Свјетски званичници осудили хапшење Наваљног у Москви

Осим предсједника Европског савјета Шарла Мишела (Цхарлес Мицхел) који је казао да је задржавање Алексеја Наваљног по доласку у Москву неприхватљиво, огласили су се и други званичници који су осудили хапшење руског опозиционог политичара који је данас из Њемачке допутовао у Москву.

Свијет 18.01.2021 | 07:21
Свјетски званичници осудили хапшење Наваљног у Москви

Високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политку Жозеф Борељ (Јосеп Боррелл) навео је да руске власти морају поштовати права Наваљног и одмах га ослободити.

- Политизација правосуђа је неприхватљива - написао је Борељ на Тwиттеру.

Из "Амнестy Интернатионала" је саопштено да је Наваљни политички заробљеник те да мора бити ослобођен хитно и безусловно.

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли (Сассоли) навео је да хапшење Наваљног у Москви представља увреду за међународну заједницу и Европу која му је помогла да спаси живот.

- Молимо руске власти за његово тренутно пуштање - написао је Сасоли.

Осуде хапшења стигле су и из САД.  Џејк Саливен (Јаке Сулливан), којег Џо Бајден (Јое Биден) намјерава именовати за помоћника за националну сигурност, позвао је да се хитно ослободи Наваљни.

Сенатор Роберт Менендез навео је са хапшењем Наваљног страх руске владе од легитимне политичке опозиције поново појављује.

- Путин би га требао пустити и укључити се у стварну политичку расправу, умјесто да се престрашен скрива у ћошку.Руски народ заслужује боље - навео је Менендез.

Професор на Универзитету Стенфорд Мајкл Мекфол (Мицхаел МцФаул) навео је да је једини "злочин" Наваљног што је преживио  покушај атентата "којег спонзорира држава и одбио да буде протјеран из властите земље".

Бивши сарадник америчке Националне сигурносне агенције (НСА) Едвард Сноуден (Едwард Сноwден) на Тwиттеру је написао да му се хапшење Наваљног чини као понављање грешака направљених у совјетско доба, случај виђен у другим земљама, попут Асанжа и рата против узбуњивача.

- Државе постају алергичне на опозицију - али системи који не могу прихватити неслагање то неће преживјети. Пусти га - написао је Сноуден.

С друге стране портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова поручила је иностраним политичарима који су критиковали хапшење Наваљног да поштују међународно право и руски закон те да не "задиру у национално законодавство суверене државе". 

(Аваз)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бјелина

18.01.2021 06:39

Сада нека у Русији понови оно сто је изјављивао на њемацкој телевизији док је боравио у Њемацкој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

18.01.2021 07:07

Да мора бити пустен. Сноwден то тврди и Ассанге би исто тако тврдио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пустите ви Асанжа и Сноудена

18.01.2021 08:00

Овај је осуђен , условно, за криминал, а не за политички ангажман. Политиком се почиње бавити послије осуде. Шта амери раде својима кад прекрше условну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

18.01.2021 08:27

Ахааххааа, пошаљите Америчке специјалце нека га они ослободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба Wанга

18.01.2021 08:37

Осудоте Ви крађу избора у АМЕРИЦИ. Цијели Свијет зна да сте покрали изборе у САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЛЕ

18.01.2021 15:00

ОВИ СА ЗАПАДА БАС СЕ КУРЦЕ ? А КОД ЊИХ УПРАВО ХАОС !

ОДГОВОРИТЕ