Može li doći do reforme VSTS-a i pravosuđa u BiH?

Može li i na koji način doći do reforme Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i pravosuđa Bosne i Hercegovine? Stručnjaci tvrde da može, ali da je put do promjena izuzetno dugačak i težak.

Bosna i Hercegovina 17.01.2021 | 16:18
Može li doći do reforme VSTS-a i pravosuđa u BiH?

Potrebna je temeljna reforma Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH kao i kompletnog pravosuđa u zemlji, sve češće govore i predstavnici međunarodne zajednice, ali i pojedini domaći stručnjaci.

Evropska unija već je uslovila određenu finansijsku pomoć BiH pričom o reformi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, ali za tako nečim za sada nema političkog i entitetskog dogovora.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević kaže da su trenutno u igri dva modela oko kojih se entiteti ne mogu dogovoriti. Jedan je kozmetičke izmjene aktuelnog zakona o VSTS, a drugi nova tri zakona i podjela Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na tri nove institucije.

Blagojević smatra da je drugi model rješenje, jer bi obezbijedio veću unutrašnju nezavisnost pravosuđa.

Potencijalna reforma morala bi, ukoliko bi bila iskrena, potpuno izbrisati uticaj politike na izbor sudija i tužilaca, smatra Blagojević.

Advokat Ifet Feraget podsjeća da su slučajevi Dragičević i Memić ogolili situaciju u pravosuđu BiH. Jasno su, smatra Feraget, pokazali da je najveći problem nepostojanje odgovornosti tužilaca i sudija.

Ako isti ljudi ostanu u sistemu nikakva reforma neće biti od pomoći smatra Feraget. Ne vjeruje međutim u novi zakon koji bi isključio uticaj politike.

Priča o reformi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta aktuelizovana je nakon što je, krajem prošle godine, Milan Tegeltija podnio ostavku na mjesto predsjednika VSTS i sve funkcije u toj pravosudnoj instituciji. 

(BN TV)

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

pravnik

17.01.2021 15:24

Pravosuđe u BiH je dno dna.Onaj ko često ide u sud, zna da tamo vlada neviđeni javašluk i bezakonje i to se više ne može izdržati.Neko mora da izvrši temeljitu i korjenitu reformu pravosuđa i da se imenuju stručni i časni pravnici , koji će vratiti povjerenje građana u ovozemaljsku pravdu.Naravno da i u ovakvom pravosudnom sistemu postoje sudije koje časno obavljaju sudijsku funkciju, ali ih je nažalost vrlo malo.Za sada, ovo je za gađenje i krajnje gnušanje.

ODGOVORITE
Name

Aa

17.01.2021 17:19

Šta mislite da li je miguće korumpirane tužioce i sudije staviti pred lice pravde i poslati iza rešetaka

Name

Mangupi

19.01.2021 00:40

Feraget je u pravu. Sudije su nedodirljivi a ne znaju da sude. Javnost rada i lakši postupak smjenjivanja je jedino rješenje. Otišao Tegeltija a ostalo sve isto i gore. Lopata i govnjava motka za đubre.

Name

doboj

17.01.2021 15:25

Nemoze, mnogo novca u igri koji tale sudije i tuzioci .

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2021 11:53

Ako je u priči tužilac, onda je to dil sudije, tužioca i advokata.

Name

Black Stehna

17.01.2021 15:35

Ma kakvo tuzilastvo. Cekajte da se Celo vrati sa mora!

ODGOVORITE
Name

Странац

17.01.2021 16:06

Неће доћи до промјена из разлога што су правосудни систем са којим сви патимо креирали и у животу одржавају искључиво странци. ОХР,америчка,њемачка,британска амбасада,.... У сваком граду 25 година исти предсједника суда и тужилаштва,и шта сада и да оду имају армију својих пуноглаваца да наставе крекетати по налогу странаца.

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2021 00:06

Ima li ista u ovoj zemlji za sta smo sami krivi, ili su za sve krivi stranci? Zadto mi ne donesemo zakon kojim ce se reformisati pravosudje? Zato sto to ne odgovara nasim politickim elitama sva tri naroda, oni uxivaju u ovom odsustvu zakona, njima ne trebaju nezavisni sudovi koji ce ih pozvati na odgovornost. Ko bira ovakve politicke elite, pa naravno nepismeni i neobrazovani narod koji aktivno saucestvuje u sopstvenoj propasti. I gdje su u svemu tome stranci?

Name

Boris

17.01.2021 17:10

Dok god je koalicija SNSD, HDZ, SDA i sateliti na vlasti, u državi BiH, oba njena entiteta, neće biti ni R od reformi bilo koje oblasti

ODGOVORITE
Name

Stanko

17.01.2021 17:27

Reforma sudstva se moze izvrsiti smjenom konpletnog kadra u sudstvu ali sa ovom vlascju samo moze biti gore sudsvo i tuzilastvo svojim radom su postenim gradjanima nanijeli veliku stetu samo neznam ko ce to ispraviti i isplatit ostecene gradjane vidim da su predstavnici vlasti nezadovoljni stranim sudijama zato sto ih nemogu podkupit i zato treba 22 dati glas sposobnim kadrovima da vode ovu zemlju

ODGOVORITE
Name

brecalo

17.01.2021 17:34

Koja crna reforma pa oni tamo u pravosudju su povezani kao crjeva treba to sve ocistiti

ODGOVORITE
Name

Trivun

17.01.2021 18:22

Eeee moj Milane, ako nam takvi budu postavljali osnove pravosuđa tek to će biti veća anarhija od sadašnje. Evo zašto, ako je vlast ozakonjena moć i cjelina se dijeli na tri stuba u čije ime se vrši sudska vlast bez politike, kako ti kažeš, prevedeno: vlast bez suvereniteta, a pod čijom prisilom izvršavaju odluke? Znaš li, ili možeš li navesti pravni poredak u EU koji je organizovan kako ti zamišljaš, funkcioniše i obezbeđuje društveni red? Glupost!

ODGOVORITE
Name

B.Luka

17.01.2021 18:31

Sve što je postavio potkovani i njegov saziv VSTS trba budno ispitati.i tužioce i sudije.peovjera rada Tadicke. Provjera rada Vesne Stanković Cosovic.koja je za nerad u Okružnom sudu u Banja Luci.nagradjena sa mjestom sudije Vrhovnog suda FBiH i još mnogo njih strašno

ODGOVORITE
Name

FEDERALAC

17.01.2021 19:52

Sve u svemu mi smo trulo drustvo,mi kao cjelina moramo da se mijenjamo.Nikada mi to necemo biti u stanju uraditi bez pomoci stranaca.Niko nikome ne vjeruje, svi gledaju na svoju vlastitu korist.Kaze podmitio ga pa danas svi to rade,I ona jadna baka/nena kad ide doktoru ako nista ponese par jaja,pola pileta I 200g kafe,eto primjera to je isto ilegalno,podmicivanje.Kada se svi odviknemo toga nikome nece biti dobro a zato nam treba zakon i jako tuzilastvo

ODGOVORITE
Name

Nepismena Slavica Matijaš

17.01.2021 21:52

Tamo gde radi nepismena Slavica Matijaš kao tužilac nema ni države ni pravosuđa!!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2021 12:06

E da je ona tamo jedina l! Krevetska sprega, dok nam sposobni, pošteni i čestiti pravnici ne mogu ni priviriti u tužilaštvo. I nije za sve kriv Tegeltija. I prije njega je svega toga bilo, samo stariji i iskusniji maher kao što je Novković je to znao prikriti.

Name

Re

18.01.2021 17:26

Pa takvi kao Slavica Matijaš su potrebni Miloradu Dodiku jer njega samo nepismeni i uslovljeni mogu slušati, a Slavica Matijaš je i jedno i drugo. Slavica Matijaš je dvorski tužilac bez grama mozga!

Name

moze

18.01.2021 13:39

Moze ako skutorka mirjana kristo napise apelacjiu tadicki da radi ispravno posao za koji je placena.

ODGOVORITE