Od danas nova lista lijekova koji se izdaju na recept

U Republici Srpskoj od danas se primjenjuje nova lista lijekova koji se izdaju na recept na kojoj će se nalaziti lijekovi koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ nije finansirao poput onih koji se koriste za liječenje hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Republika Srpska 15.01.2021 | 07:48
Od danas nova lista lijekova koji se izdaju na recept

Finansiranjem novih lijekova Fond nastoji da kontinuirano poboljša efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanji broj hospitalizacija i unaprijedi kvalitet života oboljelih, saopšteno je danas iz FZO.

Neki od novih lijekova od sutra će biti dostupni na listi "A", gdje je participacija 10 odsto za one koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa.

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu "A" i koji će od danas biti dostupan na recept jeste lijek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Osim njega na listi "A" biće dostupne kapi za djecu "holekalciferol" u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Na listu "A" uvršten je i novi lijek za dijabetes tipa dva "semaglutid".

I na listi "B", gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike, od sutra će biti dostupni novi lijekovi koje Fond prvi put uvrštava na listu.

Od danas se pet generičkih lijekova za oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća nalazi na listi "A", što je velika finansijska olakšica za oboljele od ove bolesti, navodi se u saopštenju.

(Srna) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Q

15.01.2021 22:23

7 franaka kosta Hidroksihlorakin u po Novartisa a 50 km u po Bijeljine i to ako ga ima.Ganjacu vas do kraja svijeta ako treba da ispravim ovaj genocid srba nad srbima!!!!!Mojoj majci treba za Sjorgenov sindrom, jedini lijek , a ja u 21 vijeku treba da ga ganjam po Alpima je li???Sve sam oprostla al ovo necu!!!!!!!

ODGOVORITE