Okovani snijegom i ledom, sela danima bez struje

Zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži prouzrokovanih snegom i ledenom kišom, desetine planinskih sela na jugu Srbije, duže od sedam dana su bez struje. Svi raspoloživi radnici su na terenu, čiste puteve i nastoje poprave iskidanu elektromrežu, a pomaže i vojska.

Srbija 17.01.2021 | 10:30
Okovani snijegom i ledom, sela danima bez struje

U Prokuplju pada sneg, trenutna temperatura je minus šest i prema prognozi meteorologa ona neće preći u plus ni narednih sati, tako da je pred nama ledeni dan, koji će dodatno otežati napore svih onih, koji danima učestvuju u raščišćavanju posledica nevremena, koje je prozrokovalo na momente i kataklizmične slike.

U Prokuplju pada sneg, trenutna temperatura je minus šest i prema prognozi meteorologa ona neće preći u plus ni narednih sati, tako da je pred nama ledeni dan, koji će dodatno otežati napore svih onih, koji danima učestvuju u raščišćavanju posledica nevremena, koje je prozrokovalo na momente i kataklizmične slike.

Tada je na jugu Srbije ostalo na hiljade domaćinstava bez elektične energije, a zbog zakrčenih puteva, meštani ne mogu do lekara, prodavnica...

"U selu nema struje, od samog početka, kad se ovo desilo, ja mislim da je sedmi dan, kako nema struje uopšte. Znači, ljudi su stari, zna se kako to ide, zamrzivači se tope, ali šta da kažem, bitno da su živi i zdravi", kaže Zoran Petrović, iz Bogujevca.

Ističe da bi ranije, van sezone, trebalo proširiti i osvetliti put i očistila trasa kako bi ekipe elktrodistribucije mogle da rade. 

"Za nas stare, pogotovo, mnogo znači. Mi smo ostali na ledini, ne može da se prođe, ne može ništa, struju nemamo, nemamo ništa, put nemamo, sve je to zakrčeno", kaže Siniša Ilić, iz Mrljaka.

Miladin Radojičić, većnik Grada Prokuplja kaže da je od početka nevremena, kompletan kraj je bio odsečen, bez električne energije.

"Svaki dan smo na terenu, sa nama su uvek na terenu pripadnici 310. inženjerijskog puka, na različitim putnim pravcima, gde se vrši raščišćavanje terena, prohodnost puteva, radi pristupa električnoj mreži i osposobljavanja", kaže Radojičić.

Svakog dana, kaže, uključuju po dva, tri nova sela, trenutno je 14, 15 njih još uvek bez električne energije i u naredna dva, tri dana očekuje se normalizacija kompletnog područja.

"Trideset jedna porodica je dobila pomoć u higijenskim i namirnicama za ishranu, dobili su brašno. Odlukom uprave grada, porodice sa malom decom su dobile agregate, rasporedili smo ih tako da svako selo u principu ima po jedan agregat, da bi mogli da napajaju telefone, da nam javljaju o prohodnosti, o eventualnim problemima, gde treba da reagujemo", kaže Radojičić.

Teško i u udaljenim kuršumlijskim selima

Više od hiljadu domaćinstava i dalje je bez struje i u kuršumlijskim planinskim selima, gde je zbog njihove udaljenosti od opštinskog centra i najteža situacija.

Kada će struja stići do njih niko sa sigurnošću ne može da tvrdi, ali je sasvim izvesno da će osposobljavanje elektromreže potrajati, baš kao i u Jablaničkom okrugu, gde je četrdesetak sela u opštinama Lebane, Medveđa i Crna Trava, danima bez struje, kao i mnoga sela u Nišavskom okrugu, uglavnom u opštini Svrljig.

Meštanima je ovih dana potrebna svaka vrsta pomoći, a svakako su najpotrebniji agregati, kako bi se premostio period do dolaska struje.

Brojna domaćinstva na jugu Srbije prethodne nedelje poplavljena i da je i njima preko potrebna svaka vrsta pomoći.

(RTS)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Čedo fočak

17.01.2021 10:49

Ima Srbija svojih problema. Što niko ne objavi šta je sa našim selima i našom tužnom distribucijom. Fočanska sela nemaju struju danima. Šta će jadan seljak nema se kome ni požaliti. A tako ti je to kada niko nije zamjenio obični stub godinama.

ODGOVORITE
Name

Svijetla budućnost

17.01.2021 11:52

Pošaljite novinara u Kalinovik da vidite šta je katastrofa. Struje više nema nego što ima. Elektromreža u katastrofalnom stanju a šef elektrodistribucije je Rada Veletić, vozač kamiona. Pogađate, kadar crvene sekte. Vode takođe nismo imali 5 dana, kažu havarija na sistemu. Pogađate, i tu je zasjeo u direktorsku fotelju kadar crvene sekte. A na čelu opštine lažni pravnik i ratni profiter. Pogodite iz koje stranke? Kukala nam majka!

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2021 13:19

Neka vam taj crveni gradonacelnik upali svoj agregat.

Name

Eto vam ga

17.01.2021 14:27

Glasali ste kao i prije što ste. Pa sad gledajte šta ćete i kako ćete, važno je da vas onaj sačuva od političkog Saraj'va, od arapa i raznoraznih prijetećih akrepa, da su nadležnosti na hrpi i broju. A smrkava u pola pet. Drva fala dragom bogu ima. Pa sjedite i eglen vodite uz lampu ili polegajte i do jutra se u krevetima prevrćite. A ima rješenje i za zamrzivače. Iznesite ih vani. Pa tako glasajte i dogodine.

ODGOVORITE
Name

0001

17.01.2021 15:25

Vi ste ih birali šta sad kukate, treba vam tako

Name

Tito

17.01.2021 14:48

Zivila republika srbska 😂😂😂😂😂😂 Sta ce vam struja i voda. Bitno je da ima slanine i rakije.

ODGOVORITE
Name

Rvat

17.01.2021 17:35

Tako je Tito. I satora i pjevaljki i prasici. A voda. struja. ma nista to neka nama "entiteta" pa makar ko saka bio

ODGOVORITE
Name

Mile

17.01.2021 18:06

Svi smo mi mile

ODGOVORITE