Pandemija smanjila prazničnu groznicu u Srpskoj

Ni pandemija virusa korona nije zaustavila građane Republike Srpske da uživaju i troše tokom proteklih praznika, te su tako za samo četiri dana novogodišnjih i božićnih praznika potrošili više od 111 miliona KM, ali, za razliku od prethodne godine, praznična potrošnja smanjena je za oko 16 miliona KM.

Republika Srpska 20.01.2021 | 08:08
Pandemija smanjila prazničnu groznicu u Srpskoj

Prema evidencijama Poreske uprave RS, promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj tokom novogodišnjih dana, 30. i 31. decembra 2020. godine, iznosio je 72.161.069 KM, dok je u iste dane 2019. godine iznosio 91.794.989 KM, što je za više od 19 miliona maraka manje.

Nekoliko dana kasnije, tokom božićnih praznika, 5. i 6. januara ove godine, zabilježen je promet od 38.860.049 KM, dok je tokom istih dana 2020. godine promet iznosio 35.684.854 KM, te su tako ove godine građani Srpske iz novčanika izvadili za oko tri miliona maraka više u odnosu na prošli Božić.

"111 miliona KM je dosta značajna cifra, bez obzira što je manja u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je značajan novčani izdatak za cijelu Republiku Srpsku, odnosno za sve građane. Sigurno je da treba da se uvaže svi tradicionalni načini obilježavanja i državnih i vjerskih praznika, ali u ovom momentu, u ovoj pandemiji, ovo je dosta velika cifra", kaže za "Nezavisne" Goran Savanović,  predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Po njegovom mišljenju, pandemija je sigurno uticala da se ovaj iznos novca smanji.

"Mislim da će i u narednom periodu, pogotovo u Republici Srpskoj koja je u januaru puna slava, ovaj iznos sredstava u odnosu na prethodnu godinu biti za 50 odsto manji jer građani poštuju mjere koje državni organi nalažu protiv pandemije, tako da se sve obilježava u daleko manjem broju nego što je bilo do sada", rekao je Savanović.

Iz Udruženja građana DON Prijedor istakli su da su građani potrošili znatno više nego što trenutna situacija nalaže s obzirom na to da se nalazimo u velikoj ekonomskoj krizi i imamo smanjene prilive sredstava.

"Ono što se moglo vidjeti po svim našim gradovima jeste da je daleko manje novca potrošeno u ovom periodu, ali ovih 16 miliona ne govori da je to baš neka drastično smanjena cifra u odnosu na raniji period. Svakako, jednim dijelom je pandemija razlog smanjenju trošenja u našoj zemlji, a s druge strane očigledno je da je ovdje stigao samo dio dijaspore ili je dio dijaspore poslao novac koji je potrošen u ovom periodu. U ranijim godinama, kada je bila najezda naših ljudi koji rade negdje vani, i trošenje i troškovi su bili znatno veći nego ove godine", istakla je za "Nezavisne" Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Iz trgovačkog lanca "Konzum" ističu da je tokom proteklih praznika zabilježen povećan broj kupaca, kao i znatno obimnija kupovina.

"Kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, u 'Konzum' prodavnicama je zabilježen povećan broj kupaca, kao i znatno obimnije kupovine s fokusom na proizvode karakteristične za praznične proslave. Drago nam je da su naši kupci, i pored aktuelne pandemije, ipak odlučili obilježiti praznike, u skladu sa trenutnom situacijom, u svom kućnom ambijentu sa svojim najmilijima", istakla je PR menadžer "Konzuma" Selma Karasalihović.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

modricanin

20.01.2021 07:19

Kako sad znaju u PU RS da je tacan podatak o prometu kad je Zora Vidovic rekla da trzni centri imaju duple kase ?

ODGOVORITE
Name

dobro jutro

20.01.2021 10:09

Koje rekao da je to tacno sta Zora izracuna?

Name

Stanisavljevic

20.01.2021 11:08

Pojam Pandemija znaci kad se razboli u isto vrijeme 40% ljudske populacije(sad 1%) a kad smrtnost bude preko 12%(sad 0,03%). Toliko o cinjenicama...ostalo lazi i spekulacije farmako mafije Szo i njihovih placenika tzv.medija,struke i vlasti....

Name

Fenix

20.01.2021 08:07

Pa najviše idu artikli na akciji,plati 1 dobiješ 2 i pileća ledja po 1,4 KM kilo.

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

20.01.2021 08:28

Sad se vidi bez Diasporte nema ni para, jer baustelci i kranisti iz Slovenije nisu mogli doci u SR.

ODGOVORITE
Name

Ipak

20.01.2021 12:27

Je bila poprilična najezda na graničnim prelazima, i nisu to više gastarbeiteri, već su kompletne porodice odselile u bolji svijet i ne misle se vraćati, osim u vrijeme praznika i godišnjih odmora. A godišnje doznače milijarde rodbini da ista može nekako preživjeti, jer ovdašnja primanja nisu dovoljna ni za sedmicu dana života.

Name

Неко

20.01.2021 09:37

Нормално је да у празничне дане потрошња већа а онда до краја Јануар пада јер људи то троше а купују само неке намјернице, хљеб, млијеко итд и све се сведе на исто, човјек ако хоће да више троши а држава да добије пореза ,мора више зарадити а тако и да путеви и све остало ако хоћемо да буде боље ,морамо више издвајати а не чекати изборе и онда Шарговац добије пут и Селак направи тврди објекат , кафану и неко се у то угради и сад кад више није миљеник ,може доћи до рушења објекта ако то све није легализовао.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

20.01.2021 12:05

Ovim podatcima ne vjerujem. Mnogo manje je narod trošio od prošlih godina, to je bilo vidljivo golim okom, gdje god odete. Sramota je da se ova vlast ni jednog momenta nije ugledala na Srbiju, pošto sve kopira, te nije dala bar jednom jednakratnu pomoć stanovništvu. Pričati kako su građani na prvom mjestu, koji godinama bijedno žive, a u ovoj pandemiji da se i ne govori, a ništa se konkretno nije preuzelo je sramota.

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

20.01.2021 12:23

SMANJILA?!?Pa nisam nešto primetila,prije Nove godine je bila ludnica po marketima koliko se kupovalo, a non stop se priča o krizi!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

22.01.2021 01:33

U RS GROZNICA TRAJE 25 GODINA I NE POPUŠTA. ALI PRAVA GROZNICA KOJOJ ZA KOJU LIJEKA TRENUTNO NEMA.

ODGOVORITE