ФЗО РС: Нова листа лијекова који се издају на рецепт

 - У Републици Српској од сутра ће почети да се примјењује нова листа лијекова који се издају на рецепт на којој ће се налазити лијекови које до сада Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ није финансирао попут оних који се користе за лијечење хроничне опструктивне болести плућа, дијабетеса и кардиоваскуларних обољења.

Република Српска 14.01.2021 | 11:23
ФЗО РС: Нова листа лијекова који се издају на рецепт

Финансирањем нових лијекова Фонд настоји да континуирано побољша ефикасност лијечења савременијим терапијама, смањи број хоспитализација и унаприједи квалитет живота обољелих, саопштено је данас из ФЗО.

Неки од нових лијекова од сутра ће бити доступни на листи "А", гдје је партиципација 10 одсто за оне који нису ослобођени плаћања ове обавезе, а осигураници који су ослобођени плаћања партиципације неће плаћати ништа.

Један од нових лијекова који је уврштен на листу "А" и који ће од сутра бити доступан на рецепт је лијек за хроничну опструктивну болест плућа.

Осим њега на листи "А" биће доступне капи за дјецу "холекалциферол" у већем дозном облику у односу на досадашњи облик, чиме ће се поједноставити примјена овог лијека.

На листу "А" уврштен је и нови лијек за дијабетес типа два "семаглутид".

И на листи "Б", гдје је партиципација 50 одсто за све осигуранике, од сутра ће бити доступни нови лијекови које Фонд први пут уврштава на листу.

Од сутра ће се пет генеричких лијекова за обољеле од хроничне опструктивне болести плућа налазити на листи "А", што је велика финансијска олакшица за обољеле од ове болести, наводи се у саопштењу. 

(Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ре

14.01.2021 10:32

Преписују бесплатно само старе и јефтине љекове а скупље љекове новије генерације који су далеко унциковитији се мора платити из свог дзепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

14.01.2021 10:52

Уцинковитији= ефектнији, успјеснији, дјелотворнији ит'д.

Name

Оп

14.01.2021 11:07

Па да када су у дуговома до гусе зато морамо плацати а пензије немогу резије покрити стаце Драско досао све празно само стизу дугови рате на наплату а нема одакле платити надам се да це се отворити која фабрика па народ ради никакоми није јасно да у граду нема млекаре онаква зграда пропада фармамланд да пропадне а онолики станови код венеција моста господа заузела ма има тога колико хоцес криминала

Name

Илија

14.01.2021 11:09

Фарнацеутски лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2021 13:08

Мислис на сестрица и ујку?

Name

Q

14.01.2021 11:11

А Хидроxихолрахин????Нигдје га нема.ЗАСТО???Ста ми да радимо који га користимо у редовној терапији???Ко це да покрене ову прицу?О цему се овде ради?Је ли ово геноцид на видику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упуцен

14.01.2021 13:24

А ста се десава са биолоском терапијом и лијецење обољелих од псоријазе истом.. То лијецење је доступно само одредјеним болесницима блиским врху и на ургенцију одредјених доктора.. 97 % лијеце се имуцни и 3 % ситна раја због статистике... Срамота !!!!!

ОДГОВОРИТЕ