Мале хидроелектране поново пред посланицима

Декларација о заштити ријека у Републици Српској иницијатива је ПДП и Еколошке партије РС, која је припремала текст иницијативе, а која ће се наћи на редовној седници Народне скупштине заказаној за 9. фебруар.

Република Српска 21.01.2021 | 07:59
Мале хидроелектране поново пред посланицима

Разлог за доношење оваквог једног документа је потреба да се заустави злоупотреба природних богатстава у Републици Српској.

Хидроенергија се представља као чиста енергија, али изградња и коришћење хидроелектрана доводи до трајног нарушавања животне средине, те уништавања екосистема који зависе од ријека, наводи се у тексту декларације.

– Једно од највећих природних багатстава су ријеке Републике Српске, које ће бити уништене издатим концесијама за изградњу малих хидроелектрана и на тај начин угрозити животе становништва, довести до трајног нарушавања животне средине и екосистема који зависе од ријека – наводи се у образложењу декларације.

Од Владе РС траже да прогласи мораторијум на изградњу малих хидроелектрана, односно да се обуставе сви даљњи радови и пројекти на нашим ријекама, све док се не изврши комплетна ревизија поступака доношења концесионих дозвола за изградњу минихидроцентрала за период 2005-2020. година.

– Надамо се да ћемо добити и подршку осталих посланика. Спремни смо са осталим посланицима да радимо на коначном тексту, да се угради евентуално нека измјена. Ово може  бити нешто око чега ће се окупити сви у интересу Републике Српске. Наша је жеља да кроз ову сарадњу с Еколошком партијом радимо на питањима животне средине, питањима одрживог развоја и другим која код нас нису у првом плану због одређених социјалних тема – рекао је народни посланик Игор Црнадак (ПДП).

Предсједник Еколошке партије Републике Српске, Никола Лазаревић, рекао је да ће у декларацији посебна пажња бити посвећена забрани изградње мини хидроцентрала како би природна богатства у Српској била сачувана.

Представнички дом Парламента Федерације БиХ усвојио је 23. јуна 2020. године Декларацију о заштити ријека и изгласао закључак о потпуној забрани градње малих хидроелектрана (МХЕ) на цјелокупној територији Федерације БиХ. Предлагачи декларације очекују да и Република Српска уради исто.

И СНСД тражио забрану

– Нама није проблем да о томе расправљамо и ми смо на Колегијуму подржали да Декларација иде у пленум. Међутим, сам текст више личи на резолуцију него на декларацију, јер има доста мањкавости. Свима нам је заједнички циљ да заштитимо наше ријеке, али и да останемо у оквиру закона. Наша идеја је и од раније била да ставимо забрану на ново издавање дозвола за МХЕ. Сигуран сам да ћемо кроз скупштинску расправу доћи до заједничких рјешења. Ако желимо да ријешимо проблем требамо заједно да наступимо – рекао је шеф Клуба посланика СНСД, Игор Жунић.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кићо

21.01.2021 09:57

Нема од тог приједлога ништа секташи ће то одбити џаба губите вријеме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2021 11:49

Треба законом забранити - појединци мало уложе у свеопштој добро; они добију максимум, а друштво ништа, а успут упропастише природу!

Name

За

21.01.2021 09:59

Хоцете ли надокнадити до сада улозено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заза

22.01.2021 07:11

Неће се ништа надокнадити. Паре којима је грађено су покрадене тако да то и није њихово.

Name

боро

21.01.2021 10:38

мале хидро електране за велике лопове из власти , тако је то замишљено да обезбеде и себе и унучад са тим лоповлуком .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

21.01.2021 23:00

Само будале сјеку грану на којој сједе,стоп изградњи тајкунских разбојницких лобија мини хидроцентрала

ОДГОВОРИТЕ