Грађани питају: За кога раде инспектори? Чије интересе штите?

Републички инспектори апсолутно занемарили своје законске обавезе када је у питању изградња малих хидроелектрана на Касиндолској ријеси, упозоравају грађани.

Република Српска 15.01.2021 | 11:21
Грађани питају: За кога раде инспектори? Чије интересе штите?

Неформална група грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци” примила је готово идентичне одговоре од Републичке водне инспекције и Републичке еколошке инспекције у вези са вршењем надзора над радом мХЕ “Подивич” на Касиндолској ријеци.

Наиме, два различита инспектората су користила исте увиђајне материјале, тачније приложене фотографије иако су дужни неовисно урадити свој инспекцијски надзор, а не користити увиђај друге инспекције и представити је као да је то њихов инспекцијски надзор.  

Грађани су примили одговоре од Републичке водне инспекције и Републичке еколошке инспекције у којима републички инспектори наводе како мост и приступни пут на које су упућене притужбе спадају у надлежност урбанистичко-грађевинске инспекције.

Овим су републички инспектори апсолутно занемарили своју законску обавезу прослијеђивања дописа надлежном инспектору. Осим тога, републички еколошки инспектор је занемарио обавезу старања о придржавању прописа који се односе на заштиту животне средине, губећи из вида чињеницу да овакво изграђени грађевински објекти итекако утичу на животну средину, те да се њиме крше мјере наложене еколошком дозволом.

Такође, у одговорима је наведено да је за газдовање шумом надлежно ЈПШ “Шуме Српске”, притом нереферирајући се на наводе грађана као и на саму еколошку дозволу за мХЕ “Подивич” гдје јасно стоји да је инвеститор дужан одржавати чисте и уређене обале.  

Инспектори у свом допису наводе и како се клизиште налази на лијевој страни, а клизишта се налазе и на десној страни, уз комплетни приступни пут до мХЕ, што се јасно може видјети на терену као и на фотографијама које су грађани послали инспекцијама.

Републички водни инспектор је у свом одговору цитирао образложење водне дозволе у којој се наводи да “мХЕ Подивич представља јавни интерес у циљу побољшања снадбјевености електричном енергијом и развоја система инфраструктурних објеката на подручју града Источно Сарајево”.

Осим тога, навео је да је водна дозвола, коју је инвеститор добио, вриједила до 10. јануара 2021. године.

“Из добијених одговора можемо само закључити да они у потпуности покушавају избјећи кажњавање инвеститора и изјашњавање о компонентама гдје је евидентно прекршен закон као И мјере заштите и ублажавања из еколошке дозволе. Престрашна је и чињеница да су водни и еколошки инспектор сачинили готово идентичне дописе иако су њихове надлежности другачије и њихове функције су одвојене по секторима.

Такође је спорна и чињеница  да се инспекције не изјашњавају о видео запису који смо послали као доказ, а из којег се јасно види затворена рибља стаза те у потпуности обустављен проток Касиндолске ријеке”, наводе представници неформалне групе грађана “Стоп изградњи мХЕ на Касиндолској ријеци”.

Подсјећамо, неформална група већ неколико мјесеци воид борбу за заустављањеизградње три мХЕ на Касиндолској ријеци истичући да је пропуст у раду надлежних органа видљив кроз однос стања на терену и стања у управним актима.

Наиме, иако Правилник о поступку ревизије и обнављања еколошких дозвола Републике Српске јасно наводи да је за обнављање еколошке дозволе потребан записник еколошког инспектора којим се доказује да су извршене мјере и обавезе наложене рјешењем о дозволи, спорно је како је записник могао бити задовољавајући поред чињенице да је у појединим тренуцима рада МХЕ ‘’Подивич’’ у потпуности заустављен проток ријеке, те да је усљед изградње приступног пута дошло до формирања низа клизишта, те значајног угрожавања околне флоре и фауне.

Грађани поново истичу да ови инспекцијски налази јасно показују да инспекција ради у интересу инвеститора,  а не на заштити закона И грађана те да ће упутити жалбе Инспекторату као и дописе за ЈПШ “Шуме Српске” и ЈУ “ВодеСрпске”.

Напомињу да неће одустати од правне борбе И да ће искористити све правне лијекове у остварењу свог циља – забране изградње мХЕ на Касиндолској ријеци, каже се у саопштењу.

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Крле

15.01.2021 10:47

Инспектори раде само за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лана

15.01.2021 11:06

Док је онакве Госпође Министарке, мМнистра Ђокића и не би се требало чудити инспекторима који су испод њих. У питању је екоцид.

Name

Инспектори морају

15.01.2021 11:19

Да раде сто им криминалци казу.

Name

Ре

15.01.2021 11:32

Једнако као и комунална полиција. Слушам кад се појаве у некој кафани, у контроли.... Ето не би ми, нас притишћу да вас обилазимо .... Ако ниси за тог посла, има ко жели да ради. А о овим "инспекторима" за које сви знају да рекетирају, да имају сваки своје теорије, од општинских до републичког нивоа.... Сви ми знамо колике су тарифе, знамо да отимају а кажњавају само да попуне норму и то само оне који ћуте и нису спремни да плате рекет. Сви то виде а они, ваљда зато што су љигавци, не обраћају пажњу на то

Name

ЦИРКУС ДОДИК

15.01.2021 12:09

ЗА ДОДИКА. СВИ РАДИМО ЗА КЛЕПТОМАНОВ ДЗЕП.

Name

Гацко

15.01.2021 12:18

Да управу сте

Name

Мира

15.01.2021 10:54

Раде за себе и своје интересе као и сви остали. Да раде како треба не би ни били инспектори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

15.01.2021 11:04

инспектори раде за оне ко боље подкује јерсу навикли на подкивање подмазана кола иду а неподмазана скрипе и немогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМУНИСТА

15.01.2021 11:08

Те "мини ХЕ" су највеца превара нарпда сто постоји. Нико од тога нема користи него појединци из власти и криминалци из земље и иностранства. Народ није ни свјестан колико нас пљацкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

15.01.2021 11:20

Све се мијења на наредној скупштини НСРС, декларација о забрани минихидроцентрала је у процедури. Не вјерујем да ће било који посланик, или партија бити, или због бунта грађана бити против, напротив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин

15.01.2021 11:32

Раде онако како им се каже!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

15.01.2021 11:44

Управо тако. Само за паре. Тврдим да инспектори раде у интересу тајкуна, а грађани им свакако дају плате. Мислим да та Институција нема своју сврху одавно и да је треба укинути. Инспекторат треба ставити под огромну лупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууух

15.01.2021 11:49

Борба свјесних и здравих градјана против поткупљивих нешколованих и партијских кадрова. Неизвјесна борба јер друштво је болесно одавно, све је поткупљиво и све иде уз длаку власти због сопствене фотеље. Ове МХЕ нису никакав допринос побољшању еликтросистема РС јер је удео мизеран, али зато јесу уносан бизнис за лопове и тзв. инвеститоре који добијају од свих нас доплату на цијену струје и то у милионским износима. Иначе становниство нема никакву корист од ових МХЕ осим уништене ријецице и природу опустосену овим градњама. Нико нема снаге да ова пустошења заустави јер инвеститори су скривени, улагачи већином из власти и партије, локални моћници имају мало масти и ту је крај. Само промјена власти на нивоу РС можда би могла донијети промјену законске регулативе и укидање овог зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубитељ природе

15.01.2021 11:50

Под хитно забранити градњу мини хидроцентрала на цијелој територији БИХ.Јер никоме нису од користи .Боље нека граде ветрењаце мање је стете по природу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

15.01.2021 11:51

Раде за дрзаву!Јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

15.01.2021 11:53

Ова несретна власт види да са народом може како хоће а испектори и све остале институције раде заједно. Овде правде нема ништа нам не преостаје или отићи или истерати ове на власти.16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија корупција

15.01.2021 11:58

Инспектори и њихове шефови, прије свега, врло су принципијелни у послу. Принципијелни су као и онај дјед из симпатичне и популарне британске серије Мућке. Кад су дједа питали што не смије у Шпанију, он је одговорио да је био тамо за вријеме шпанског грађанског рата и са екипом кријумчарио оружје. А на питање за кога су радили, одговорио да су у томе били врло принципијелни, продавали су оружје онима који више плате. Како тад тако и данас, како тамо тако и 'вамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

15.01.2021 12:07

Багер преко ноћи и срушити брану. Те мале ХЕ су ЕУ забрањене јер нису економски исплативе а уништавају природно станиште биљки и животиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самке

15.01.2021 12:12

Приватна дрзава. Народ овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

15.01.2021 12:16

Додјите у И.Илидзу па да видите какав је криминал урадјен на ријеци Зељезници Од овога само корист има један цовјек а остали сви губе Све смо унистили сто нам је бог створио и сад се цудимо ста се ово десава Ово није ниста ста нас све цека јер смо ми то заслузили Отидјите на Јахорину па да видите ста се горе ради Горе се сад перу стотине милиона марака а инспекције и опстинске и републицке суте Појединци праве десетине апартмана од плате А ако имају фирму немају ни добити ни дивиденде а обрацунавају доприносе на минималац Запослени у опстинским и дрзавним институцијаме праве по 10 до 20 апартмана од цега од плате Опстина сути дрзава сути Направусмо ругло од Јахорине Има ли ико да спријеци овај криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

15.01.2021 12:18

Александар Мисита, помоћник директора Инспектората за воде, је добар човјек и не би он себи дозволио да направи било какав ексцес. Додуше јесте члан Уједињене српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

15.01.2021 12:41

Инспектори не раде ни за кога и ништа треба и укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не питамо

15.01.2021 13:27

Тацно знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

него

15.01.2021 15:31

имам ријесење за мини Х.електране: Диганти их у ваздух и нема проблема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змије це прогутати воду

15.01.2021 17:19

Тада це бити глад, сиромаство, претезак зивот зивих бица на земљи. У пророцанству, мислеци на цијеви. Без питке воде је практицно и немогуц, све зависи од тога, усјеви, зивотиње, људи, бас све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Своје

15.01.2021 18:12

Тј. своје криминалне секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

16.01.2021 04:21

Па немогу образ сад укаљати. Узели паре у џеп за дозволу е сад да пониште.А мини електраши би тужили и тражили одштету.Такви нас воде.

ОДГОВОРИТЕ