БН: Ватрогасци лани имали близу 300 интервенција

Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина, у протеклој, 2020. години, имала је 294 интервенције, што је за 56 интервенција мање него у 2019. години, када су имали 350 интервенција – гашења пожара.

Република Српска 13.01.2021 | 17:43
БН: Ватрогасци лани имали близу 300 интервенција

​„У 2020. години Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина имала је укупно 294 интервенције. Од тога је било 10 интервенција на привредним објектима, 36 на стамбеним објектима, на пољопривредним 17, пожара на ниском растињу 55, пожар у шумама 5, пожар на путничким аутомобилима 35, на димњацима 35, контејнерима 19, интервенције у саобраћајним незгодама 10, сапирање пута послије саобраћајних несрећа 3, отварање врата гдје се мисли на техничке интервенције (врата, лифтови) 20 и остале ситне интервенције 48“, рекао је за портал Дешавањаубијељини старјешина Миле Спасојевић.

Оно што је најбитније када су у питању подаци Територијалне ватрогасне јединице је да на свим интервенцијама у прошлој години нису имали ни повријеђених ни погинулих ватрогасаца.

„Уништено је нешто мало опреме, али то је свакако потрошни материјал - цријева, млазнице и слично. Људство и возила смо успјели да сачувамо“, истакао је Спасојевић.

Апел грађанима

У зимском периоду највећи број пожара је на димњацима, у затвореном простору у становима, кућама, као и у контејнерима.

„Преко средстава информисања стално апелујемо грађанима да у контејнере, гдје се баца папир и запаљиви материјал не бацају ужарени пепео због чега често долази до пожара. Пожар као пожар није опасан, али се ти контејнери најчешће налазе у близини паркираних аутомобила и испод прозора стамбених зграда. Непријатан мирис и дим омета грађане, а поред тога, пожар из контејнера може се проширити на аутомобиле који су паркирани у близини“, објаснио је Спасојевић.

Према његовим ријечима, најчешћи узроци пожара у стамбеним објектима су неисправне електричне инсталације и непажња. Пожари на димњацима се, каже он, јављају због тога што се прије грејне сезоне не изврши чишћење димоводних канала.

За првих 12 дана ове године Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина имала је 15 интервенција.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Борац

13.01.2021 19:34

То сте радили за плату.

ОДГОВОРИТЕ