Brojni gradovi i opštine godinama krše zakon

Centri civilnih inicijativa predstavili su danas analizu revizorskih izvještaja jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. Utvrđeno je da mnoge opštine i gradovi godinama krše zakonske propise i netransparentno troše novac građana. Istovremeno pojedine lokalne zajednice ne mare za revizorske preporuke iako je njihovo provođenje zakonska obaveza.

Republika Srpska 19.01.2021 | 20:30
Brojni gradovi i opštine godinama krše zakon

Za većinu opština i gradova u Republici Srpskoj, u proteklim godinama poštovanje zakona nije predstavljalo prioritet. Prema analizi Centara civilnih inicijativa, u periodu od 2010. do 2019 godine je obavljeno 239 revizija finansijskih izvještaja u 64 lokalne zajednice, a samo 3 odsto je dobilo dva pozitivna revizorska mišljenja. 24 odsto je u barem jednoj kontroli dobilo negativno mišljenje, navode u Centrima civilnih inicijativa, dok su pojedine, uglavnom, male opštine dva puta u nizu imale negativnu ocjenu Glavne službe za reviziju. 

U  ovom periodu opštinama i gradovima su upućene 1664 revizorske preporuke kako da rade po zakonu, međutim samo 33,5 odsto je u potpunosti provedeno, kažu u Centrima civilnih inicijativa i navode da bi u budućnosti trebao biti uveden mehanizam izricanja sankcija za neodgovorne funkcionere.

Zakon o reviziji javnog sektora Republike Srpske, kaže Ninković jasno propisuje da se u roku od 60 dana od prijema revizorskog izjveštaja mora dostaviti odgovor u kome će biti pobrojane preduzete radnje u cilju prevazilaženja propusta. Od 33 odgovora, kažu u Centrima civilnih inicijativa, u sedam lokalnih skupština uopšte nije ni raspravljalo o revizorskom izvještaju.

Sve dok se preporuke revizora ne budu poštovale, kažu u Centrima civilnih inicijativa, neće biti poštovanja zakona u  , kao ni kontrole gdje funkcioneir troše novac iz budžeta opština i gradova.

BN TV 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Политика

19.01.2021 19:37

Политика и демокртија су настали у Грчкој. Тамо су кратко вријеме трајали, док нису нестали. Техничка средства су замјенила дјелатност људске потребе за да види шта се дешава, касније и олакшала то. Само најбоље ствари остају и јесу.

ODGOVORITE
Name

Demokratija

19.01.2021 20:30

...u antičkoj Grčkoj je bila samo za muškarce! Žene, djeca, robovi nisu bili uključeni! Zato, popišaj se na to!

Name

Majka

20.01.2021 02:01

Zasto da se "popisa" na to. Protiv sam robovlasnistva naravno, ali nama zenama je mjesto uz nasu djecu, a kad imamo cvrsto formirane licnosti od nase djece u buducnosti cemo imati i drzavu i vkadavinu prava i sve drugo cemu tezimo. Ne moze nam ulica odgojiti ni predsjednika ni bravara ni ljekara ni automehanicara.

Name

Ami

19.01.2021 20:37

Cuj u buducnosti ce biti uvedeno kaznjavanje funkcionera.Vrijedi li to i za privatnike,ili za nas vrijedi ono ja ti odmah napisem kaznu,a ti plati pola u roku od osam dana.Pa mamu vam vasu,ako revizori kazu da ne radite po zakonu,onda bi trebalo da letite s mjesta nacelnika opstine ili gradonacelnika.Gdje je odgovornost,ako te narod izabrao da vodis neki grad,onda treba da odgovaras za propuste,isto kao sto privatnik placa kaznu za svoje propuste.I jos kaze u buducnosti ce biti uvedeno...mislim da bi trebali to uvesti do 2908.god.

ODGOVORITE
Name

Petar

19.01.2021 21:34

Opštinske službe rade po ugledu na državne, kod nas su sve institucije kriminalizovane.

ODGOVORITE
Name

inicijator

20.01.2021 07:55

Po zakonu u svakoj opštini ima viška zaposlenih,i umjesto da se to vremenom riješi odlaskom ljudi u penziju oni još zapošljavaju,i kupuju im stolice i stolove,a to što plate kasne po 8 mjeseci i ne mogu da se ovjere zdravstvene knjižice nije bitno,samo neka se na budzetu.

ODGOVORITE
Name

Dragi

20.01.2021 16:42

Sad ste se setili ćutali ste godinama nego došao red za odgovornost skrivanje istine o kradji gradjana i bogaćenju fukcionere imamo viśe milionera nego bilo koja zapadna zemlja samo je razlika ovi na zapadu imaju od 100g firme naśi od par meseci il godina i multi milioneri żalosno šta uradiste ovom napaćenom narodu al ima i ona bożija kazna koja će ih stići sviju

ODGOVORITE