ЦИК БиХ потврдио резултате локалних избора у Мостару

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ потврдила је данас резултате локалних избора у Мостару, који су одржани 20. децембра 2020. године.

Босна и Херцеговина 19.01.2021 | 15:35
ЦИК БиХ потврдио резултате локалних избора у Мостару

Одлука о потврђивању и објављивању резултата локалних избора у Мостару донесена је на хитној, коресподентној сједници, након што је Суд БиХ данас одбио као неосноване три жалбе /СДП-а БиХ, Наше странке и Платформе за прогрес/ за поновно бројање гласова на бирачким мјестима.

За ову одлуку, која ступа на снагу даном доношења, гласало је шест чланова ЦИК-а, док је Владо Рогић био против, саопштено је из ЦИК-а.

Рогић је подсјетио да је по службеној дужности тражио поновно бројање на бирачким мјестима у Изборној јединици Југ, али ЦИК тада, крајем децембра, није усвојио његов приједлог.

"Ово је нелогично и недосљедно. Могли су се потврдити ови резултати, а за Изборну јединицу Југ накнадно", рекао је Рогић и додао да је требало сачекати одлуку Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона које води истраге или поновити изборе у тој изборној јединици.

Изборна јединица Југ даје два одборника.

Од 35 мандата у Градском вијећу, ХДЗ БиХ је освојио 13 мандата, Коалиција за Мостар 11 мандата, БХ Блок шест мандата, ХРС три мандата, Прва мостарска партија један мандат и "Остајте овдје" један мандат.

У Мостару се градоначелник не бира директно, већ ће га бирати одборници након конституирања новог сазива Градског вијећа. За избор градоначелника потребна је двотрећинска већина у Градском вијећу, односно 24 одборника.

Ако након два изборна круга ниједан од кандидата не добије потребну двотрећинску већину, у посљедњем кругу довољна је натполовична већина, односно 18 одборника. 

(Срна) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

оо7

19.01.2021 14:56

И ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојац

19.01.2021 16:05

Кад ће ЦИК да објелодани размјере добојске изборне крађе.У Добоју круже приче да је обрен познатим економским методама потковао чланове ЦИК како не би избори били поништени.Добојлије вјерују да је ЦИК одлучио да санкционише ГИК и не дозволи им даље парафразирање ( како рече вулићка) изборних резултата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.01.2021 17:01

А случај Добој, тежи случај и од Мостара. :)))

ОДГОВОРИТЕ