Може ли доћи до реформе ВСТС-а и правосуђа у БиХ?

Може ли и на који начин доћи до реформе Високог судског и тужилачког савјета и правосуђа Босне и Херцеговине? Стручњаци тврде да може, али да је пут до промјена изузетно дугачак и тежак.

Босна и Херцеговина 17.01.2021 | 16:18
Може ли доћи до реформе ВСТС-а и правосуђа у БиХ?

Потребна је темељна реформа Високог судског и тужилачког савјета БиХ као и комплетног правосуђа у земљи, све чешће говоре и представници међународне заједнице, али и поједини домаћи стручњаци.

Европска унија већ је условила одређену финансијску помоћ БиХ причом о реформи Високог судског и тужилачког савјета, али за тако нечим за сада нема политичког и ентитетског договора.

Професор уставног права Милан Благојевић каже да су тренутно у игри два модела око којих се ентитети не могу договорити. Један је козметичке измјене актуелног закона о ВСТС, а други нова три закона и подјела Високог судског и тужилачког савјета на три нове институције.

Благојевић сматра да је други модел рјешење, јер би обезбиједио већу унутрашњу независност правосуђа.

Потенцијална реформа морала би, уколико би била искрена, потпуно избрисати утицај политике на избор судија и тужилаца, сматра Благојевић.

Адвокат Ифет Ферагет подсјећа да су случајеви Драгичевић и Мемић оголили ситуацију у правосуђу БиХ. Јасно су, сматра Ферагет, показали да је највећи проблем непостојање одговорности тужилаца и судија.

Ако исти људи остану у систему никаква реформа неће бити од помоћи сматра Ферагет. Не вјерује међутим у нови закон који би искључио утицај политике.

Прича о реформи Високог судског и тужилачког савјета актуелизована је након што је, крајем прошле године, Милан Тегелтија поднио оставку на мјесто предсједника ВСТС и све функције у тој правосудној институцији. 

(БН ТВ)

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

правник

17.01.2021 15:24

Правосуђе у БиХ је дно дна.Онај ко често иде у суд, зна да тамо влада невиђени јавашлук и безакоње и то се више не може издржати.Неко мора да изврши темељиту и корјениту реформу правосуђа и да се именују стручни и часни правници , који ће вратити повјерење грађана у овоземаљску правду.Наравно да и у оваквом правосудном систему постоје судије које часно обављају судијску функцију, али их је нажалост врло мало.За сада, ово је за гађење и крајње гнушање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

17.01.2021 17:19

Шта мислите да ли је мигуће корумпиране тужиоце и судије ставити пред лице правде и послати иза решетака

Name

Мангупи

19.01.2021 00:40

Ферагет је у праву. Судије су недодирљиви а не знају да суде. Јавност рада и лакши поступак смјењивања је једино рјешење. Отишао Тегелтија а остало све исто и горе. Лопата и говњава мотка за ђубре.

Name

добој

17.01.2021 15:25

Немозе, много новца у игри који тале судије и тузиоци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 11:53

Ако је у причи тужилац, онда је то дил судије, тужиоца и адвоката.

Name

Блацк Стехна

17.01.2021 15:35

Ма какво тузиластво. Цекајте да се Цело врати са мора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Странац

17.01.2021 16:06

Неће доћи до промјена из разлога што су правосудни систем са којим сви патимо креирали и у животу одржавају искључиво странци. ОХР,америчка,њемачка,британска амбасада,.... У сваком граду 25 година исти предсједника суда и тужилаштва,и шта сада и да оду имају армију својих пуноглаваца да наставе крекетати по налогу странаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 00:06

Има ли иста у овој земљи за ста смо сами криви, или су за све криви странци? Задто ми не донесемо закон којим це се реформисати правосудје? Зато сто то не одговара насим политицким елитама сва три народа, они уxивају у овом одсуству закона, њима не требају независни судови који це их позвати на одговорност. Ко бира овакве политицке елите, па наравно неписмени и необразовани народ који активно сауцествује у сопственој пропасти. И гдје су у свему томе странци?

Name

Борис

17.01.2021 17:10

Док год је коалиција СНСД, ХДЗ, СДА и сателити на власти, у држави БиХ, оба њена ентитета, неће бити ни Р од реформи било које области

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

17.01.2021 17:27

Реформа судства се мозе изврсити смјеном конплетног кадра у судству али са овом власцју само мозе бити горе судсво и тузиластво својим радом су постеним градјанима нанијели велику стету само незнам ко це то исправити и исплатит остецене градјане видим да су представници власти незадовољни страним судијама зато сто их немогу подкупит и зато треба 22 дати глас способним кадровима да воде ову земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

17.01.2021 17:34

Која црна реформа па они тамо у правосудју су повезани као црјева треба то све оцистити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тривун

17.01.2021 18:22

Ееее мој Милане, ако нам такви буду постављали основе правосуђа тек то ће бити већа анархија од садашње. Ево зашто, ако је власт озакоњена моћ и цјелина се дијели на три стуба у чије име се врши судска власт без политике, како ти кажеш, преведено: власт без суверенитета, а под чијом присилом извршавају одлуке? Знаш ли, или можеш ли навести правни поредак у ЕУ који је организован како ти замишљаш, функционише и обезбеђује друштвени ред? Глупост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

17.01.2021 18:31

Све што је поставио потковани и његов сазив ВСТС трба будно испитати.и тужиоце и судије.пеовјера рада Тадицке. Провјера рада Весне Станковић Цосовиц.која је за нерад у Окружном суду у Бања Луци.наградјена са мјестом судије Врховног суда ФБиХ и још много њих страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

17.01.2021 19:52

Све у свему ми смо труло друство,ми као цјелина морамо да се мијењамо.Никада ми то нецемо бити у стању урадити без помоци странаца.Нико никоме не вјерује, сви гледају на своју властиту корист.Казе подмитио га па данас сви то раде,И она јадна бака/нена кад иде доктору ако ниста понесе пар јаја,пола пилета И 200г кафе,ето примјера то је исто илегално,подмицивање.Када се сви одвикнемо тога никоме неце бити добро а зато нам треба закон и јако тузиластво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмена Славица Матијаш

17.01.2021 21:52

Тамо где ради неписмена Славица Матијаш као тужилац нема ни државе ни правосуђа!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2021 12:06

Е да је она тамо једина л! Креветска спрега, док нам способни, поштени и честити правници не могу ни привирити у тужилаштво. И није за све крив Тегелтија. И прије њега је свега тога било, само старији и искуснији махер као што је Новковић је то знао прикрити.

Name

Ре

18.01.2021 17:26

Па такви као Славица Матијаш су потребни Милораду Додику јер њега само неписмени и условљени могу слушати, а Славица Матијаш је и једно и друго. Славица Матијаш је дворски тужилац без грама мозга!

Name

мозе

18.01.2021 13:39

Мозе ако скуторка мирјана кристо написе апелацјиу тадицки да ради исправно посао за који је плацена.

ОДГОВОРИТЕ