od 78.284 KM, a „Rajsku dolinu“ će opremiti i sa kuhinjskim namještajem i opremom u vrijednosti od 255.482 KM.

U posljednjih pet godina sklopili su ukupno 214 ugovora sa javnim institucijama, ukupne vrijednosti oko dva miliona maraka.

Vlasnik firme „Rema trade“ je Radomir Remić, a prošle godine su u poslovanju bilježili prihod od 4,9 miliona, a dobit od 920.000 KM, sa 11 zaposlenih radnika.

U pandemiji troše milione na hotel

Vlada Republike Srpske u renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina“ je uložila preko deset miliona maraka.

Prvo je krajem 2019. godine raspisan tender vrijedan 7,7 miliona maraka za adaptaciju i sanaciju, nakon čega je za opremanje potrošeno 2,6 miliona KM.

Svečano je otvoren 10. novembra prošle godine, u jeku izborne kampanje uz poruku kako je „Rajska dolina“ simbol Jahorine. Nalazi se u samom centru skijališta na Jahorini, na početku šestosjeda Poljice i raspolaže sa 220 ležajeva.

Ekonomista Zoran Pavlović ocjenjuje za CAPITAL kako Vlada nema jasnu viziju, strategiju i pravac kretanja, što pokazuje i investicijama na Jahorini.

“Po onome što vidim na vrlo čudan način se donose odluke koje nemaju nikakve konzistencije u onom što Vlada radi, jer sa jedne strane rasprodaje hotele, a sa druge u samo jedan ulaže ogroman novac. Za deset miliona maraka koliko je uloženo u “Rajsku dolinu” mogla su se obnoviti tri hotela, među kojima i hotel “Jahorina” koji je izgorio, pa potom prodat”, kaže Pavlović.

On kaže kako je iznenađen strategijom Vlade i trošenjem novca u vrijeme pandemije.

Taj novac mogao je da pomogne deset privrednih subjekata koji su u problemu i koji mogu napraviti iskorak sa nekim novim mašinama.

“Potpuna je nebuloza ulagati u hotel za vrijeme pandemije i kada treba pomagati privrednim subjektima u realnom sektoru. Međutim, čitava situacija sa ponašanjem Vlade i ministarstava nema veze sa realnom ekonomskom situacijom. Odluke koje se donose nemaju nikakve veze sa dugoročnim obezbjeđivanjem i očuvanjem radnih mjesta, što bi trebao biti primarni zadatak u ovim vremenima”, zaključio je Pavlović.

Republika Srpska je u vrijeme pandemije, dok na sve strane traži kreditore za sve veće javne rashode, uložila više od 10 miliona u hotel na Jahorini, u čijim je uslugama ove zime uživala i Gorica Dodik, kćerka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Opravdanost tolikih ulaganja je upitna i kada se sagleda sposobnost države da vodi hotele.

Propali su brojni hoteli u većinskom državnom vlasništvu. Hotel „Bistrica“ na Jahorini je prodat u ruiniranom stanju, a „Košuta“ je zatvorena i u stečaju. Banjalučki hoteli „Bosna“, „Palas“ i „Slavija“ su privatizovani jer državni menadžment nije znao sa njima da upravlja. Treće, problematično je ulaganje u turizam u trenutku kada se zatvaraju mnogo uspješniji privatni ugostiteljski kapaciteti zbog smanjenja posjeta gostiju u doba pandemije.

(Capital)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

RS

21.01.2021 20:27

Poskupio porcelan i zlatne kasise

ODGOVORITE
Name

Gojko

21.01.2021 20:32

A nemate novca za vakcine. Ne imali hleba da jedete.

Name

NOVA GODINA.

21.01.2021 21:14

A PROSITE I ZADUZUJETE SE ZA LIJEKE.BANDA NEZAPAMCENA U ISTORIJI.SELJACINE JELU STE DO JUCE UZ JEDNE CASE SVI UKUCANI A CARAOE I GACE MJENJALI SEDMICNO,SAD POSTALI GOSPODA.

Name

Tvrda linija

22.01.2021 03:22

Šta reći nego privatna prćija,bahato do bola a ovu krvlju natopljenu RS koriste za svoje lično bogaćenje i uživanje.

Name

А ПЕПЕЉАРЕ

22.01.2021 04:21

А ПЕПЕЉАРЕ ОД 1000 МАРАКА. ХА. А ЂЕ СУ ОНЕ. КАД ГАНГСТЕРИ ОТРЕСАЈУ ДА УЖИВАЈУ. А НАРОД НЕК СЕ ВАКЦИНИШЕ ПО ШУМАМА И ГОРАМА.

Name

re

22.01.2021 06:34

Neda burlaš borcima RS veći borački dodatak,a kriminal kriminalaca u koroni cvijeta kao i bez korone u RS.

Name

Re

22.01.2021 07:30

Da su Zepter kupovali ne bi toliko bilo. Pljackaju bez stida. Sve ima pocetak i kraj.

Name

Stara narodna

22.01.2021 11:09

Sve će to narod pozlatiti...ješće zlatnom kašikom...

Name

Savremenost

21.01.2021 20:33

Astronomija stil.

ODGOVORITE
Name

Laktaši

21.01.2021 21:51

Isti ti Remići kažu u Laktašima su bili za vrijeme rata i poslije SDS. A sad dobijaju posao. Pitanje da i sad ne glasaju za opoziciju.

Name

Dodik

21.01.2021 21:09

IMA SE MOŽE SE!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.01.2021 21:29

I opet će im ovi iz MMF i EU dati pare na raspolaganje.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

21.01.2021 21:50

Zar sad kad se narod bori da preživi, privreda na koljenima, zemljotres a vlast ulaže u rajsku dolinu a prose vakcine iz Srbije. Ko to tamo zimuje? Zar se tako bori za narod i RS? SSND--grobari RS.

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.01.2021 21:54

BOJITE LI SE BOGA?????

ODGOVORITE
Name

BOG

21.01.2021 22:51

OVİ SU VJEČNI SA IKONOM.

Name

grujo

21.01.2021 22:51

Rema trade firma Dodikove bagre, udruzeni zlocinacki poduhvat tenderske mafije, nista novo u Dodiklendu

ODGOVORITE
Name

kum

21.01.2021 22:52

Burke ne treba nista jer uvjek pred sobom ima kosti a pivo zdere iz flase!

ODGOVORITE
Name

I ja

21.01.2021 23:32

Lopovske snage

ODGOVORITE
Name

borac

22.01.2021 05:49

Nemojte tako mora se elita sastajati dalje od sirotinje sirotinja ima cast da glasa za nji i sta trazi vise.

ODGOVORITE
Name

Mi

22.01.2021 06:10

Remić i Bude Stanković držali roštiljnice i napravili toliki kapital.nevjerovatno da su tolike pare na roštilju

ODGOVORITE
Name

Radovan

22.01.2021 06:17

Kako nema novca za borce penzionere invalide ima za posudje.Možeš zamislit kad fukara kaže da mu je poklonio neki čovjek sliku od dvanaest miliona a on ga kao dobro i ne poznaje.Dodje ti još jedna opajdara Vulićka i čovjeka nazove bogom e tu je kraj sektaši.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

22.01.2021 08:27

Sve oko toga hotela je prenaduvano. Uobičajena pljačka, otimačina, notorni bezobrazluk i sila.

ODGOVORITE
Name

Sara

22.01.2021 10:32

Pa sta cete bogata zemlja, ima se moze se, dobar standard građana u "boljem bh entitetu" tako kaze nasa vlast! Zato oni koji su stvarali Srpsku preturaju po kontejnera, valjda po zaslugama! Dace Bog da ukinu RS jer ovakva kakva je sada ne treba onima koji su je stvarali a oni na vlasti neka placu, imaju i za cime.

ODGOVORITE
Name

Zona sumraka

22.01.2021 10:50

Pred propast se obisno dezava takvo bahacenje i to obicno bude poslednje.Neka se svi kriminalci slikaju ispred doline propasti.

ODGOVORITE
Name

Gospode pomozi!

22.01.2021 14:56

Stvarno, bez komentara, ovaj narod treba još goru bjedu da doživi, Glasali ste nek uživaju!

ODGOVORITE