Svjetski zvaničnici osudili hapšenje Navaljnog u Moskvi

Osim predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela (Charles Michel) koji je kazao da je zadržavanje Alekseja Navaljnog po dolasku u Moskvu neprihvatljivo, oglasili su se i drugi zvaničnici koji su osudili hapšenje ruskog opozicionog političara koji je danas iz Njemačke doputovao u Moskvu.

Svijet 18.01.2021 | 07:21
Svjetski zvaničnici osudili hapšenje Navaljnog u Moskvi

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politku Žozef Borelj (Josep Borrell) naveo je da ruske vlasti moraju poštovati prava Navaljnog i odmah ga osloboditi.

- Politizacija pravosuđa je neprihvatljiva - napisao je Borelj na Twitteru.

Iz "Amnesty Internationala" je saopšteno da je Navaljni politički zarobljenik te da mora biti oslobođen hitno i bezuslovno.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) naveo je da hapšenje Navaljnog u Moskvi predstavlja uvredu za međunarodnu zajednicu i Evropu koja mu je pomogla da spasi život.

- Molimo ruske vlasti za njegovo trenutno puštanje - napisao je Sasoli.

Osude hapšenja stigle su i iz SAD.  Džejk Saliven (Jake Sullivan), kojeg Džo Bajden (Joe Biden) namjerava imenovati za pomoćnika za nacionalnu sigurnost, pozvao je da se hitno oslobodi Navaljni.

Senator Robert Menendez naveo je sa hapšenjem Navaljnog strah ruske vlade od legitimne političke opozicije ponovo pojavljuje.

- Putin bi ga trebao pustiti i uključiti se u stvarnu političku raspravu, umjesto da se prestrašen skriva u ćošku.Ruski narod zaslužuje bolje - naveo je Menendez.

Profesor na Univerzitetu Stenford Majkl Mekfol (Michael McFaul) naveo je da je jedini "zločin" Navaljnog što je preživio  pokušaj atentata "kojeg sponzorira država i odbio da bude protjeran iz vlastite zemlje".

Bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edvard Snouden (Edward Snowden) na Twitteru je napisao da mu se hapšenje Navaljnog čini kao ponavljanje grešaka napravljenih u sovjetsko doba, slučaj viđen u drugim zemljama, poput Asanža i rata protiv uzbunjivača.

- Države postaju alergične na opoziciju - ali sistemi koji ne mogu prihvatiti neslaganje to neće preživjeti. Pusti ga - napisao je Snouden.

S druge strane portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je inostranim političarima koji su kritikovali hapšenje Navaljnog da poštuju međunarodno pravo i ruski zakon te da ne "zadiru u nacionalno zakonodavstvo suverene države". 

(Avaz)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bjelina

18.01.2021 06:39

Sada neka u Rusiji ponovi ono sto je izjavljivao na njemackoj televiziji dok je boravio u Njemackoj!

ODGOVORITE
Name

Naravno

18.01.2021 07:07

Da mora biti pusten. Snowden to tvrdi i Assange bi isto tako tvrdio.

ODGOVORITE
Name

Pustite vi Asanža i Snoudena

18.01.2021 08:00

Ovaj je osuđen , uslovno, za kriminal, a ne za politički angažman. Politikom se počinje baviti poslije osude. Šta ameri rade svojima kad prekrše uslovnu?

ODGOVORITE
Name

Tiito

18.01.2021 08:27

Ahaahhaaa, pošaljite Američke specijalce neka ga oni oslobode.

ODGOVORITE
Name

Baba Wanga

18.01.2021 08:37

Osudote Vi krađu izbora u AMERICI. Cijeli Svijet zna da ste pokrali izbore u SAD.

ODGOVORITE
Name

KRLE

18.01.2021 15:00

OVI SA ZAPADA BAS SE KURCE ? A KOD NJIH UPRAVO HAOS !

ODGOVORITE