Отворен ХИСПА центар у бијељинској болници

Центар за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога, који обезбјеђује персонализован и мултидисциплинаран приступ пацијенту и све облике превенције за очување здравља, отворен је у бијељинској Болници "Свети Врачеви".

Република Српска 18.01.2021 | 16:08
Отворен ХИСПА центар у бијељинској болници

Кардиоваскуларна обољења најзаступљенија су од свих и водећи су узрок смртности због чега се мора више него икад радити на превенцији.

“Кардиолози у бијељинској болници су јединствени да подигнемо ниво квалитета кардиологије на виши ниво што смо већ урадили када смо отворили Ангио-салу да ради 24 часа дневно, а данас отварањем ХИСПА центра појачавамо квалитет кардиологије у нашој болници”, рекао је директор ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина проф. др Златко Максимовић.

ХИСПА центар није само центар за лијечење кардиоваскуларних обољења, него сигурна кућа за очување здравља.

“Фактори ризика које сви ви добро знате су пушење, стрес, гојазност, недовољна физичка активност, поремећај метаболизма липида, повишени крвни притисак су нешто што апсолутно утиче и на развој других обољења. ХИСПА центар је сигурна кућа за оне болеснике који желе да се лијече, за оне који желе да очувају своје здравље и центар који ће се бавити не само секундарном, већ и свим другим облицима превенције, од данас почиње са радом у бијељинској болници”, истакао је проф. др Небојша Тасић - предсједник Удружења ХИСПА центара.

Превенција, уз инвазивну дијагностику и терапију, основ је лијечења кардиоваскуларних болести што се посебно показало током пандемије, јер вирус корона највише напада срце и крвне судове.

“Немојте заборавити да је ковид-19 системско инфламаторно обољење, које највише напада срце и крвне судове и у том смислу ће ХИСПА програм, који има посебан програм за детекцију и лијечење болесника који су прележали ковид, као и оних који нису, бити јако важан”, додаје професор Тасић.

У седам земаља Балкана постоји 85 ХИСПА центара, чиме је Бијељина уврштена у мрежу високо стручно оспособљених и савремено опремљених специјализованих центара за дијагностику и лијечење веома угрожених и тешких кардиоваскуларних болесника.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Симо

18.01.2021 15:45

Браво за Златка, браво за болницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 16:32

Тако се ради. Респецт!!!

Name

Видјено

18.01.2021 17:18

Неце народ опет имати користи, ко има новац, мора ици у приватне ординације. Просла година је била велики тест за медицинске раднике, а ми смо на кози све итекако осјетили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цр Гр

18.01.2021 22:10

¸¸Јер вирус¸¸највисе напада срце и крвне судове¸¸,АЛАЛ ВЕРА СТРУЦЊАЦИ.

ОДГОВОРИТЕ