KOVID-19 je donio novi način na koji slavimo slave (VIDEO)

Da li je virus korona izmjenio način na koji slavimo, ima li u svemu ovom neka i opomena da nije bitna količina hrane na trpezi, već molitva i ljubav prema bližnjima.

Republika Srpska 20.01.2021 | 18:26
KOVID-19 je donio novi način na koji slavimo slave (VIDEO)

Sabor svetog Jovana krstitelja je nakon Đuđevdana i Nikoljdana najmasovnija slava kod Srba.

I za ovu slavu važilo je pravilo - oni koji ne slave idu nekom na slavu. Kovid-19 je izmijenio i način na koji slavimo slave, broj gostiju se smanjio. Slavi se u krugu porodice.

Ima li u svemu ovom neka i opomena da nije bitna količina hrane na trpezi, već molitva i ljubav prema bližnjima.

U svakom iskušenju postoji pouka, tako i ovom dobu pandemije, da se izmirimo sa bližnjim, da ne slavimo slave ako nam je cilj što više pokazati, a srca i duše nismo ispunili molitvom.

I ne zaboravimo da se na svetog Jovana slavi kumstvo i pobratimstvo, dva duhovna srodstva, među srpskim narodom veoma poštovana.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ALO

20.01.2021 17:50

AKO PRAVOSLAVCI TJ. SLAVLJENICI SLAVE, A NEZNAJU ŠTA JE SLAVA JA IH ZDUŠNO ŽALIM!

ODGOVORITE
Name

Za Alo

20.01.2021 20:09

Neznaju to je činjenica, počelo se slaviti u restoranima, kafanama, pod šatorima, sa tri harmonike, viski,haineken, jeger i neki novi specijaliteti! Napiju se pa se i potuku medju sobom, kum sa kumom, brat sa bratom i to sve pod plaštom srpstva!Mislim da nas je ovdje i onaj što nas gleda sa nebesa stavio na pravo mjesto.

Name

Beli

20.01.2021 19:42

Znalo se u stara vremena ko dolazi na slavu i islo se najvise radi druzenja a sad za trpezom i 30 40 pa i vise gostiju i kurta i murta. To nije krsna slava. Nekad su se salili pomjeri se kume da mi zirant sjedne

ODGOVORITE
Name

Ha ha

20.01.2021 19:50

Ja nju slavim kako sam i slavio moj spramdjed slavio za vrijeme turak nije se bojao i prekido tako i ja neslusam nikoga nego slavim

ODGOVORITE
Name

OPROSTI BOŽE

20.01.2021 21:33

Niko ti i ne brani da slaviš. Slava se obilježava a ne slavi. Taj dan treba da upalino svijeću zaštitniku svoga doma i porodice. Trebamo se zapitati koliko znamo o ovozemaljskom životu našeg zaštitnika, kakvim životom je živjeo, za šta se borio i svoj život žrtvovao. Svetac se postaje samo velikom ovozemaljskom žrtvom. Nijedan od njih sigurno nije pjandurao, urlao, trpao u stomak pa povraćao, tukao se, ogovarao i slične gluposti činio koje upravo mi činimo na današnjim ''slavama''. Mi sve nešto slavimo i ono čemu treba da dostojanstveno iskažemo poštovanje i naše poraze i od svega što smo mogli napravili smo cirkus. Nemamo mi veze sa vjerom a ovi sveštenici zbog svojih poroka nemaju vremena da se bave nama da bi nas izveli na pravi put.

Name

banjalucanin 88

20.01.2021 22:52

Pa, slava se tako i slavi, u krugu porodice i kumova. Nije slava svadba.

ODGOVORITE
Name

Tarmi

21.01.2021 13:50

Када Србин славу слави Он уз колач свећу стави, Па прелива колач вином И све свети светим чином! Колач му је слика Оца, Сваког добра даваоца, Свећа му је слика Сина Слика Духа – сила вина! Пред Тројицом Србин стане, Па скрушено он узда'не: - Царе вечни, благослови Сви су Твоји дари ови! Народ сложи и умножи, Нек' сви људи буду Божји, Нек' сви славе име Твоје, Твога Суда нек се боје! К'о хлеб нек су срцем благи, Као свећа душом прави, Као вино нек су јаки: Благи, прави, јаки – здрави! Чисти колач вера чиста, Свећа – нада што нам блиста, А вино је љубав красна Истина је и ту јасна! О, Тројице, Боже јаки, Шта ти дајем ја нејаки? Све је ово Твоја слика Бледа слика Твога лика! Нек' Светитељ мој Те моли, Он до Тебе ближе стоји, Зато њему палим свећу Дај нам, Боже, добру срећу! Сва је моја богомоља: НЕКА БУДЕ ТВОЈА ВОЉА! Сваком живом Ти помози, Па ни мени не одмози!

ODGOVORITE