Наваљни ухапшен одмах по слијетању у Москву

Руска полиција задржала је лидера опозиције Алексеја Наваљног на московском аеродрому Шереметјево док се враћао из Немачке, где се опорављао након наводног покушаја тровања прошлог лета.

Свијет 17.01.2021 | 20:05
Наваљни ухапшен одмах по слијетању у Москву

Полиција је Наваљног привела убрзо након што је његов авио из Берлина слетео у недељу увече. То је требало да се деси на московском аеродрому Внуково, где се окупило стотине присталица. Власти су аеродром затвориле у последњем тренутку, а авион је преусмерен у Шереметјево.

По слетању у Русију, Наваљни и његова супруга напустили су авион пре него што су се заједно са осталим путницима зауставили испред зграде терминала, пренео је "Гардијан".

"Ово је најбољи дан у мом животу за последњих пет месеци. Ја сам потпуно срећан што сам долетео. Сада ћу изаћи и поћи кући јер сам потпуно у праву да су сва кривична дела против мене измишљена. Не само да је истина на мојој страни већ и суд. Ничег се не бојим и вас позивам да се ничег не бојите", рекао је Наваљни новинарима пред пасошком контролом уочи хапшења.

Наваљни је ухапшен ради издржавања затворске казне због наводне проневере из 2014. године, пренео је раније Ројтерс.

Према наводима сведока Ројтерса, Наваљни је задржан у притвору када је показао пасош полицији приликом контроле пре формалног уласка у Русију. Његовој супрузи Јулији, његовом портпаролу и адвокату омогућено је да уђу у Русију. Он је тада пољубио супругу и нестао са полицајцима.

"На аеродрому Шереметјево припадници Федералне службе за извршење казне Русије ухапсили су осуђеног на условну казну затвора Алексеја Наваљног који се од 29. децембра 2020. године налази на потерници због вишеструког кршења условне казне", наводи се у саопштењу руске службе.

Како се наводи, суд ће одредити да ли ће опозиционар остати у затвору.

Неколико стотина присталица Наваљног, чекало га је испред аеродрома Внуково, али полиција је привела неколицину и наредила окупљенима да се разиђу.

Присталице Наваљног су узвикивале "Русија ће бити слободна" и "Наваљни, Наваљни".

Наваљни је из Берлина летео руским авио-превозником Победом, у власништву државне авио-компаније Аерофлот.

Један од водећих критичара председника Владимира Путина пребачен је авионом на лечење у Немачку у августу, након што је колабирао у авиону. Немачка и друге западне државе навеле су да је то био покушај убиства помоћу нервног агенса новичока. Москва негира такве наводе.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

горцин

17.01.2021 20:18

Тровање бојним отровом извела је група од 8 Агената руске обавјештајне службе. Један од њих је све детаљно признао и описао у телефонском разговору мислећи да прича са неким од својих предпостављених а назвао га је Наваљни лично и све уживо преносио у интернет. Овим је доказано што се већ одавно зна: Убиство водећег човјека руске опозиције је наручено из Кремља а Русија је диктатура у којој људски живот апсолутно ништа не вриједи. Путин, Лавров и други су обични гангстери. Српски народ у БиХ је у великој заблуди ако мисли да им ови људи могу и хоће помоћи на путу у бољу будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он снимио

17.01.2021 20:45

Кога?!

Name

Соко

17.01.2021 20:47

Написи своје право име?! Волим своју Републику Српску и Русију

Name

хенрy холидаy

17.01.2021 20:20

Русија је 100 година иза Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деја Ву

17.01.2021 20:30

позната руска демократија.Нико не смије бити конкуренција нити имати другачије мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе

18.01.2021 11:09

Красти и позивати на немирw због тога....

Name

Бити ил' не бити

18.01.2021 05:18

Да ли це "демократе" да захтевају од Русије ослобадјање "зртве". Мозда запрете и санкцијама.Ко зна мозда це се тразити да му Русија уруци неку медаљу или цак плати одстету. А Викиликс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

18.01.2021 05:34

коме треба овај ИЗДАЈНИК у Русији ???

ОДГОВОРИТЕ