Jedina Srbija na Zapadnom Balkanu nabavila vakcine

Osim Srbije, nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije započela vakcinisanje građana protiv virusa korona. Ne zna se ni kada će, jer nisu dobile vakcine, a nadaju se - u prvom kvartalu ove godine.

Region 18.01.2021 | 16:42
Jedina Srbija na Zapadnom Balkanu nabavila vakcine

Na Zapadnom Balkanu rukav je prva zavrnula premijerka Srbije Ana Brnabić. Srbija je time postala prva zemlja u regionu koja je počela vakcinaciju svog stanovništva. Vakcinacija je besplatna, a u ponudi su tri vakcine, pa građani mogu da biraju između Fajzerove, ruske Sputnjik V i kineskog Sinefarma.

S dodatnim isporukama ruske i Fajzerove vakcine do srijede će u Srbiji biti ukupno 1,4 miliona doza vakcine.

“Mi sada pregovaramo preko Kovaksa da dobijemo 460.000 doza vakcine Astrazeneka, ali se još ne zna kada, a onda ćemo da tražimo i Moderninu i sve druge tako da ćemo da imamo pet, šest vakcina do juna, jula mjeseca. U ovom trenutku smo zemlja koja ima najviše različitih vrsta vakcina u Evropi”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za to vrijeme u BiH se ništa ne zna, samo nagađanja.

“BiH je spremna. Izražena je spremnost nadležnih institucija za prihvat čak i Fajzerove vakcine koja zahtjeva posebno skladištenje. Moji saradnici će u toku dana odgovoriti Gaviju i nakon toga čekamo da nam Gavi potvrdi kada i koliko će doći vakcina u BIH”, izjavila je ministar civilnih poslova u Savjetu ministara BiH, Ankica Gudeljević.

Inicijativa Kovaks je glavni globalni program za vakcinaciju u siromašnim i srednje razvijenim državama. Sistem Kovaks, nažalost, ne funkcioniše kako je zamišljeno, pa je većina zemalja krenula u direktne pregovore sa proizvođačima.

U BiH to zasad zakonske procedure onemogućavaju, a Predstavnički dom Parlamenta BiH zadužio je Savjet ministara da obezbijedi potrebne uslove za direktnu nabavku.

Ministarstvo civilnih poslova niti u svom planu i budžetu ima predviđena sredstva za nabavku vakcine. To je preduslov. Ne mogu ja pregovarati o cijeni, količini, dobavljaču, a drugi plaćaju. Ministarstvo civilnih poslova nije ministarstvo zdravstva na državnom nivou”, kaže Gudeljević.

Dok su se druge zemlje angažovale da vakcinu nabave kako znaju i umiju, BiH se oslonila samo na Kovaks program. Iako je naručila 1.235.000 doza, u prvoj isporuci se očekuje tek nekoliko hiljada što je nedovoljno za početak procesa imunizacije, kaže bivši ministar zdravstva RS Slobodan Stanić.

“Mislim da pod hitno treba ako ništa drugo donijeti leks specijalis vakcine. On može obezbijediti većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH. Donijeti taj zakon i ići u direktnu nabavku vakcina u vrlo kratkom roku, jer bojim se šta će se dešavati i sa zdravljem stanovništva, ali i sa našom ekonomijom i svim drugim aspektima života”, kaže Stanić.

I druge zemlje regiona koje su se oslonile na Kovaks program sada su u problemu.  Crna Gora i Severna Makedonija još čekaju vakcine, a njihovi zvaničnici, naime, ne znaju kog bi datuma u tim zemljama mogla početi vakcinacija. Albanija je još u septembru potpisala sporazum o ulasku u Kovas program, a do sada je prema zvaničnim informacijama dobila tek negde oko 900 doza.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Box

18.01.2021 16:34

Pa Srbija i jeste jedina ozbiljna država u regionu. Ostalo je cirkus...

ODGOVORITE
Name

Re Box

18.01.2021 17:37

Cuti cuce te neko pametan

Name

Da nije bila

18.01.2021 17:54

U Jugoslaviji, bila bi najmanje kao Svajcarska, na Balkanu.

Name

Grifon

18.01.2021 17:23

A jeste i krenula medijska kampanja samo BOCA, BOCA, BOCA. A sve farmaceutske kuće, odnosno proizvođači amnestira i u slučaju negativnih posljedica na zdravlje. Parola VAŠE JE SAMO ISPRUŽITI RUKU I BIĆE KAKO BUDE

ODGOVORITE
Name

Boki

18.01.2021 17:54

Srbija je ekonomski Tigar Balkana.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

18.01.2021 20:32

Sad ce Burle i Zuja u Srbiju kod Vucica po vakcine da bi imali sta sirotinji prodavati jer su i do sada tako radili maske rukavice i sve ostalo sto dobiju prodaju sirotinji narod od toga nema koristi i ne dajite im nista mafija ubice i sotone

Name

Re

19.01.2021 01:15

Dijaspora...stalci i germa???

Name

Stojan Mutikasa

19.01.2021 07:18

Pa dobro da li se zna sta sadrzi ta vakcina ako je odobrena od vlasti.

ODGOVORITE
Name

Naravno

23.01.2021 11:32

Zahvaljujuci predsedniku i premijeru.

ODGOVORITE