Једина Србија на Западном Балкану набавила вакцине

Осим Србије, ниједна земља Западног Балкана није започела вакцинисање грађана против вируса корона. Не зна се ни када ће, јер нису добиле вакцине, а надају се - у првом кварталу ове године.

Регион 18.01.2021 | 16:42
Једина Србија на Западном Балкану набавила вакцине

На Западном Балкану рукав је прва заврнула премијерка Србије Ана Брнабић. Србија је тиме постала прва земља у региону која је почела вакцинацију свог становништва. Вакцинација је бесплатна, а у понуди су три вакцине, па грађани могу да бирају између Фајзерове, руске Спутњик В и кинеског Синефарма.

С додатним испорукама руске и Фајзерове вакцине до сриједе ће у Србији бити укупно 1,4 милиона доза вакцине.

“Ми сада преговарамо преко Ковакса да добијемо 460.000 доза вакцине Астразенека, али се још не зна када, а онда ћемо да тражимо и Модернину и све друге тако да ћемо да имамо пет, шест вакцина до јуна, јула мјесеца. У овом тренутку смо земља која има највише различитих врста вакцина у Европи”, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић.

За то вријеме у БиХ се ништа не зна, само нагађања.

“БиХ је спремна. Изражена је спремност надлежних институција за прихват чак и Фајзерове вакцине која захтјева посебно складиштење. Моји сарадници ће у току дана одговорити Гавију и након тога чекамо да нам Гави потврди када и колико ће доћи вакцина у БИХ”, изјавила је министар цивилних послова у Савјету министара БиХ, Анкица Гудељевић.

Иницијатива Ковакс је главни глобални програм за вакцинацију у сиромашним и средње развијеним државама. Систем Ковакс, нажалост, не функционише како је замишљено, па је већина земаља кренула у директне преговоре са произвођачима.

У БиХ то засад законске процедуре онемогућавају, а Представнички дом Парламента БиХ задужио је Савјет министара да обезбиједи потребне услове за директну набавку.

Министарство цивилних послова нити у свом плану и буџету има предвиђена средства за набавку вакцине. То је предуслов. Не могу ја преговарати о цијени, количини, добављачу, а други плаћају. Министарство цивилних послова није министарство здравства на државном нивоу”, каже Гудељевић.

Док су се друге земље ангажовале да вакцину набаве како знају и умију, БиХ се ослонила само на Ковакс програм. Иако је наручила 1.235.000 доза, у првој испоруци се очекује тек неколико хиљада што је недовољно за почетак процеса имунизације, каже бивши министар здравства РС Слободан Станић.

“Мислим да под хитно треба ако ништа друго донијети лекс специјалис вакцине. Он може обезбиједити већину у Парламентарној скупштини БиХ. Донијети тај закон и ићи у директну набавку вакцина у врло кратком року, јер бојим се шта ће се дешавати и са здрављем становништва, али и са нашом економијом и свим другим аспектима живота”, каже Станић.

И друге земље региона које су се ослониле на Ковакс програм сада су у проблему.  Црна Гора и Северна Македонија још чекају вакцине, а њихови званичници, наиме, не знају ког би датума у тим земљама могла почети вакцинација. Албанија је још у септембру потписала споразум о уласку у Ковас програм, а до сада је према званичним информацијама добила тек негде око 900 доза.