Од данас нова листа лијекова који се издају на рецепт

У Републици Српској од данас се примјењује нова листа лијекова који се издају на рецепт на којој ће се налазити лијекови које до сада Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ није финансирао попут оних који се користе за лијечење хроничне опструктивне болести плућа, дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

Република Српска 15.01.2021 | 07:48
Од данас нова листа лијекова који се издају на рецепт

Финансирањем нових лијекова Фонд настоји да континуирано побољша ефикасност лијечења савременијим терапијама, смањи број хоспитализација и унаприједи квалитет живота обољелих, саопштено је данас из ФЗО.

Неки од нових лијекова од сутра ће бити доступни на листи "А", гдје је партиципација 10 одсто за оне који нису ослобођени плаћања ове обавезе, а осигураници који су ослобођени плаћања партиципације неће плаћати ништа.

Један од нових лијекова који је уврштен на листу "А" и који ће од данас бити доступан на рецепт јесте лијек за хроничну опструктивну болест плућа.

Осим њега на листи "А" биће доступне капи за дјецу "холекалциферол" у већем дозном облику у односу на досадашњи облик, чиме ће се поједноставити примјена овог лијека.

На листу "А" уврштен је и нови лијек за дијабетес типа два "семаглутид".

И на листи "Б", гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике, од сутра ће бити доступни нови лијекови које Фонд први пут уврштава на листу.

Од данас се пет генеричких лијекова за обољеле од хроничне опструктивне болести плућа налази на листи "А", што је велика финансијска олакшица за обољеле од ове болести, наводи се у саопштењу.

(Срна) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Q

15.01.2021 22:23

7 франака коста Хидроксихлоракин у по Новартиса а 50 км у по Бијељине и то ако га има.Гањацу вас до краја свијета ако треба да исправим овај геноцид срба над србима!!!!!Мојој мајци треба за Сјоргенов синдром, једини лијек , а ја у 21 вијеку треба да га гањам по Алпима је ли???Све сам опростла ал ово нецу!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ