Пандемија смањила празничну грозницу у Српској

Ни пандемија вируса корона није зауставила грађане Републике Српске да уживају и троше током протеклих празника, те су тако за само четири дана новогодишњих и божићних празника потрошили више од 111 милиона КМ, али, за разлику од претходне године, празнична потрошња смањена је за око 16 милиона КМ.

Република Српска 20.01.2021 | 08:08
Пандемија смањила празничну грозницу у Српској

Према евиденцијама Пореске управе РС, промет преко фискалних каса у малопродаји у Републици Српској током новогодишњих дана, 30. и 31. децембра 2020. године, износио је 72.161.069 КМ, док је у исте дане 2019. године износио 91.794.989 КМ, што је за више од 19 милиона марака мање.

Неколико дана касније, током божићних празника, 5. и 6. јануара ове године, забиљежен је промет од 38.860.049 КМ, док је током истих дана 2020. године промет износио 35.684.854 КМ, те су тако ове године грађани Српске из новчаника извадили за око три милиона марака више у односу на прошли Божић.

"111 милиона КМ је доста значајна цифра, без обзира што је мања у односу на претходну годину. Ово је значајан новчани издатак за цијелу Републику Српску, односно за све грађане. Сигурно је да треба да се уваже сви традиционални начини обиљежавања и државних и вјерских празника, али у овом моменту, у овој пандемији, ово је доста велика цифра", каже за "Независне" Горан Савановић,  предсједник Синдиката трговине, угоститељства и услужних дјелатности РС.

По његовом мишљењу, пандемија је сигурно утицала да се овај износ новца смањи.

"Мислим да ће и у наредном периоду, поготово у Републици Српској која је у јануару пуна слава, овај износ средстава у односу на претходну годину бити за 50 одсто мањи јер грађани поштују мјере које државни органи налажу против пандемије, тако да се све обиљежава у далеко мањем броју него што је било до сада", рекао је Савановић.

Из Удружења грађана ДОН Приједор истакли су да су грађани потрошили знатно више него што тренутна ситуација налаже с обзиром на то да се налазимо у великој економској кризи и имамо смањене приливе средстава.

"Оно што се могло видјети по свим нашим градовима јесте да је далеко мање новца потрошено у овом периоду, али ових 16 милиона не говори да је то баш нека драстично смањена цифра у односу на ранији период. Свакако, једним дијелом је пандемија разлог смањењу трошења у нашој земљи, а с друге стране очигледно је да је овдје стигао само дио дијаспоре или је дио дијаспоре послао новац који је потрошен у овом периоду. У ранијим годинама, када је била најезда наших људи који раде негдје вани, и трошење и трошкови су били знатно већи него ове године", истакла је за "Независне" Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор.

Из трговачког ланца "Конзум" истичу да је током протеклих празника забиљежен повећан број купаца, као и знатно обимнија куповина.

"Као што је то био случај и у претходним годинама у вријеме новогодишњих и божићних празника, у 'Конзум' продавницама је забиљежен повећан број купаца, као и знатно обимније куповине с фокусом на производе карактеристичне за празничне прославе. Драго нам је да су наши купци, и поред актуелне пандемије, ипак одлучили обиљежити празнике, у складу са тренутном ситуацијом, у свом кућном амбијенту са својим најмилијима", истакла је ПР менаџер "Конзума" Селма Карасалиховић.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

модрицанин

20.01.2021 07:19

Како сад знају у ПУ РС да је тацан податак о промету кад је Зора Видовиц рекла да трзни центри имају дупле касе ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро јутро

20.01.2021 10:09

Које рекао да је то тацно ста Зора израцуна?

Name

Станисављевиц

20.01.2021 11:08

Појам Пандемија знаци кад се разболи у исто вријеме 40% људске популације(сад 1%) а кад смртност буде преко 12%(сад 0,03%). Толико о цињеницама...остало лази и спекулације фармако мафије Сзо и њихових плаценика тзв.медија,струке и власти....

Name

Фениx

20.01.2021 08:07

Па највише иду артикли на акцији,плати 1 добијеш 2 и пилећа ледја по 1,4 КМ кило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

20.01.2021 08:28

Сад се види без Диаспорте нема ни пара, јер баустелци и кранисти из Словеније нису могли доци у СР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак

20.01.2021 12:27

Је била поприлична најезда на граничним прелазима, и нису то више гастарбеитери, већ су комплетне породице одселиле у бољи свијет и не мисле се враћати, осим у вријеме празника и годишњих одмора. А годишње дозначе милијарде родбини да иста може некако преживјети, јер овдашња примања нису довољна ни за седмицу дана живота.

Name

Неко

20.01.2021 09:37

Нормално је да у празничне дане потрошња већа а онда до краја Јануар пада јер људи то троше а купују само неке намјернице, хљеб, млијеко итд и све се сведе на исто, човјек ако хоће да више троши а држава да добије пореза ,мора више зарадити а тако и да путеви и све остало ако хоћемо да буде боље ,морамо више издвајати а не чекати изборе и онда Шарговац добије пут и Селак направи тврди објекат , кафану и неко се у то угради и сад кад више није миљеник ,може доћи до рушења објекта ако то све није легализовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

20.01.2021 12:05

Овим податцима не вјерујем. Много мање је народ трошио од прошлих година, то је било видљиво голим оком, гдје год одете. Срамота је да се ова власт ни једног момента није угледала на Србију, пошто све копира, те није дала бар једном једнакратну помоћ становништву. Причати како су грађани на првом мјесту, који годинама биједно живе, а у овој пандемији да се и не говори, а ништа се конкретно није преузело је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

20.01.2021 12:23

СМАЊИЛА?!?Па нисам нешто приметила,прије Нове године је била лудница по маркетима колико се куповало, а нон стоп се прича о кризи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

22.01.2021 01:33

У РС ГРОЗНИЦА ТРАЈЕ 25 ГОДИНА И НЕ ПОПУШТА. АЛИ ПРАВА ГРОЗНИЦА КОЈОЈ ЗА КОЈУ ЛИЈЕКА ТРЕНУТНО НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ