Бројни градови и општине годинама крше закон

Центри цивилних иницијатива представили су данас анализу ревизорских извјештаја јединица локалне самоуправе у Републици Српској. Утврђено је да многе општине и градови годинама крше законске прописе и нетранспарентно троше новац грађана. Истовремено поједине локалне заједнице не маре за ревизорске препоруке иако је њихово провођење законска обавеза.

Република Српска 19.01.2021 | 20:30
Бројни градови и општине годинама крше закон

За већину општина и градова у Републици Српској, у протеклим годинама поштовање закона није представљало приоритет. Према анализи Центара цивилних иницијатива, у периоду од 2010. до 2019 године је обављено 239 ревизија финансијских извјештаја у 64 локалне заједнице, а само 3 одсто је добило два позитивна ревизорска мишљења. 24 одсто је у барем једној контроли добило негативно мишљење, наводе у Центрима цивилних иницијатива, док су поједине, углавном, мале општине два пута у низу имале негативну оцјену Главне службе за ревизију. 

У  овом периоду општинама и градовима су упућене 1664 ревизорске препоруке како да раде по закону, међутим само 33,5 одсто је у потпуности проведено, кажу у Центрима цивилних иницијатива и наводе да би у будућности требао бити уведен механизам изрицања санкција за неодговорне функционере.

Закон о ревизији јавног сектора Републике Српске, каже Нинковић јасно прописује да се у року од 60 дана од пријема ревизорског изјвештаја мора доставити одговор у коме ће бити побројане предузете радње у циљу превазилажења пропуста. Од 33 одговора, кажу у Центрима цивилних иницијатива, у седам локалних скупштина уопште није ни расправљало о ревизорском извјештају.

Све док се препоруке ревизора не буду поштовале, кажу у Центрима цивилних иницијатива, неће бити поштовања закона у  , као ни контроле гдје функционеир троше новац из буџета општина и градова.

БН ТВ 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Политика

19.01.2021 19:37

Политика и демокртија су настали у Грчкој. Тамо су кратко вријеме трајали, док нису нестали. Техничка средства су замјенила дјелатност људске потребе за да види шта се дешава, касније и олакшала то. Само најбоље ствари остају и јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија

19.01.2021 20:30

...у античкој Грчкој је била само за мушкарце! Жене, дјеца, робови нису били укључени! Зато, попишај се на то!

Name

Мајка

20.01.2021 02:01

Засто да се "пописа" на то. Против сам робовласниства наравно, али нама зенама је мјесто уз насу дјецу, а кад имамо цврсто формиране лицности од насе дјеце у будуцности цемо имати и дрзаву и вкадавину права и све друго цему тезимо. Не мозе нам улица одгојити ни предсједника ни бравара ни љекара ни аутомеханицара.

Name

Ами

19.01.2021 20:37

Цуј у будуцности це бити уведено казњавање функционера.Вриједи ли то и за приватнике,или за нас вриједи оно ја ти одмах написем казну,а ти плати пола у року од осам дана.Па маму вам васу,ако ревизори казу да не радите по закону,онда би требало да летите с мјеста нацелника опстине или градонацелника.Гдје је одговорност,ако те народ изабрао да водис неки град,онда треба да одговарас за пропусте,исто као сто приватник плаца казну за своје пропусте.И јос казе у будуцности це бити уведено...мислим да би требали то увести до 2908.год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

19.01.2021 21:34

Општинске службе раде по угледу на државне, код нас су све институције криминализоване.

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

20.01.2021 07:55

По закону у свакој општини има вишка запослених,и умјесто да се то временом ријеши одласком људи у пензију они још запошљавају,и купују им столице и столове,а то што плате касне по 8 мјесеци и не могу да се овјере здравствене књижице није битно,само нека се на будзету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги

20.01.2021 16:42

Сад сте се сетили ћутали сте годинама него дошао ред за одговорност скривање истине о крадји градјана и богаћењу фукционере имамо виśе милионера него било која западна земља само је разлика ови на западу имају од 100г фирме наśи од пар месеци ил година и мулти милионери żалосно шта урадисте овом напаћеном народу ал има и она боżија казна која ће их стићи свију

ОДГОВОРИТЕ