CIK BiH potvrdio rezultate lokalnih izbora u Mostaru

Centralna izborna komisija /CIК/ BiH potvrdila je danas rezultate lokalnih izbora u Mostaru, koji su održani 20. decembra 2020. godine.

Bosna i Hercegovina 19.01.2021 | 15:35
CIK BiH potvrdio rezultate lokalnih izbora u Mostaru

Odluka o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Mostaru donesena je na hitnoj, korespodentnoj sjednici, nakon što je Sud BiH danas odbio kao neosnovane tri žalbe /SDP-a BiH, Naše stranke i Platforme za progres/ za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima.

Za ovu odluku, koja stupa na snagu danom donošenja, glasalo je šest članova CIК-a, dok je Vlado Rogić bio protiv, saopšteno je iz CIК-a.

Rogić je podsjetio da je po službenoj dužnosti tražio ponovno brojanje na biračkim mjestima u Izbornoj jedinici Jug, ali CIК tada, krajem decembra, nije usvojio njegov prijedlog.

"Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za Izbornu jedinicu Jug naknadno", rekao je Rogić i dodao da je trebalo sačekati odluku Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona koje vodi istrage ili ponoviti izbore u toj izbornoj jedinici.

Izborna jedinica Jug daje dva odbornika.

Od 35 mandata u Gradskom vijeću, HDZ BiH je osvojio 13 mandata, Кoalicija za Mostar 11 mandata, BH Blok šest mandata, HRS tri mandata, Prva mostarska partija jedan mandat i "Ostajte ovdje" jedan mandat.

U Mostaru se gradonačelnik ne bira direktno, već će ga birati odbornici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 odbornika.

Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 odbornika. 

(Srna) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

oo7

19.01.2021 14:56

I ?

ODGOVORITE
Name

Dobojac

19.01.2021 16:05

Kad će CIK da objelodani razmjere dobojske izborne krađe.U Doboju kruže priče da je obren poznatim ekonomskim metodama potkovao članove CIK kako ne bi izbori bili poništeni.Dobojlije vjeruju da je CIK odlučio da sankcioniše GIK i ne dozvoli im dalje parafraziranje ( kako reče vulićka) izbornih rezultata

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.01.2021 17:01

A slučaj Doboj, teži slučaj i od Mostara. :)))

ODGOVORITE