Građani pitaju: Za koga rade inspektori? Čije interese štite?

Republički inspektori apsolutno zanemarili svoje zakonske obaveze kada je u pitanju izgradnja malih hidroelektrana na Kasindolskoj rijesi, upozoravaju građani.

Republika Srpska 15.01.2021 | 11:21
Građani pitaju: Za koga rade inspektori? Čije interese štite?

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” primila je gotovo identične odgovore od Republičke vodne inspekcije i Republičke ekološke inspekcije u vezi sa vršenjem nadzora nad radom mHE “Podivič” na Kasindolskoj rijeci.

Naime, dva različita inspektorata su koristila iste uviđajne materijale, tačnije priložene fotografije iako su dužni neovisno uraditi svoj inspekcijski nadzor, a ne koristiti uviđaj druge inspekcije i predstaviti je kao da je to njihov inspekcijski nadzor.  

Građani su primili odgovore od Republičke vodne inspekcije i Republičke ekološke inspekcije u kojima republički inspektori navode kako most i pristupni put na koje su upućene pritužbe spadaju u nadležnost urbanističko-građevinske inspekcije.

Ovim su republički inspektori apsolutno zanemarili svoju zakonsku obavezu proslijeđivanja dopisa nadležnom inspektoru. Osim toga, republički ekološki inspektor je zanemario obavezu staranja o pridržavanju propisa koji se odnose na zaštitu životne sredine, gubeći iz vida činjenicu da ovakvo izgrađeni građevinski objekti itekako utiču na životnu sredinu, te da se njime krše mjere naložene ekološkom dozvolom.

Takođe, u odgovorima je navedeno da je za gazdovanje šumom nadležno JPŠ “Šume Srpske”, pritom nereferirajući se na navode građana kao i na samu ekološku dozvolu za mHE “Podivič” gdje jasno stoji da je investitor dužan održavati čiste i uređene obale.  

Inspektori u svom dopisu navode i kako se klizište nalazi na lijevoj strani, a klizišta se nalaze i na desnoj strani, uz kompletni pristupni put do mHE, što se jasno može vidjeti na terenu kao i na fotografijama koje su građani poslali inspekcijama.

Republički vodni inspektor je u svom odgovoru citirao obrazloženje vodne dozvole u kojoj se navodi da “mHE Podivič predstavlja javni interes u cilju poboljšanja snadbjevenosti električnom energijom i razvoja sistema infrastrukturnih objekata na području grada Istočno Sarajevo”.

Osim toga, naveo je da je vodna dozvola, koju je investitor dobio, vrijedila do 10. januara 2021. godine.

“Iz dobijenih odgovora možemo samo zaključiti da oni u potpunosti pokušavaju izbjeći kažnjavanje investitora i izjašnjavanje o komponentama gdje je evidentno prekršen zakon kao I mjere zaštite i ublažavanja iz ekološke dozvole. Prestrašna je i činjenica da su vodni i ekološki inspektor sačinili gotovo identične dopise iako su njihove nadležnosti drugačije i njihove funkcije su odvojene po sektorima.

Takođe je sporna i činjenica  da se inspekcije ne izjašnjavaju o video zapisu koji smo poslali kao dokaz, a iz kojeg se jasno vidi zatvorena riblja staza te u potpunosti obustavljen protok Kasindolske rijeke”, navode predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Podsjećamo, neformalna grupa već nekoliko mjeseci void borbu za zaustavljanjeizgradnje tri mHE na Kasindolskoj rijeci ističući da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima.

Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola Republike Srpske jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE ‘’Podivič’’ u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, te značajnog ugrožavanja okolne flore i faune.

Građani ponovo ističu da ovi inspekcijski nalazi jasno pokazuju da inspekcija radi u interesu investitora,  a ne na zaštiti zakona I građana te da će uputiti žalbe Inspektoratu kao i dopise za JPŠ “Šume Srpske” i JU “VodeSrpske”.

Napominju da neće odustati od pravne borbe I da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – zabrane izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci, kaže se u saopštenju.

(BN)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Krle

15.01.2021 10:47

Inspektori rade samo za pare.

ODGOVORITE
Name

Lana

15.01.2021 11:06

Dok je onakve Gospođe Ministarke, mMnistra Đokića i ne bi se trebalo čuditi inspektorima koji su ispod njih. U pitanju je ekocid.

Name

Inspektori moraju

15.01.2021 11:19

Da rade sto im kriminalci kazu.

Name

Re

15.01.2021 11:32

Jednako kao i komunalna policija. Slušam kad se pojave u nekoj kafani, u kontroli.... Eto ne bi mi, nas pritišću da vas obilazimo .... Ako nisi za tog posla, ima ko želi da radi. A o ovim "inspektorima" za koje svi znaju da reketiraju, da imaju svaki svoje teorije, od opštinskih do republičkog nivoa.... Svi mi znamo kolike su tarife, znamo da otimaju a kažnjavaju samo da popune normu i to samo one koji ćute i nisu spremni da plate reket. Svi to vide a oni, valjda zato što su ljigavci, ne obraćaju pažnju na to

Name

CIRKUS DODIK

15.01.2021 12:09

ZA DODIKA. SVI RADIMO ZA KLEPTOMANOV DZEP.

Name

Gacko

15.01.2021 12:18

Da upravu ste

Name

Mira

15.01.2021 10:54

Rade za sebe i svoje interese kao i svi ostali. Da rade kako treba ne bi ni bili inspektori.

ODGOVORITE
Name

klokan

15.01.2021 11:04

inspektori rade za one ko bolje podkuje jersu navikli na podkivanje podmazana kola idu a nepodmazana skripe i nemogu

ODGOVORITE
Name

KOMUNISTA

15.01.2021 11:08

Te "mini HE" su najveca prevara narpda sto postoji. Niko od toga nema koristi nego pojedinci iz vlasti i kriminalci iz zemlje i inostranstva. Narod nije ni svjestan koliko nas pljackaju.

ODGOVORITE
Name

Рибар

15.01.2021 11:20

Све се мијења на наредној скупштини НСРС, декларација о забрани минихидроцентрала је у процедури. Не вјерујем да ће било који посланик, или партија бити, или због бунта грађана бити против, напротив.

ODGOVORITE
Name

Građanin

15.01.2021 11:32

Rade onako kako im se kaže!!!

ODGOVORITE
Name

Iskreno

15.01.2021 11:44

Upravo tako. Samo za pare. Tvrdim da inspektori rade u interesu tajkuna, a građani im svakako daju plate. Mislim da ta Institucija nema svoju svrhu odavno i da je treba ukinuti. Inspektorat treba staviti pod ogromnu lupu.

ODGOVORITE
Name

Auuuh

15.01.2021 11:49

Borba svjesnih i zdravih gradjana protiv potkupljivih neškolovanih i partijskih kadrova. Neizvjesna borba jer društvo je bolesno odavno, sve je potkupljivo i sve ide uz dlaku vlasti zbog sopstvene fotelje. Ove MHE nisu nikakav doprinos poboljšanju eliktrosistema RS jer je udeo mizeran, ali zato jesu unosan biznis za lopove i tzv. investitore koji dobijaju od svih nas doplatu na cijenu struje i to u milionskim iznosima. Inače stanovnistvo nema nikakvu korist od ovih MHE osim uništene rijecice i prirodu opustosenu ovim gradnjama. Niko nema snage da ova pustošenja zaustavi jer investitori su skriveni, ulagači većinom iz vlasti i partije, lokalni moćnici imaju malo masti i tu je kraj. Samo promjena vlasti na nivou RS možda bi mogla donijeti promjenu zakonske regulative i ukidanje ovog zla.

ODGOVORITE
Name

ljubitelj prirode

15.01.2021 11:50

Pod hitno zabraniti gradnju mini hidrocentrala na cijeloj teritoriji BIH.Jer nikome nisu od koristi .Bolje neka grade vetrenjace manje je stete po prirodu.

ODGOVORITE
Name

Q

15.01.2021 11:51

Rade za drzavu!Jasno.

ODGOVORITE
Name

Маја

15.01.2021 11:53

Ова несретна власт види да са народом може како хоће а испектори и све остале институције раде заједно. Овде правде нема ништа нам не преостаје или отићи или истерати ове на власти.16

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

15.01.2021 11:58

Inspektori i njihove šefovi, prije svega, vrlo su principijelni u poslu. Principijelni su kao i onaj djed iz simpatične i popularne britanske serije Mućke. Kad su djeda pitali što ne smije u Španiju, on je odgovorio da je bio tamo za vrijeme španskog građanskog rata i sa ekipom krijumčario oružje. A na pitanje za koga su radili, odgovorio da su u tome bili vrlo principijelni, prodavali su oružje onima koji više plate. Kako tad tako i danas, kako tamo tako i 'vamo.

ODGOVORITE
Name

Realista

15.01.2021 12:07

Bager preko noći i srušiti branu. Te male HE su EU zabranjene jer nisu ekonomski isplative a uništavaju prirodno stanište biljki i životinja.

ODGOVORITE
Name

Samke

15.01.2021 12:12

Privatna drzava. Narod ovce...

ODGOVORITE
Name

Milan

15.01.2021 12:16

Dodjite u I.Ilidzu pa da vidite kakav je kriminal uradjen na rijeci Zeljeznici Od ovoga samo korist ima jedan covjek a ostali svi gube Sve smo unistili sto nam je bog stvorio i sad se cudimo sta se ovo desava Ovo nije nista sta nas sve ceka jer smo mi to zasluzili Otidjite na Jahorinu pa da vidite sta se gore radi Gore se sad peru stotine miliona maraka a inspekcije i opstinske i republicke sute Pojedinci prave desetine apartmana od plate A ako imaju firmu nemaju ni dobiti ni dividende a obracunavaju doprinose na minimalac Zaposleni u opstinskim i drzavnim institucijame prave po 10 do 20 apartmana od cega od plate Opstina suti drzava suti Napravusmo ruglo od Jahorine Ima li iko da sprijeci ovaj kriminal

ODGOVORITE
Name

Sikter more

15.01.2021 12:18

Aleksandar Misita, pomoćnik direktora Inspektorata za vode, je dobar čovjek i ne bi on sebi dozvolio da napravi bilo kakav eksces. Doduše jeste član Ujedinjene srpske

ODGOVORITE
Name

Rob

15.01.2021 12:41

Inspektori ne rade ni za koga i ništa treba i ukinuti

ODGOVORITE
Name

Ne pitamo

15.01.2021 13:27

Tacno znamo.

ODGOVORITE
Name

nego

15.01.2021 15:31

imam rijesenje za mini H.elektrane: Diganti ih u vazduh i nema problema

ODGOVORITE
Name

Zmije ce progutati vodu

15.01.2021 17:19

Tada ce biti glad, siromastvo, pretezak zivot zivih bica na zemlji. U prorocanstvu, misleci na cijevi. Bez pitke vode je prakticno i nemoguc, sve zavisi od toga, usjevi, zivotinje, ljudi, bas sve...

ODGOVORITE
Name

Svoje

15.01.2021 18:12

Tj. svoje kriminalne sekte.

ODGOVORITE
Name

Fenix

16.01.2021 04:21

Pa nemogu obraz sad ukaljati. Uzeli pare u džep za dozvolu e sad da ponište.A mini elektraši bi tužili i tražili odštetu.Takvi nas vode.

ODGOVORITE