Порука Британије и САД: 2021.година владавине права

Блог Матта Фиелда, британског амбасадора у Босни и Херцеговини и Ерика Нелсона, амбасадора Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини

Свијет 18.01.2021 | 12:55
Порука Британије и САД: 2021.година владавине права

Двије хиљаде двадесета је прошла. Многи од нас су бројали дане чекајући крај једне од најчуднијих година. Наравно, сама промјена у календару не рјешава проблеме са којима се суочавамо, али је прилика за нови почетак. Опрезно смо позитивни по питању године која је пред нама.

Прије погледа ка будућности, поменућемо један од врхунаца 2020. године и разлог зашто остајемо оптимистични када је у питању Босна и Херцеговина. Кроз програме БОЛД Америчке амбасаде и Млади савјетници Британске амбасаде, сусрели смо се са стотинама позитивних, паметних младих људи из цијеле БиХ, спремних на дјеловање.

Они већ постижу сјајне ствари, у пословном и пољу образовања, као дио цивилног друштва, у сектору јавних услуга. Али, они желе да то раде без терета корупције и дисфункционалности која многе тјера на одлазак. Уз праве могућности, будућност БиХ заиста може бити свијетла.

Да би се постигао тај напредак, пријатељима попут Сједињених Америчких Држава и Уједињеног Краљевства требају партнери који имају вољу за то. Нашли смо их на многим мјестима, али не и свугдје. Ми ћемо нашу подршку усмјерити на бх. организације, локалне групе и појединце који се заиста труде да направе разлику.

Да се вратимо на 2021. годину, шта то можемо очекивати и шта требамо урадити.

Добра вијест по питању ЦОВИД-а је да су пронађене вакцине и да, надамо се, ускоро долазе. Са олакшањем пратимо смањење бројева обољелих у БиХ. Назире се свјетло на крају тунела. Али, то не значи да се било ко може опустити. Придржавањем постојећих мјера – прање руку, ношење маске и одржавање дистанце – можемо помоћи да сачувамо наше најмилије и да пређемо циљну линију. А све власти у БиХ и даље морају сарађивати како би обезбиједили здравствену скрб, образовање, хитну помоћ и ефикасан процес вакцинације.

Економски утицај пандемије се наставља, у БиХ и диљем свијета. Не смијемо пропустити овај период кризе, него искористити тренутак и размислити како што боље подржати компаније и подузетнике, путем смањења бирократских процеса и дигитализацијом услуга, деполитизацијом јавних предузећа и транспарентнијом потрошњом у институцијама власти.

Опоравак мора бити инклузивнији, посебно за жене и младе. ММФ нуди значајну подршку БиХ, али сматрамо да је апсолутно праведно – и да већина грађана то разумије – да овај новац треба бити условљен управо овим реформама. Предуго се чека на подузимање корака за придружење Свјетској трговинској организацији што би омогућило пријеко потребан потицај за бизнисе.

У 2021. години неће бити избора. Али, баш због тога желимо озбиљан напор да се побољша изборни систем. Да, Мостар је недавно одржао своје прве изборе након дванаест година, али то је било исправљање недостатка а не позитивна реформа. Подсјетимо се да још увијек чекамо на потпуну имплементацију резултата избора из 2018. године!

ОЕБС и Европски суд за људска права су јасно навели шта још треба промијенити. Мишљење ЕУ потврђује да се све то мора урадити. Тијело Парламентарне скупштине одговорно за овај посао се треба састати и радити на овом кључном задатку, тако да се гласачи у БиХ не нађу у истој позицији 2022. године.

На самом врху листе брига грађана (исто вриједи и за нас) је владавина права. Колико нас би жељело видјети стварни напредак у том пољу 2021. године? Ни овдје нема тајне у смислу потребних корака – почевши са приоритетима у Мишљењу ЕУ, као што су амандмани на Закон о Високом судском и тужилачком вијећу, побољшање процеса јавних набавки и значајни кораци против сукоба интереса.

Знамо да постоје појединци у правосуђу који желе направити разлику и њима је потребна наша подршка. Али, коначни доказ тога ће бити одговарајуће истраге, кривична гоњења, пресуде и затворске казне.

Ове тешке реформе постану лакше када позовете тридесет НАТО савезника да помогну. Реформски процес који је почео 2019. године, прилика је за БиХ да одреди своје реформске приоритете и предвиди начин на који Савез може помоћи у њиховом испуњењу.

Ове реформе обухватају све, од модернизације одбране до бољег управљања и владавине права, а комплементарне су са путем БиХ ка ЕУ. НАТО савезници ће наставити подржавати реформске приоритете БиХ у складу са процесом Реформског програма који води БиХ.

На крају, пар ријечи о тренутној ситуацији по питању миграција. Ове године бројке су значајно мање, али изгледа да се проблем повећава. Краткорочно, у интересу је свих бх. грађана да се мигранти који су тренутно у овој земљи смјесте сигурно и хумано, и да нису на улицама. Бх. власти требају координирати свој одговор на мигрантску кризу, и правично подијелити одговорност широм земље.

Пуно тога треба урадити у години која је пред нама, више него што смо овдје поменули. Не видимо разлог зашто би ико био задовољан са мање од овога. Сједињене Америчке Државе и Уједињено Краљевство, као и многи други пријатељи БиХ су ту да помогну. Оно што нам треба су партнери који имају вољу и надамо се да ћемо наћи још више таквих партнера у 2021. години.

блогс.фцдо.гов.ук

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

НИСТЕ ОДАВДЕ

18.01.2021 12:05

САМО ДА МИР БУДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

меxико

18.01.2021 12:25

Коме сте ви пријатељи томе дусмањ нетребају Насли се пропала империја и њене бивсе колоније да свима соле памет Само незаборавите да се сунце на истоку радја и сто реце Дј Баласевиц НЕКО ТО ОДГОРЕ ВИДИ СВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

19.01.2021 00:47

Браво за коментар меxико! Потписујем! Далеко им куца од насе и нек се носе и они и корона коју сију по свијету или тацније рецено просипају из својих злоцинацких НАТО авиона. Закуцала мецка и на њихова врата.

Name

Њиха двојица

18.01.2021 12:46

Нек среде свој брлог..килико знам да ове двије земље тренутно имају врло несредјене ситуације за неизвјесним исходом..мада мислим да це се ?? извуци из хаоса ..али мислим да они тренутно нису у позиције да дјеле демократију и владавину права по свијету..

ОДГОВОРИТЕ
Name

горцин

18.01.2021 13:21

Задњих 10так година имали смо одријешене руке, странци се нису мијешали, високи представник је био крајње пасиван. И шта смо постигли? Колико смо напредовали? Гдје смо нашли договор? Мора се истини погледати у очи и признати да нисмо способни направити зивилизовано друштво без странаца!

Name

Миле

18.01.2021 12:51

Тешко тим младим људима који вјерују вама ништа нам добро нисте донијели не заборавите бомбардовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горцин

18.01.2021 14:17

Бомбардовали су они и Италију, Јапан и Њемачку. Преваспитали их, увели им демократију, све под конац. Али ето, нисмо сви исти. Некоме је инат важнији од свега осталог.

Name

дуле

18.01.2021 14:45

а ко ти је мир донео овдје да се наси политицари питају рат би овдје јос трајао

Name

Мостар

18.01.2021 13:27

Само несто друг цовиц цесто писе писма М.заједници незадовољан ЦИКОМ А кад је предходни ЦИК радио за њега није се бунио нити је слао апелације суду,него је слао вреце са украденим гласовима на блидиње и бацао по јамама,доводио мртве да гласају за хдз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чича

18.01.2021 13:37

1.Опет мјешање и малигни утицај Русије на унутрашња питања БиХ. Ох, пардон, ови нису руси. 2.Амбасадори Америке и Енглеске показали ду позитивни интерес за догађсје у БиХ и желљу њихових земаља да раде на напретку и просперитету БиХ и њених грађана. 3.Је..м ли га ко се овдје снађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Американац

18.01.2021 13:47

Пословица каже није битно шта каже него ко каже...ови су згазили и међународна и национална законодавства других држава и увели неред у својим и туђим државама, успоставом владавине корупције и лоповлука !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аборидзин

18.01.2021 14:16

Ми (конститутивни) цемо њих увести у ред и показати ста је владавина права, науцити како се краде јавни новац и заврсава факултет за дан, а како тек управљамо медијима.. ма никад они неце знати лагати ко ми ал цемо их науцити иколко да загадјују јавни медијски простор. А прање новца-ситница.. Неце они нама просипати демократију кад ми то имамо у малом прсту. Па ми знамо ста је било прије 500-600 година ко да је било јуце, ма ми смо ЦИВИЛИЗАЦИЈА за тај западни свет

Name

Уан Квешчнс

18.01.2021 14:09

У случају одјепљења Шкотске , да ли ће Битанија (Енглези) послати своју "ЈНА" да то спријечи. Јеби га ту ће се радити о Сепаратистима, мислим да они то не смију урадити, на то су ексклузивно право имале само Југославенске Републике, чак и покрајине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

18.01.2021 14:40

Даље од нас пустите нас да радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

18.01.2021 15:54

А ста казе "ове теске реформе постају лаксе када позовете 30 НАТО савезника да помогну."Ево да буде свима јасно да ли је БИХ у НАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијетин

18.01.2021 16:14

Ста треба Британија да помогне кад је и сама изасла из ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ