Otvoren HISPA centar u bijeljinskoj bolnici

Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, koji obezbjeđuje personalizovan i multidisciplinaran pristup pacijentu i sve oblike prevencije za očuvanje zdravlja, otvoren je u bijeljinskoj Bolnici "Sveti Vračevi".

Republika Srpska 18.01.2021 | 16:08
Otvoren HISPA centar u bijeljinskoj bolnici

Kardiovaskularna oboljenja najzastupljenija su od svih i vodeći su uzrok smrtnosti zbog čega se mora više nego ikad raditi na prevenciji.

“Kardiolozi u bijeljinskoj bolnici su jedinstveni da podignemo nivo kvaliteta kardiologije na viši nivo što smo već uradili kada smo otvorili Angio-salu da radi 24 časa dnevno, a danas otvaranjem HISPA centra pojačavamo kvalitet kardiologije u našoj bolnici”, rekao je direktor JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina prof. dr Zlatko Maksimović.

HISPA centar nije samo centar za liječenje kardiovaskularnih oboljenja, nego sigurna kuća za očuvanje zdravlja.

“Faktori rizika koje svi vi dobro znate su pušenje, stres, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, poremećaj metabolizma lipida, povišeni krvni pritisak su nešto što apsolutno utiče i na razvoj drugih oboljenja. HISPA centar je sigurna kuća za one bolesnike koji žele da se liječe, za one koji žele da očuvaju svoje zdravlje i centar koji će se baviti ne samo sekundarnom, već i svim drugim oblicima prevencije, od danas počinje sa radom u bijeljinskoj bolnici”, istakao je prof. dr Nebojša Tasić - predsjednik Udruženja HISPA centara.

Prevencija, uz invazivnu dijagnostiku i terapiju, osnov je liječenja kardiovaskularnih bolesti što se posebno pokazalo tokom pandemije, jer virus korona najviše napada srce i krvne sudove.

“Nemojte zaboraviti da je kovid-19 sistemsko inflamatorno oboljenje, koje najviše napada srce i krvne sudove i u tom smislu će HISPA program, koji ima poseban program za detekciju i liječenje bolesnika koji su preležali kovid, kao i onih koji nisu, biti jako važan”, dodaje profesor Tasić.

U sedam zemalja Balkana postoji 85 HISPA centara, čime je Bijeljina uvrštena u mrežu visoko stručno osposobljenih i savremeno opremljenih specijalizovanih centara za dijagnostiku i liječenje veoma ugroženih i teških kardiovaskularnih bolesnika.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Simo

18.01.2021 15:45

Bravo za Zlatka, bravo za bolnicu!

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2021 16:32

Tako se radi. Respect!!!

Name

Vidjeno

18.01.2021 17:18

Nece narod opet imati koristi, ko ima novac, mora ici u privatne ordinacije. Prosla godina je bila veliki test za medicinske radnike, a mi smo na kozi sve itekako osjetili.

ODGOVORITE
Name

Cr Gr

18.01.2021 22:10

¸¸Jer virus¸¸najvise napada srce i krvne sudove¸¸,ALAL VERA STRUCNJACI.

ODGOVORITE