Male hidroelektrane ponovo pred poslanicima

Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj inicijativa je PDP i Ekološke partije RS, koja je pripremala tekst inicijative, a koja će se naći na redovnoj sednici Narodne skupštine zakazanoj za 9. februar.

Republika Srpska 21.01.2021 | 07:59
Male hidroelektrane ponovo pred poslanicima

Razlog za donošenje ovakvog jednog dokumenta je potreba da se zaustavi zloupotreba prirodnih bogatstava u Republici Srpskoj.

Hidroenergija se predstavlja kao čista energija, ali izgradnja i korišćenje hidroelektrana dovodi do trajnog narušavanja životne sredine, te uništavanja ekosistema koji zavise od rijeka, navodi se u tekstu deklaracije.

– Jedno od najvećih prirodnih bagatstava su rijeke Republike Srpske, koje će biti uništene izdatim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana i na taj način ugroziti živote stanovništva, dovesti do trajnog narušavanja životne sredine i ekosistema koji zavise od rijeka – navodi se u obrazloženju deklaracije.

Od Vlade RS traže da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, odnosno da se obustave svi daljnji radovi i projekti na našim rijekama, sve dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju minihidrocentrala za period 2005-2020. godina.

– Nadamo se da ćemo dobiti i podršku ostalih poslanika. Spremni smo sa ostalim poslanicima da radimo na konačnom tekstu, da se ugradi eventualno neka izmjena. Ovo može  biti nešto oko čega će se okupiti svi u interesu Republike Srpske. Naša je želja da kroz ovu saradnju s Ekološkom partijom radimo na pitanjima životne sredine, pitanjima održivog razvoja i drugim koja kod nas nisu u prvom planu zbog određenih socijalnih tema – rekao je narodni poslanik Igor Crnadak (PDP).

Predsjednik Ekološke partije Republike Srpske, Nikola Lazarević, rekao je da će u deklaraciji posebna pažnja biti posvećena zabrani izgradnje mini hidrocentrala kako bi prirodna bogatstva u Srpskoj bila sačuvana.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je 23. juna 2020. godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cjelokupnoj teritoriji Federacije BiH. Predlagači deklaracije očekuju da i Republika Srpska uradi isto.

I SNSD tražio zabranu

– Nama nije problem da o tome raspravljamo i mi smo na Kolegijumu podržali da Deklaracija ide u plenum. Međutim, sam tekst više liči na rezoluciju nego na deklaraciju, jer ima dosta manjkavosti. Svima nam je zajednički cilj da zaštitimo naše rijeke, ali i da ostanemo u okviru zakona. Naša ideja je i od ranije bila da stavimo zabranu na novo izdavanje dozvola za MHE. Siguran sam da ćemo kroz skupštinsku raspravu doći do zajedničkih rješenja. Ako želimo da riješimo problem trebamo zajedno da nastupimo – rekao je šef Kluba poslanika SNSD, Igor Žunić.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kićo

21.01.2021 09:57

Nema od tog prijedloga ništa sektaši će to odbiti džaba gubite vrijeme...

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2021 11:49

Treba zakonom zabraniti - pojedinci malo ulože u sveopštoj dobro; oni dobiju maksimum, a društvo ništa, a usput upropastiše prirodu!

Name

Za

21.01.2021 09:59

Hocete li nadoknaditi do sada ulozeno?

ODGOVORITE
Name

Zaza

22.01.2021 07:11

Neće se ništa nadoknaditi. Pare kojima je građeno su pokradene tako da to i nije njihovo.

Name

boro

21.01.2021 10:38

male hidro elektrane za velike lopove iz vlasti , tako je to zamišljeno da obezbede i sebe i unučad sa tim lopovlukom .

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

21.01.2021 23:00

Samo budale sjeku granu na kojoj sjede,stop izgradnji tajkunskih razbojnickih lobija mini hidrocentrala

ODGOVORITE