Превозници у тешкој ситуацији, траже помоћ Владе РС

У мјесецима након појаве пандемије вируса корона превозници у Републици Српској се налазе у све тежој ситуацији. Упозоравају да опоравка нема па пријети и гашење јавног превоза.

Република Српска 12.01.2021 | 22:14
Превозници у тешкој ситуацији, траже помоћ Владе РС

Из Владе Републике Српске најављују помоћ, али остаје отворено питање хоће ли  помоћ државе зауставити потонуће овог сектора привреде?

Мјесецима радимо на своју штету и биљежимо губитке, више пута су упозорили представници путничких и теретних превозника у Републици Српској. Премијер Радован Вишковић најављује издвајање од 2,3 милиона марака за помоћ превозницима у оквиру које ће им за период од августа до децембра 2020. бити измирени порези и доприноси.

Поред туризма и угоститељства, пандемијом је највише погођен превоз путника, кажу у Удружењу саобраћаја и веза у Привредној комори Републике Српске. Сматрају да је помоћ добродошла,  и да ће тим средствима моћи барем привремено да превазиђу текуће проблеме.

С друге стране, теретни превозници су љути. Кажу да је овом помоћи обухваћен само путнички превоз, док су они изостављени.

Превозници упозоравају да ће  након заустављања пандемије вируса корона, бити потребно доста времена да се све врати барем на стање прије појаве ковида 19, које, како тврде, ни тада није било задовољавајуће.