КОВИД-19 је донио нови начин на који славимо славе (ВИДЕО)

Да ли је вирус корона измјенио начин на који славимо, има ли у свему овом нека и опомена да није битна количина хране на трпези, већ молитва и љубав према ближњима.

Република Српска 20.01.2021 | 18:26
КОВИД-19 је донио нови начин на који славимо славе (ВИДЕО)

Сабор светог Јована крститеља је након Ђуђевдана и Никољдана најмасовнија слава код Срба.

И за ову славу важило је правило - они који не славе иду неком на славу. Ковид-19 је измијенио и начин на који славимо славе, број гостију се смањио. Слави се у кругу породице.

Има ли у свему овом нека и опомена да није битна количина хране на трпези, већ молитва и љубав према ближњима.

У сваком искушењу постоји поука, тако и овом добу пандемије, да се измиримо са ближњим, да не славимо славе ако нам је циљ што више показати, а срца и душе нисмо испунили молитвом.

И не заборавимо да се на светог Јована слави кумство и побратимство, два духовна сродства, међу српским народом веома поштована.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АЛО

20.01.2021 17:50

АКО ПРАВОСЛАВЦИ ТЈ. СЛАВЉЕНИЦИ СЛАВЕ, А НЕЗНАЈУ ШТА ЈЕ СЛАВА ЈА ИХ ЗДУШНО ЖАЛИМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Ало

20.01.2021 20:09

Незнају то је чињеница, почело се славити у ресторанима, кафанама, под шаторима, са три хармонике, виски,хаинекен, јегер и неки нови специјалитети! Напију се па се и потуку медју собом, кум са кумом, брат са братом и то све под плаштом српства!Мислим да нас је овдје и онај што нас гледа са небеса ставио на право мјесто.

Name

Бели

20.01.2021 19:42

Знало се у стара времена ко долази на славу и исло се највисе ради друзења а сад за трпезом и 30 40 па и висе гостију и курта и мурта. То није крсна слава. Некад су се салили помјери се куме да ми зирант сједне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

20.01.2021 19:50

Ја њу славим како сам и славио мој спрамдјед славио за вријеме турак није се бојао и прекидо тако и ја неслусам никога него славим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПРОСТИ БОЖЕ

20.01.2021 21:33

Нико ти и не брани да славиш. Слава се обиљежава а не слави. Тај дан треба да упалино свијећу заштитнику свога дома и породице. Требамо се запитати колико знамо о овоземаљском животу нашег заштитника, каквим животом је живјео, за шта се борио и свој живот жртвовао. Светац се постаје само великом овоземаљском жртвом. Ниједан од њих сигурно није пјандурао, урлао, трпао у стомак па повраћао, тукао се, оговарао и сличне глупости чинио које управо ми чинимо на данашњим ''славама''. Ми све нешто славимо и оно чему треба да достојанствено искажемо поштовање и наше поразе и од свега што смо могли направили смо циркус. Немамо ми везе са вјером а ови свештеници због својих порока немају времена да се баве нама да би нас извели на прави пут.

Name

бањалуцанин 88

20.01.2021 22:52

Па, слава се тако и слави, у кругу породице и кумова. Није слава свадба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарми

21.01.2021 13:50

Када Србин славу слави Он уз колач свећу стави, Па прелива колач вином И све свети светим чином! Колач му је слика Оца, Сваког добра даваоца, Свећа му је слика Сина Слика Духа – сила вина! Пред Тројицом Србин стане, Па скрушено он узда'не: - Царе вечни, благослови Сви су Твоји дари ови! Народ сложи и умножи, Нек' сви људи буду Божји, Нек' сви славе име Твоје, Твога Суда нек се боје! К'о хлеб нек су срцем благи, Као свећа душом прави, Као вино нек су јаки: Благи, прави, јаки – здрави! Чисти колач вера чиста, Свећа – нада што нам блиста, А вино је љубав красна Истина је и ту јасна! О, Тројице, Боже јаки, Шта ти дајем ја нејаки? Све је ово Твоја слика Бледа слика Твога лика! Нек' Светитељ мој Те моли, Он до Тебе ближе стоји, Зато њему палим свећу Дај нам, Боже, добру срећу! Сва је моја богомоља: НЕКА БУДЕ ТВОЈА ВОЉА! Сваком живом Ти помози, Па ни мени не одмози!

ОДГОВОРИТЕ