Lideri EU uskoro o vakcinama za Zapadni Balkan

- Nabavka vakcina za Zapadni Balkan biće jedna od tema razgovora lidera EU na sastanku 21. januara, najavljeno je večeras u Briselu.

Svijet 18.01.2021 | 22:26
Lideri EU uskoro o vakcinama za Zapadni Balkan

"Trebalo bi da razgovaramo o saradnji sa trećim zemljama u vezi sa vakcinama koje treba tretirati kao globalno javno dobro. Pogledaćemo kako možemo da pomognemo našim partnerima u susjedstvu i šire", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

U pozivnom pismu liderima zemlja članica EU, uoči video konferencije zakazane za četvrtak u 18 časova, Šarl Mišel navodi da će se na sastanku razgovarati i o kampanji vakcinacije unutar EU.

"Ubrzanje vakcinacije širom EU je naš apsolutni prioritet", navodi Mišel.

Pored rasprave o nabavci i raspodjeli vakcina širom EU 27 i u susjedstvu, Šarl Mišel najavljuje i razgovor o sertifikatima o vakcinaciji.

"Razgovaraćemo o prikladnosti zajedničkog pristupa sertifikaciji, kao i, ako je potrebno, pod kojim okolnostima se mogu koristiti takvi sertifikati", poručio je Mišel.

Predsjednik Evropskog savjeta ocjenjuje da trenutna situacija sa zarazom kovid19 u Evropi zahtijeva najveći opez.

On poziva da se i pored početak vakcinacije nastve obimna testiranja i praćenja kontakata, ali i omogući prekogranično kretanja unutar EU.

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

?

18.01.2021 21:41

O kakvom oprezu prica, ova gripa je obuhvatila manje od 1 posto stanovnistva, sto je takodje diskutabilan podatak??? Sustina je da zapadne zemlje imaju daleko jaci psiholoski imunitet, za razliku od nas,... protestima iskazuju svoje neslaganje, nemirenje sa ovolikim unistavanjem zivota, tacnije, apsolutnim ponizenjem postojanja covjeka.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.01.2021 05:55

Nisu još napravljene vakcine za zemlje kao što je naša. Kao i ostali proizvodi, ni vakcina neće biti ista kao kod njih. Ako je kod njih 90% uspješnost vakcine, za nas je dovoljno malo preko 50%. Ali, dok vakcina i dođe, mi ćemo već svi biti imuni na virus. Za sad je imunitet steklo preko 55% populacije. Inače, kako su naši ministri sposobni, mi vakcinu nećemo dobiti ni do 2023.godine, ako ne računamo onih 5-6 hiljada koje će poslati Vučko. Plus što je Škrbina i Špirina marža na lijekove pa i na vakcine od 400 do 900%.

ODGOVORITE
Name

Eh

19.01.2021 10:30

Hvala ne trebate brinuti o nama, o sebi se zabavite i potrosite sve vakcine na sebe i svoju familiju.

ODGOVORITE