Лидери ЕУ ускоро о вакцинама за Западни Балкан

- Набавка вакцина за Западни Балкан биће једна од тема разговора лидера ЕУ на састанку 21. јануара, најављено је вечерас у Бриселу.

Свијет 18.01.2021 | 22:26
Лидери ЕУ ускоро о вакцинама за Западни Балкан

"Требало би да разговарамо о сарадњи са трећим земљама у вези са вакцинама које треба третирати као глобално јавно добро. Погледаћемо како можемо да помогнемо нашим партнерима у сусједству и шире", поручио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

У позивном писму лидерима земља чланица ЕУ, уочи видео конференције заказане за четвртак у 18 часова, Шарл Мишел наводи да ће се на састанку разговарати и о кампањи вакцинације унутар ЕУ.

"Убрзање вакцинације широм ЕУ је наш апсолутни приоритет", наводи Мишел.

Поред расправе о набавци и расподјели вакцина широм ЕУ 27 и у сусједству, Шарл Мишел најављује и разговор о сертификатима о вакцинацији.

"Разговараћемо о прикладности заједничког приступа сертификацији, као и, ако је потребно, под којим околностима се могу користити такви сертификати", поручио је Мишел.

Предсједник Европског савјета оцјењује да тренутна ситуација са заразом ковид19 у Европи захтијева највећи опез.

Он позива да се и поред почетак вакцинације настве обимна тестирања и праћења контаката, али и омогући прекогранично кретања унутар ЕУ.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

?

18.01.2021 21:41

О каквом опрезу прица, ова грипа је обухватила мање од 1 посто становниства, сто је такодје дискутабилан податак??? Сустина је да западне земље имају далеко јаци психолоски имунитет, за разлику од нас,... протестима исказују своје неслагање, немирење са оволиким униставањем зивота, тацније, апсолутним понизењем постојања цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

19.01.2021 05:55

Нису још направљене вакцине за земље као што је наша. Као и остали производи, ни вакцина неће бити иста као код њих. Ако је код њих 90% успјешност вакцине, за нас је довољно мало преко 50%. Али, док вакцина и дође, ми ћемо већ сви бити имуни на вирус. За сад је имунитет стекло преко 55% популације. Иначе, како су наши министри способни, ми вакцину нећемо добити ни до 2023.године, ако не рачунамо оних 5-6 хиљада које ће послати Вучко. Плус што је Шкрбина и Шпирина маржа на лијекове па и на вакцине од 400 до 900%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

19.01.2021 10:30

Хвала не требате бринути о нама, о себи се забавите и потросите све вакцине на себе и своју фамилију.

ОДГОВОРИТЕ