Без стабилног буџета нема ни инвестиција у РС

Лидер СНСД Милорад Додик недавно је изјавио да ће РС заједно са Србијом у наредне двије године обезбиједи око двије милијарде марака нових инвестиција за изградњу хидроелектрана, путева и болница и на тај начин ће бити потпуно стабилизована. Провјерили смо, шта каже струка, да ли је то реално? 

Република Српска 20.01.2021 | 19:58
Без стабилног буџета нема ни инвестиција у РС

Преговори са ММФ-ом нису резултирали позитивним исходом. Финансијске помоћи за БиХ нема без реформи. Нема ни јаког буџета, а ни сигурних гаранција гдје ћемо и од кога узети нови кредит. Лидер СНСД-а је недавно тврдио да и без финансијера из Вашингтона, имамо алтернативу.

"Имамо далеко више понуда него што нуди ММФ. Имамо конкретне аранжмане, али мислим да није пристојно да о њима сада говорим јавно, али имамо“, поручио је тада Милорад Додик.

Ко су пријатељи? Шта нам нуде? Гдје су аранжмани?

Питања су без одговора, јер се Милорад Додик о овој теми више није изјашњавао.

Слично је било и са малим и великим руским кредитом од којих никада ништа није било.

Економисти кажу да без стабилног буџета који је економски полигон нема ни инвестицја?

А, има ли их на помолу ове године?

„Заиста ја не очекујем да су у овој години могуће неке значајне инвестиције, просто нема новца. Да би ви покренули инвестиције или морате имати довољно јак буџет или да идете у некаква нова задужења“, наводи економистра Предраг Дудуковић.

Ми немамо ни једно ни друго, кажу економисти. Инвестиционе прогнозе – песимистичне. Спас би донекле могла да буде Србија.

"Оно што евентуално можемо очекивати јесу инвестиције из Србије из области енергетике и саобраћајне инфраструктуре. Што се тиче страних инвестиција, трендови ни прије свих ових дешавања нису указивали на некаква позитивна кретања у смислу повећања инвестиција“, истиче Саша Грабовац из Удружења економиста „СWОТ“.

Струка каже да постоје институционалне и неинституционалне активности на привлачењу инвестиција. Шта је потребно урадити како би инвестиција било што више, прије свега институционално?

„Кад говоримо институционално, ту говоримо од локалних заједница, преко ентитета, па до државног нивоа - то је низ мјера које имају подстицајни карактер, који имају ослобађање од појединих (не)фискалних оптререћења, излажење у сусрет по питању брзине дефинисања и добијанај разноразних докумената и дозвола за рад и ту можемо да пратимо најтрансперентнији начин у Србији гдје је постала шампион на Балкану“, сматра економиста Александар Љубоја.

Република Српска, односно, БИХ далеко је од шампиона у инвестиционом смислу.

Многе стране инвестције које су биле у плану су обустављене. Планови за инвестирање – одложени. Тако да би према економским прогнозама у најбољем случају требало сачекати опоравак земаља у региону и тек тада се надати улагањима у нове пројекете. Али и то је кажу на краткорочном нивоу.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мисо

20.01.2021 19:32

Па Зора казе стабилан је будзет ако јој је вјеровати посто цлан лоповске секте СНСДе и ради за њихове интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуду

20.01.2021 19:46

а и овај постао ко онај павловиц, искаце из сваке пастете

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

20.01.2021 19:50

Ма, прецијењена је ријец 'стабилност', и прецијењене су 'инвестиције'. Питај министрицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

20.01.2021 20:16

Неда нама висе нико ни бобе једне мисмо гузицом затворили врата за собом на све бозије стране.Мисмо пропали као она ствар кроз подеране гаце..нама је крај сви крајева..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиран

20.01.2021 20:42

Стабилан је буђжет РС кад МЕДЕX ШИПОВО КРАДЕ СТРУЈУ НА ВЕЛИКО И ПРАВИ ПЕЛЕТ ЗА ГРАД БАЊАЛУКУ а КОМЕ ИДЕ ПРОВИЗИЈА ИД СТРУЈЕ! ЧАВИЋ је сумљив ту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

20.01.2021 21:01

У Сарајеву радим и тамо се не осјеца криза никаква

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реалност

20.01.2021 23:21

Био сам у Бањалуци а и Сарајеву. Сарајево је Монацо за Бањалуку. Народ узива и нико никог непита ко си и ста си. Национализам потјеце ис насе РС а народ нема за хлеба.

Name

Сака

20.01.2021 21:17

Остало је јос да једемо сламу Али није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

20.01.2021 21:20

Тсј Додиков план је реалан. Ми цемо обезбиједити 100 ЕУР а остало Србија нека обезбиједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

20.01.2021 23:10

Па који идиот би досао у ову вукојебину да улози свој капитал. Нико нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ за рс

21.01.2021 01:17

Па засто би неко ризиковао капитал када се стално прицају прице о отцјепљењима, референдумима са констатно звецкањем орузијем

Name

Јоцо

21.01.2021 08:38

Боље ти је лопове да вратис све сто си покро него да лазес овај народ.

ОДГОВОРИТЕ