Бањалука добила „паметно" аутобуско стајалиште

Бања Лука је данас, на локацији код Завода „Др Мирослав Зотовић“ у Трапистима, добила прво „паметно" аутобуско стајалиште које представља продукт домаће памети и прво је овакве врсте у Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону.

Република Српска 18.01.2021 | 15:36
Бањалука добила „паметно" аутобуско стајалиште

Стајалиште је данас предато на употребу грађанима Бање Луке, а овом чину је присуствовао и градоначелник Драшко Станивуковић, који је нагласио да ће Бањалука у многим сегментима настојати да буде прва у региону, односно, корак испред времена.

– Са оваквим пројектом смо први у региону и то представља велики подухват за Бању Луку, али не би требало да буде изузетак. Захваљујем свима који су учествовали у овом пројекту, у нади да ћемо заједно реализовати још многе пројекте у Бањој Луци. У том смислу, Бања Лука ће бити потпуно отворен град. За нас је веома важно то што су овај пројекат реализовали бањалучки стручњаци и желим да позовем све људе који се баве иновацијама да се јаве, јер су Кабинет градоначелника и Градска управа отворени за све нове идеје – поручио је Станивуковић.

Према његовим ријечима, изградња првог „паметног" аутобуског стајалишта је одличан увод у оно што ће град чинити у области јавног превоза. Станивуковић је истакао да је план града да се у току ове године реализују 32 слична пројекта и да све буде завршено током љета.

-Расписаћемо јавни позив како бисмо обновили наша аутобуска стајалишта. Она аутобуска стајалишта која се тренутно налазе у центру измјестићемо у оне дијелове града гдје стајалишта нема. Наша основна идеја је да градски превоз подигнемо на виши ниво и да га што више грађана користи. Док је у Европи тај проценат око 30 одсто, код нас је тек 10 одсто и наша је намјера да, за почетак, то буде барем 15 до 20 одсто. Само на тај начин од Бање Луке можемо да направимо зелени град са мање загађења и више одрживих рјешења, јер Бања Лука, у инфраструктурном смислу, већ полако исцрпљује могућности за смањење саобраћајних гужви", рекао је Станивуковић, додајући да је јавни превоз најбољи и најважнији начин да се то и учини.

Предсједник Скупштине града, Младен Илић, који је такође присуствовао данашњем догађају, изразио је задовољство због реализације овог значајног пројекта.

– Ово је очит примјер развоја Бање Луке у сваком његовом сегменту, а развој иновативних технологија је изузетно важан и искрено се надам да ћемо наставити у овом правцу. Надам се да ће ово стајалиште користити многи грађани и на тај начин олакшати посао и превозницима, а вјерујем да ћемо ускоро у граду имати више оваквих стајалишта – истакао је Илић.

 Извођач радова је предузеће „Телемакс“ из Бање Луке које је, у сарадњи са Електротехничким факултетом, урадило пројекат „паметног стајалишта“.

Шеф Канцеларије УНДП-а у Бањој Луци, Горан Вукмир, истакао је да је ово само један од десет пројеката који је одобрен у првом јавном позиву за иновативне идеје које би технологију требало да приближе људима.

– Технологија не би требало да служи сама себи већ да рјешава проблеме људи. Ово је одличан примјер како интегрисати технологије и ријешити одређени проблем. Пилот пројекти које спроводимо су само почетак процеса у којем би Бања Лука требало да развије визију паметног града и развоја, а за овај пројекат је издвојено 50.000 КМ – закључио је Вукмир.

Прво „паметно аутобуско стајалиште“ опремљено је пуњачем за мобилне уређаје, бежичним интернетом (WиФи), дисплејом на којем ће, у реалном времену, бити приказано вријеме доласка аутобуса на стајалиште, затим сервисне информације као што су температура, влажност и загађеност зрака, количина УВ зрачења и слично. Такође, на стајалишту је инсталирана и надзорна камера.

БН ТВ

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Ооо

18.01.2021 14:59

Бог нека те чува. Драго дијете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 16:01

То је пројект претходног нацелника.

Name

Драле

18.01.2021 16:39

Уз дузно постовање према свему.Дај те праве пројекте.Радна мјеста.Од аутобуске станице неце нико се нахранити и задрзати у Бања Луци.Вец пијани и бахати возаци полупати и ником ниста.ИНВЕСТИЦИЈЕ у индустрију и пољопривреду.Само развој привреде и економске мјере це спасити ово људи да остану овдје.

Name

Сеад

18.01.2021 18:21

Свака част нашем добром градонацелнику.Цесто идем у болницу и увијек требам допунити батерију. Подршка.

Name

Петар

18.01.2021 15:00

Само да не буде да ради мјесец дана и онда ниста..искљуце због неплаценог интернета...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

18.01.2021 15:03

Како цес направити зелени град кад је остао у граду само један нормални парк, колико коста ледина а колико да се направи парк? Аквана, петар коциц, паприковац, малта, пицин парк су зелени паркови који су страдали у бетон, нигде идеје за уредјивање парка, посадјивање, стављање клупа које мање упијају воду и брзо се сусе да људи седе а не да цекају пар дана да влага оде из клупе, деца немају где сањкати а брдасце поред стадиона се мигло уредит за сањкање или другфе и купит топ за сњег, залосно је где се графска деца сањкају, на мало поврсине у парку цак

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

18.01.2021 15:11

Подрска г. Станивуковиц-у!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

18.01.2021 15:14

Функционално, модерно, лијепо свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нр

18.01.2021 15:16

Само он лине. Не живи се од тога. Дајте памет и производњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја

18.01.2021 15:20

Ја лично вјерујем овом човјека жив и здрав нам био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

18.01.2021 15:33

Дај укидај овог Марија Милановића, Стевандићевог пајтоса из тзв градске развојне агенције која више троши него што пројекти приходују. Шта ће он на слици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.01.2021 15:55

Ову станицу су осмислили људи из Градске развојне агенције БЛ. Фабрички су завршили ТЕЛЕМАX и ЕТФ БЛ. Финансирао УНДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 16:51

Осмислили људи из Развојне агенције или Електро факултета? Откада то Агенција има иноватире-инжињере? Можда су негдје видјели и ангажовали стручњаке. Платио УНДП.

Name

РТЛ

18.01.2021 15:57

Колко тужно жалосно. Ово у Бугарској Румунији има на свакој станици у већем граду. Овде се људи радују 1 станици. ОК све супер то је фино успјех али шта је са автобусима старим 30 па и 40 година. Ко то тажо пева.. Дајте људи ајмо да смо реално свака част Драшку и успјех како год даје прави момак нешто труди се неможе сам ни све од једном. Али нажалост ја не видим неки помак. Ето афера Дипломе код њега сви са таквим дипломама Аквана ништа није до њега то ова режимске мафија стопира. Али како ће се он са свима њима изборити стопираче и стопирајуму све. Они су све толико уништили да је то јако тешко поправити. Али ето радујемо се једној станици и ок то је пофали а то земље имају већ прије 10 год. То само говори гдје смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

18.01.2021 17:29

Да цијели концепт су осмислили у Градској развојној агенцији ЦИДЕА. Шта треба да буде у склопу стајалишта а онда су расписали јавни позив на који се пријавила Телемаx фирма и посље етф. Сви скупа су направили ово стајалиште које има могућност генерисања прихода за град БЛ и то од реклама. Има и сигурносну камеру због безбједности жена, дјеце и старијих лица у касним сатима. ЦИДЕА има мулти дисциплинарни тим људи који раде разне пројекте. Доњели су БЛ у задње 4 године око 9 милиона марака пројеката, али се не промовишу. Друг ми ради ту па знам.

Name

Ре Горан

18.01.2021 18:56

Је ли ти рекао друг колики су трошкови Развојне агенције?

Name

Миро

18.01.2021 16:17

хљеба и игара

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

18.01.2021 16:40

Невјероватно је колико га неки мрзе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цп6уХ ПЦ

18.01.2021 17:00

јос да има неку надзорну камеру да проблематицни ни разбију све то...подрска драску само напред..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

18.01.2021 17:29

Има камеру

Name

Мисо

18.01.2021 17:40

Гласао сам за Драска подрзавам сто ради али без социјалног програма , отварања нових радних мјеста запосљавања омладине нема зивота али то није у надлезности локалне заједнице те одлуке доноси скупстина и резимска власт на целу са СНСДе зато це јос дуго времена требати да овај народ осјети неки бољитак а то је тек послије 2022 год ако гласају за промјене а до тад ко зив ко мртав многи у овој биједи неце доцекати боље дане.

Name

Милан Бибић

18.01.2021 17:37

Све је то добро треба ићи у корак са развојем технологије и пратити свјетске трендове развоја али ми ко смо ми мисмо далеко и предалеко од културе и цивилизације то ће стајати ту пола године годину то ће људи ем од нервозе ем од неимаштине и некултуре полупати људи немају сигурна радна места плате мале немогу преживети од њих и због свих проблема људи одлазе из земље за бољим животом јер тај живот ви никако људима ненудите бољим морате људима ибезбедити сигурна радна места дибре плате а све уз то да се граде инвестиције дик год људима необезбедите сигурна радна места и добре плате ви аосилутно ништа дибро нисте урадили људи уораво хоће то а ви то уорави недајете ал због чега недајете ви имате и неможете разумете шта је неимати у кратким цртама ви сте људи који сте сити и уопште неможете схватити гладне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

18.01.2021 17:52

Поцео је отварати и надстресњице а спрдо се отварању 100 метара пута.Ниста бољи од предходника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бл

18.01.2021 21:03

Ста ти блејис под разним никовима,ради несто воле.

Name

ре ребл

19.01.2021 22:46

ЦОВЈЕК МУДРО ЗБОРИ. ОВО КАО У ДОМАЋЕМ ФИЛМУ.

Name

Фениx

18.01.2021 17:55

Свака част .Активан нон стоп а тек је 2-3 седмице градоначелник .А ови нестрпљиви са тражењем свега што је обећао да уради у 15-20 дана? Па у мандату ће урадити и дупло више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцк

18.01.2021 22:51

Све нам Смарт а народ све глупљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

19.01.2021 02:38

Не знам сто се зове паметно стајалисте,мозда сто има монитор.Па у свијету маса фризидера има монитор (ипад)

ОДГОВОРИТЕ