Navaljni uhapšen odmah po slijetanju u Moskvu

Ruska policija zadržala je lidera opozicije Alekseja Navaljnog na moskovskom aerodromu Šeremetjevo dok se vraćao iz Nemačke, gde se oporavljao nakon navodnog pokušaja trovanja prošlog leta.

Svijet 17.01.2021 | 20:05
Navaljni uhapšen odmah po slijetanju u Moskvu

Policija je Navaljnog privela ubrzo nakon što je njegov avio iz Berlina sleteo u nedelju uveče. To je trebalo da se desi na moskovskom aerodromu Vnukovo, gde se okupilo stotine pristalica. Vlasti su aerodrom zatvorile u poslednjem trenutku, a avion je preusmeren u Šeremetjevo.

Po sletanju u Rusiju, Navaljni i njegova supruga napustili su avion pre nego što su se zajedno sa ostalim putnicima zaustavili ispred zgrade terminala, preneo je "Gardijan".

"Ovo je najbolji dan u mom životu za poslednjih pet meseci. Ja sam potpuno srećan što sam doleteo. Sada ću izaći i poći kući jer sam potpuno u pravu da su sva krivična dela protiv mene izmišljena. Ne samo da je istina na mojoj strani već i sud. Ničeg se ne bojim i vas pozivam da se ničeg ne bojite", rekao je Navaljni novinarima pred pasoškom kontrolom uoči hapšenja.

Navaljni je uhapšen radi izdržavanja zatvorske kazne zbog navodne pronevere iz 2014. godine, preneo je ranije Rojters.

Prema navodima svedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju. Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju. On je tada poljubio suprugu i nestao sa policajcima.

"Na aerodromu Šeremetjevo pripadnici Federalne službe za izvršenje kazne Rusije uhapsili su osuđenog na uslovnu kaznu zatvora Alekseja Navaljnog koji se od 29. decembra 2020. godine nalazi na poternici zbog višestrukog kršenja uslovne kazne", navodi se u saopštenju ruske službe.

Kako se navodi, sud će odrediti da li će opozicionar ostati u zatvoru.

Nekoliko stotina pristalica Navaljnog, čekalo ga je ispred aerodroma Vnukovo, ali policija je privela nekolicinu i naredila okupljenima da se raziđu.

Pristalice Navaljnog su uzvikivale "Rusija će biti slobodna" i "Navaljni, Navaljni".

Navaljni je iz Berlina leteo ruskim avio-prevoznikom Pobedom, u vlasništvu državne avio-kompanije Aeroflot.

Jedan od vodećih kritičara predsednika Vladimira Putina prebačen je avionom na lečenje u Nemačku u avgustu, nakon što je kolabirao u avionu. Nemačka i druge zapadne države navele su da je to bio pokušaj ubistva pomoću nervnog agensa novičoka. Moskva negira takve navode.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

gorcin

17.01.2021 21:18

Trovanje bojnim otrovom izvela je grupa od 8 Agenata ruske obavještajne službe. Jedan od njih je sve detaljno priznao i opisao u telefonskom razgovoru misleći da priča sa nekim od svojih predpostavljenih a nazvao ga je Navaljni lično i sve uživo prenosio u internet. Ovim je dokazano što se već odavno zna: Ubistvo vodećeg čovjeka ruske opozicije je naručeno iz Kremlja a Rusija je diktatura u kojoj ljudski život apsolutno ništa ne vrijedi. Putin, Lavrov i drugi su obični gangsteri. Srpski narod u BiH je u velikoj zabludi ako misli da im ovi ljudi mogu i hoće pomoći na putu u bolju budućnost.

ODGOVORITE
Name

On snimio

17.01.2021 21:45

Koga?!

Name

Soko

17.01.2021 21:47

Napisi svoje pravo ime?! Volim svoju Republiku Srpsku i Rusiju

Name

henry holiday

17.01.2021 21:20

Rusija je 100 godina iza Zapada.

ODGOVORITE
Name

deja Vu

17.01.2021 21:30

poznata ruska demokratija.Niko ne smije biti konkurencija niti imati drugačije mišljenje.

ODGOVORITE
Name

Ne moze

18.01.2021 12:09

Krasti i pozivati na nemirw zbog toga....

Name

Biti il' ne biti

18.01.2021 06:18

Da li ce "demokrate" da zahtevaju od Rusije oslobadjanje "zrtve". Mozda zaprete i sankcijama.Ko zna mozda ce se traziti da mu Rusija uruci neku medalju ili cak plati odstetu. A Vikiliks?

ODGOVORITE
Name

Pa

18.01.2021 06:34

kome treba ovaj IZDAJNIK u Rusiji ???

ODGOVORITE