На експропријацији за ауто-пут ради 30 инжењера

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Босиљка Предраговић изјавила је за Срну да је више од 30 запослених, углавном геодетских инжењера, ангажовано на експропријацији земљишта за потребе изградње дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко.

Република Српска 16.01.2021 | 10:09
На експропријацији за ауто-пут ради 30 инжењера

Предраговићева је навела да је дионица дуга око 35 километара и пролази кроз општине Вукосавље, Модрича, Шамац, Пелагићево и Доњи Жабар, до границе са Брчко дистриктом.

"Линија експропријације је дужине 95 километара којом се цијепа 1.671 парцела у 21 катастарској општини, а све у сврху изградње ауто-пута, али и петљи и регулације токова у непосредној близини појаса ауто-пута", објаснила је Предраговићева.

Према њеним ријечима, припремне и послове накнадне обраде података, те израде скица снимања и елабората цијепања парцела у канцеларијама изводи стручни тим дипломираних инжењера геодезије, а теренске послове обављало је 10 двочланих стручних тимова геодетских стручњака.

Свим радовима, навела је Предраговићева, координише тим који чине најискуснији геодетски инжењери РУГИПП-а.

Предраговићева је истакла да се, осим стручних изазова, захтјевног терена и метео-услова, те и даље присутне и отежане епидемиолошке ситуације, РУГИПП током реализације наведених радова суочио и са проблемом минско сумњивих површина које се налазе у обухвату појаса експропријације, на локалитетима "Корница" и "Корито ријеке Толисе један".

"Планирани рок завршетка теренских геодетско-техничких радова био је 10. децембар 2020. године, али је због наведених околности са минско сумњивим површинама пролонгиран, тако да су радови који су изван подручја минско сумњивих области завршени до краја 2020. године, а послови спровођења промјена, односно цијепања парцела, у јавним регистрима о непокретностима биће окончани до краја јануара 2021. године", нагласила је Предраговићева.

Геодетско-технички радови у подручју минско сумњивих површина биће реализовани након деминирања и чишћења терена, за које је набавка услуге деминирања планирана током 2021. године, а процедуру јавне набавке спроводиће РУГИПП.

Предраговићева је подсјетила да је РУГИПП готово без грешке и у рекордном року реализовао припремне геодетско-техничке радове експропријације истог ауто-пута на дионици Брчко-Рача у периоду од марта до маја прошле године.

Она је навела да је РУГИПП обавио и припремне канцеларијске и теренске геодетско-техничке радове експропријације за изградњу аеродрома у Требињу, те је спровођење елабората цијепања у јавним регистрима у току.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

16.01.2021 10:01

Зар вам остао неко искусан??? Ко је год вриједио у РГУ напустио је

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА.

16.01.2021 10:08

САД ЦЕ ОВИ ИЗ РГУП а КРЕНУТИ СА РЕКЕТОМ ЗБОГ НАМЈЕСТАЊАПАРЦЕЛА ЗА ЕXОРОПРИЈАЦИЈУ.СВЕ СЕ УНАОРИЈЕД ЗНА КО ЦЕ БИТИ ОБЕСТЕЦЕН.

Name

Јоооле

16.01.2021 10:13

Постовани ста сте ви по занимању кад вриједјате и омаловазавате 30 инзињера. Ало дипломираних инзињера по вама не вриједи ниста а питање је да ли ти и средњу имас. Битно је написати било ста да размисљас немас цим. Гледај задруги то ти је лимит

Name

Бањалучанин

16.01.2021 10:36

Ето ти нам реци. Ти све знаш. Ма сиктер море

Name

СТЕВАНИЈА

16.01.2021 10:43

Зар није приоритет ауто-пут Блука-Приједор Као да западно од Блуке нема срба српске сви само гледају истоцно Народ нам изгибе на путу Блука -Приједор, Треба да се срами политицка Бањалука. Скуп аматера воде РС. /у пропаст/

Name

Ре

16.01.2021 10:48

Само се фале а ниста није тацно од реценог.

Name

ре

16.01.2021 12:17

Праве тај ауто-пут који ни за шта не треба, а коштаче силних милијарди кредита, а уништиће хиљаде хектара најплодније сембарске и посавске земље јадним људима кроз чија имања насилно просецају тај пут. Овакво лудило и осионост власти никад није виђено на овим просторима, Турци су били нула у поређењу са овом влашћу злочиначком.

Name

Ја

16.01.2021 23:44

Тацно тако. Вецина оних, са правим дипломама, је отисла....Помиње се 30 инг... да, али каквих? Где су заврсили и како су заврсили, то је питање. Цаст изузецима, који могу да се изброје на прсте једне руке...

Name

Директ

16.01.2021 10:08

Отприлике један инжињер по километру. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аеродром

16.01.2021 10:26

Власт добила изборе у Требињу, чему опет прича око аеродрома кад никад неће бити изграђен јер нема потребе нити економске исплативости за истим. Једино да се изврше договорени талови око експропријације и осталих поткусуривања. А народ је и ову деценију започео пуким посматрањем и пребројавањем покрадених милијарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

16.01.2021 10:36

Ова је лопужа велика. Људи само да видите ријешења која она потписује катастрофа. Крши закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

16.01.2021 10:50

Недостају најважније информације. Да ли је експропријација Брчко-Рача завршена (Да или Не)? Ако није, који је оквирни степен извршења експропријације (80% или 90%)? До кад је планиран завршетак експропријације (тачан датум)? Јадно је да лидер "техничке" институције какав је РУГИП не умије прецнизно да комуницира са јавношћу.

ОДГОВОРИТЕ