Poruka Britanije i SAD: 2021.godina vladavine prava

Blog Matta Fielda, britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i Erika Nelsona, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Svijet 18.01.2021 | 12:55
Poruka Britanije i SAD: 2021.godina vladavine prava

Dvije hiljade dvadeseta je prošla. Mnogi od nas su brojali dane čekajući kraj jedne od najčudnijih godina. Naravno, sama promjena u kalendaru ne rješava probleme sa kojima se suočavamo, ali je prilika za novi početak. Oprezno smo pozitivni po pitanju godine koja je pred nama.

Prije pogleda ka budućnosti, pomenućemo jedan od vrhunaca 2020. godine i razlog zašto ostajemo optimistični kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Kroz programe BOLD Američke ambasade i Mladi savjetnici Britanske ambasade, susreli smo se sa stotinama pozitivnih, pametnih mladih ljudi iz cijele BiH, spremnih na djelovanje.

Oni već postižu sjajne stvari, u poslovnom i polju obrazovanja, kao dio civilnog društva, u sektoru javnih usluga. Ali, oni žele da to rade bez tereta korupcije i disfunkcionalnosti koja mnoge tjera na odlazak. Uz prave mogućnosti, budućnost BiH zaista može biti svijetla.

Da bi se postigao taj napredak, prijateljima poput Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva trebaju partneri koji imaju volju za to. Našli smo ih na mnogim mjestima, ali ne i svugdje. Mi ćemo našu podršku usmjeriti na bh. organizacije, lokalne grupe i pojedince koji se zaista trude da naprave razliku.

Da se vratimo na 2021. godinu, šta to možemo očekivati i šta trebamo uraditi.

Dobra vijest po pitanju COVID-a je da su pronađene vakcine i da, nadamo se, uskoro dolaze. Sa olakšanjem pratimo smanjenje brojeva oboljelih u BiH. Nazire se svjetlo na kraju tunela. Ali, to ne znači da se bilo ko može opustiti. Pridržavanjem postojećih mjera – pranje ruku, nošenje maske i održavanje distance – možemo pomoći da sačuvamo naše najmilije i da pređemo ciljnu liniju. A sve vlasti u BiH i dalje moraju sarađivati kako bi obezbijedili zdravstvenu skrb, obrazovanje, hitnu pomoć i efikasan proces vakcinacije.

Ekonomski uticaj pandemije se nastavlja, u BiH i diljem svijeta. Ne smijemo propustiti ovaj period krize, nego iskoristiti trenutak i razmisliti kako što bolje podržati kompanije i poduzetnike, putem smanjenja birokratskih procesa i digitalizacijom usluga, depolitizacijom javnih preduzeća i transparentnijom potrošnjom u institucijama vlasti.

Oporavak mora biti inkluzivniji, posebno za žene i mlade. MMF nudi značajnu podršku BiH, ali smatramo da je apsolutno pravedno – i da većina građana to razumije – da ovaj novac treba biti uslovljen upravo ovim reformama. Predugo se čeka na poduzimanje koraka za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji što bi omogućilo prijeko potreban poticaj za biznise.

U 2021. godini neće biti izbora. Ali, baš zbog toga želimo ozbiljan napor da se poboljša izborni sistem. Da, Mostar je nedavno održao svoje prve izbore nakon dvanaest godina, ali to je bilo ispravljanje nedostatka a ne pozitivna reforma. Podsjetimo se da još uvijek čekamo na potpunu implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine!

OEBS i Evropski sud za ljudska prava su jasno naveli šta još treba promijeniti. Mišljenje EU potvrđuje da se sve to mora uraditi. Tijelo Parlamentarne skupštine odgovorno za ovaj posao se treba sastati i raditi na ovom ključnom zadatku, tako da se glasači u BiH ne nađu u istoj poziciji 2022. godine.

Na samom vrhu liste briga građana (isto vrijedi i za nas) je vladavina prava. Koliko nas bi željelo vidjeti stvarni napredak u tom polju 2021. godine? Ni ovdje nema tajne u smislu potrebnih koraka – počevši sa prioritetima u Mišljenju EU, kao što su amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, poboljšanje procesa javnih nabavki i značajni koraci protiv sukoba interesa.

Znamo da postoje pojedinci u pravosuđu koji žele napraviti razliku i njima je potrebna naša podrška. Ali, konačni dokaz toga će biti odgovarajuće istrage, krivična gonjenja, presude i zatvorske kazne.

Ove teške reforme postanu lakše kada pozovete trideset NATO saveznika da pomognu. Reformski proces koji je počeo 2019. godine, prilika je za BiH da odredi svoje reformske prioritete i predvidi način na koji Savez može pomoći u njihovom ispunjenju.

Ove reforme obuhvataju sve, od modernizacije odbrane do boljeg upravljanja i vladavine prava, a komplementarne su sa putem BiH ka EU. NATO saveznici će nastaviti podržavati reformske prioritete BiH u skladu sa procesom Reformskog programa koji vodi BiH.

Na kraju, par riječi o trenutnoj situaciji po pitanju migracija. Ove godine brojke su značajno manje, ali izgleda da se problem povećava. Kratkoročno, u interesu je svih bh. građana da se migranti koji su trenutno u ovoj zemlji smjeste sigurno i humano, i da nisu na ulicama. Bh. vlasti trebaju koordinirati svoj odgovor na migrantsku krizu, i pravično podijeliti odgovornost širom zemlje.

Puno toga treba uraditi u godini koja je pred nama, više nego što smo ovdje pomenuli. Ne vidimo razlog zašto bi iko bio zadovoljan sa manje od ovoga. Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnogi drugi prijatelji BiH su tu da pomognu. Ono što nam treba su partneri koji imaju volju i nadamo se da ćemo naći još više takvih partnera u 2021. godini.

blogs.fcdo.gov.uk

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

NISTE ODAVDE

18.01.2021 13:05

SAMO DA MIR BUDE

ODGOVORITE
Name

mexiko

18.01.2021 13:25

Kome ste vi prijatelji tome dusmanj netrebaju Nasli se propala imperija i njene bivse kolonije da svima sole pamet Samo nezaboravite da se sunce na istoku radja i sto rece Dj Balasevic NEKO TO ODGORE VIDI SVE

ODGOVORITE
Name

Doboj

19.01.2021 01:47

Bravo za komentar mexiko! Potpisujem! Daleko im kuca od nase i nek se nose i oni i korona koju siju po svijetu ili tacnije receno prosipaju iz svojih zlocinackih NATO aviona. Zakucala mecka i na njihova vrata.

Name

Njiha dvojica

18.01.2021 13:46

Nek srede svoj brlog..kiliko znam da ove dvije zemlje trenutno imaju vrlo nesredjene situacije za neizvjesnim ishodom..mada mislim da ce se 🇺🇸 izvuci iz haosa ..ali mislim da oni trenutno nisu u pozicije da djele demokratiju i vladavinu prava po svijetu..

ODGOVORITE
Name

gorcin

18.01.2021 14:21

Zadnjih 10tak godina imali smo odriješene ruke, stranci se nisu miješali, visoki predstavnik je bio krajnje pasivan. I šta smo postigli? Koliko smo napredovali? Gdje smo našli dogovor? Mora se istini pogledati u oči i priznati da nismo sposobni napraviti zivilizovano društvo bez stranaca!

Name

Mile

18.01.2021 13:51

Teško tim mladim ljudima koji vjeruju vama ništa nam dobro niste donijeli ne zaboravite bombardovanje.

ODGOVORITE
Name

gorcin

18.01.2021 15:17

Bombardovali su oni i Italiju, Japan i Njemačku. Prevaspitali ih, uveli im demokratiju, sve pod konac. Ali eto, nismo svi isti. Nekome je inat važniji od svega ostalog.

Name

dule

18.01.2021 15:45

a ko ti je mir doneo ovdje da se nasi politicari pitaju rat bi ovdje jos trajao

Name

Mostar

18.01.2021 14:27

Samo nesto drug covic cesto pise pisma M.zajednici nezadovoljan CIKOM A kad je predhodni CIK radio za njega nije se bunio niti je slao apelacije sudu,nego je slao vrece sa ukradenim glasovima na blidinje i bacao po jamama,dovodio mrtve da glasaju za hdz.

ODGOVORITE
Name

Čiča

18.01.2021 14:37

1.Opet mješanje i maligni uticaj Rusije na unutrašnja pitanja BiH. Oh, pardon, ovi nisu rusi. 2.Ambasadori Amerike i Engleske pokazali du pozitivni interes za događsje u BiH i žellju njihovih zemalja da rade na napretku i prosperitetu BiH i njenih građana. 3.Je..m li ga ko se ovdje snađe.

ODGOVORITE
Name

Amerikanac

18.01.2021 14:47

Poslovica kaže nije bitno šta kaže nego ko kaže...ovi su zgazili i međunarodna i nacionalna zakonodavstva drugih država i uveli nered u svojim i tuđim državama, uspostavom vladavine korupcije i lopovluka !!!!!

ODGOVORITE
Name

Aboridzin

18.01.2021 15:16

Mi (konstitutivni) cemo njih uvesti u red i pokazati sta je vladavina prava, nauciti kako se krade javni novac i zavrsava fakultet za dan, a kako tek upravljamo medijima.. ma nikad oni nece znati lagati ko mi al cemo ih nauciti ikolko da zagadjuju javni medijski prostor. A pranje novca-sitnica.. Nece oni nama prosipati demokratiju kad mi to imamo u malom prstu. Pa mi znamo sta je bilo prije 500-600 godina ko da je bilo juce, ma mi smo CIVILIZACIJA za taj zapadni svet

Name

Uan Kveščns

18.01.2021 15:09

U slučaju odjepljenja Škotske , da li će Bitanija (Englezi) poslati svoju "JNA" da to spriječi. Jebi ga tu će se raditi o Separatistima, mislim da oni to ne smiju uraditi, na to su ekskluzivno pravo imale samo Jugoslavenske Republike, čak i pokrajine.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

18.01.2021 15:40

Dalje od nas pustite nas da radimo.

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

18.01.2021 16:54

A sta kaze "ove teske reforme postaju lakse kada pozovete 30 NATO saveznika da pomognu."Evo da bude svima jasno da li je BIH u NATU.

ODGOVORITE
Name

Cvijetin

18.01.2021 17:14

Sta treba Britanija da pomogne kad je i sama izasla iz EU.

ODGOVORITE