FZO RS: Nova lista lijekova koji se izdaju na recept

 - U Republici Srpskoj od sutra će početi da se primjenjuje nova lista lijekova koji se izdaju na recept na kojoj će se nalaziti lijekovi koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ nije finansirao poput onih koji se koriste za liječenje hronične opstruktivne bolesti pluća, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja.

Republika Srpska 14.01.2021 | 11:23
FZO RS: Nova lista lijekova koji se izdaju na recept

Finansiranjem novih lijekova Fond nastoji da kontinuirano poboljša efikasnost liječenja savremenijim terapijama, smanji broj hospitalizacija i unaprijedi kvalitet života oboljelih, saopšteno je danas iz FZO.

Neki od novih lijekova od sutra će biti dostupni na listi "A", gdje je participacija 10 odsto za one koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa.

Jedan od novih lijekova koji je uvršten na listu "A" i koji će od sutra biti dostupan na recept je lijek za hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Osim njega na listi "A" biće dostupne kapi za djecu "holekalciferol" u većem doznom obliku u odnosu na dosadašnji oblik, čime će se pojednostaviti primjena ovog lijeka.

Na listu "A" uvršten je i novi lijek za dijabetes tipa dva "semaglutid".

I na listi "B", gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike, od sutra će biti dostupni novi lijekovi koje Fond prvi put uvrštava na listu.

Od sutra će se pet generičkih lijekova za oboljele od hronične opstruktivne bolesti pluća nalaziti na listi "A", što je velika finansijska olakšica za oboljele od ove bolesti, navodi se u saopštenju. 

(Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

re

14.01.2021 10:32

Prepisuju besplatno samo stare i jeftine ljekove a skuplje ljekove novije generacije koji su daleko uncikovitiji se mora platiti iz svog dzepa

ODGOVORITE
Name

?

14.01.2021 10:52

Ucinkovitiji= efektniji, uspjesniji, djelotvorniji it'd.

Name

Op

14.01.2021 11:07

Pa da kada su u dugovoma do guse zato moramo placati a penzije nemogu rezije pokriti stace Drasko dosao sve prazno samo stizu dugovi rate na naplatu a nema odakle platiti nadam se da ce se otvoriti koja fabrika pa narod radi nikakomi nije jasno da u gradu nema mlekare onakva zgrada propada farmamland da propadne a onoliki stanovi kod venecija mosta gospoda zauzela ma ima toga koliko hoces kriminala

Name

Ilija

14.01.2021 11:09

Farnaceutski lopovluk.

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2021 13:08

Mislis na sestrica i ujku?

Name

Q

14.01.2021 11:11

A Hidroxiholrahin????Nigdje ga nema.ZASTO???Sta mi da radimo koji ga koristimo u redovnoj terapiji???Ko ce da pokrene ovu pricu?O cemu se ovde radi?Je li ovo genocid na vidiku?

ODGOVORITE
Name

Upucen

14.01.2021 13:24

A sta se desava sa bioloskom terapijom i lijecenje oboljelih od psorijaze istom.. To lijecenje je dostupno samo odredjenim bolesnicima bliskim vrhu i na urgenciju odredjenih doktora.. 97 % lijece se imucni i 3 % sitna raja zbog statistike... Sramota !!!!!

ODGOVORITE