BN: Vatrogasci lani imali blizu 300 intervencija

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina, u protekloj, 2020. godini, imala je 294 intervencije, što je za 56 intervencija manje nego u 2019. godini, kada su imali 350 intervencija – gašenja požara.

Republika Srpska 13.01.2021 | 17:43
BN: Vatrogasci lani imali blizu 300 intervencija

​„U 2020. godini Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina imala je ukupno 294 intervencije. Od toga je bilo 10 intervencija na privrednim objektima, 36 na stambenim objektima, na poljoprivrednim 17, požara na niskom rastinju 55, požar u šumama 5, požar na putničkim automobilima 35, na dimnjacima 35, kontejnerima 19, intervencije u saobraćajnim nezgodama 10, sapiranje puta poslije saobraćajnih nesreća 3, otvaranje vrata gdje se misli na tehničke intervencije (vrata, liftovi) 20 i ostale sitne intervencije 48“, rekao je za portal Dešavanjaubijeljini starješina Mile Spasojević.

Ono što je najbitnije kada su u pitanju podaci Teritorijalne vatrogasne jedinice je da na svim intervencijama u prošloj godini nisu imali ni povrijeđenih ni poginulih vatrogasaca.

„Uništeno je nešto malo opreme, ali to je svakako potrošni materijal - crijeva, mlaznice i slično. Ljudstvo i vozila smo uspjeli da sačuvamo“, istakao je Spasojević.

Apel građanima

U zimskom periodu najveći broj požara je na dimnjacima, u zatvorenom prostoru u stanovima, kućama, kao i u kontejnerima.

„Preko sredstava informisanja stalno apelujemo građanima da u kontejnere, gdje se baca papir i zapaljivi materijal ne bacaju užareni pepeo zbog čega često dolazi do požara. Požar kao požar nije opasan, ali se ti kontejneri najčešće nalaze u blizini parkiranih automobila i ispod prozora stambenih zgrada. Neprijatan miris i dim ometa građane, a pored toga, požar iz kontejnera može se proširiti na automobile koji su parkirani u blizini“, objasnio je Spasojević.

Prema njegovim riječima, najčešći uzroci požara u stambenim objektima su neispravne električne instalacije i nepažnja. Požari na dimnjacima se, kaže on, javljaju zbog toga što se prije grejne sezone ne izvrši čišćenje dimovodnih kanala.

Za prvih 12 dana ove godine Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina imala je 15 intervencija.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Borac

13.01.2021 19:34

To ste radili za platu.

ODGOVORITE