Оковани снијегом и ледом, села данима без струје

Због кварова на далеководима и нисконапонској мрежи проузрокованих снегом и леденом кишом, десетине планинских села на југу Србије, дуже од седам дана су без струје. Сви расположиви радници су на терену, чисте путеве и настоје поправе искидану електромрежу, а помаже и војска.

Србија 17.01.2021 | 10:30
Оковани снијегом и ледом, села данима без струје

У Прокупљу пада снег, тренутна температура је минус шест и према прогнози метеоролога она неће прећи у плус ни наредних сати, тако да је пред нама ледени дан, који ће додатно отежати напоре свих оних, који данима учествују у рашчишћавању последица невремена, које је прозроковало на моменте и катаклизмичне слике.

У Прокупљу пада снег, тренутна температура је минус шест и према прогнози метеоролога она неће прећи у плус ни наредних сати, тако да је пред нама ледени дан, који ће додатно отежати напоре свих оних, који данима учествују у рашчишћавању последица невремена, које је прозроковало на моменте и катаклизмичне слике.

Тада је на југу Србије остало на хиљаде домаћинстава без електичне енергије, а због закрчених путева, мештани не могу до лекара, продавница...

"У селу нема струје, од самог почетка, кад се ово десило, ја мислим да је седми дан, како нема струје уопште. Значи, људи су стари, зна се како то иде, замрзивачи се топе, али шта да кажем, битно да су живи и здрави", каже Зоран Петровић, из Богујевца.

Истиче да би раније, ван сезоне, требало проширити и осветлити пут и очистила траса како би екипе елктродистрибуције могле да раде. 

"За нас старе, поготово, много значи. Ми смо остали на ледини, не може да се прође, не може ништа, струју немамо, немамо ништа, пут немамо, све је то закрчено", каже Синиша Илић, из Мрљака.

Миладин Радојичић, већник Града Прокупља каже да је од почетка невремена, комплетан крај је био одсечен, без електричне енергије.

"Сваки дан смо на терену, са нама су увек на терену припадници 310. инжењеријског пука, на различитим путним правцима, где се врши рашчишћавање терена, проходност путева, ради приступа електричној мрежи и оспособљавања", каже Радојичић.

Сваког дана, каже, укључују по два, три нова села, тренутно је 14, 15 њих још увек без електричне енергије и у наредна два, три дана очекује се нормализација комплетног подручја.

"Тридесет једна породица је добила помоћ у хигијенским и намирницама за исхрану, добили су брашно. Одлуком управе града, породице са малом децом су добиле агрегате, распоредили смо их тако да свако село у принципу има по један агрегат, да би могли да напајају телефоне, да нам јављају о проходности, о евентуалним проблемима, где треба да реагујемо", каже Радојичић.

Тешко и у удаљеним куршумлијским селима

Више од хиљаду домаћинстава и даље је без струје и у куршумлијским планинским селима, где је због њихове удаљености од општинског центра и најтежа ситуација.

Када ће струја стићи до њих нико са сигурношћу не може да тврди, али је сасвим извесно да ће оспособљавање електромреже потрајати, баш као и у Јабланичком округу, где је четрдесетак села у општинама Лебане, Медвеђа и Црна Трава, данима без струје, као и многа села у Нишавском округу, углавном у општини Сврљиг.

Мештанима је ових дана потребна свака врста помоћи, а свакако су најпотребнији агрегати, како би се премостио период до доласка струје.

Бројна домаћинства на југу Србије претходне недеље поплављена и да је и њима преко потребна свака врста помоћи.

(РТС)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Чедо фочак

17.01.2021 09:49

Има Србија својих проблема. Што нико не објави шта је са нашим селима и нашом тужном дистрибуцијом. Фочанска села немају струју данима. Шта ће јадан сељак нема се коме ни пожалити. А тако ти је то када нико није замјенио обични стуб годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свијетла будућност

17.01.2021 10:52

Пошаљите новинара у Калиновик да видите шта је катастрофа. Струје више нема него што има. Електромрежа у катастрофалном стању а шеф електродистрибуције је Рада Велетић, возач камиона. Погађате, кадар црвене секте. Воде такође нисмо имали 5 дана, кажу хаварија на систему. Погађате, и ту је засјео у директорску фотељу кадар црвене секте. А на челу општине лажни правник и ратни профитер. Погодите из које странке? Кукала нам мајка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2021 12:19

Нека вам тај црвени градонацелник упали свој агрегат.

Name

Ето вам га

17.01.2021 13:27

Гласали сте као и прије што сте. Па сад гледајте шта ћете и како ћете, важно је да вас онај сачува од политичког Сарај'ва, од арапа и разноразних пријетећих акрепа, да су надлежности на хрпи и броју. А смркава у пола пет. Дрва фала драгом богу има. Па сједите и еглен водите уз лампу или полегајте и до јутра се у креветима преврћите. А има рјешење и за замрзиваче. Изнесите их вани. Па тако гласајте и догодине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0001

17.01.2021 14:25

Ви сте их бирали шта сад кукате, треба вам тако

Name

Тито

17.01.2021 13:48

Зивила република србска ?????? Ста це вам струја и вода. Битно је да има сланине и ракије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рват

17.01.2021 16:35

Тако је Тито. И сатора и пјеваљки и прасици. А вода. струја. ма ниста то нека нама "ентитета" па макар ко сака био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

17.01.2021 17:06

Сви смо ми миле

ОДГОВОРИТЕ