Фронтекс под лупом: Шта су радили са мигрантима?

Надзорни орган ЕУ ОЛАФ покренуо је истрагу о европској агенцији за пограничну и обалску стражу Фронтекс због поступања са мигрантима.

Свијет 12.01.2021 | 11:10
Фронтекс под лупом: Шта су радили са мигрантима?

У основи су оптужбе за узнемиравање, непримерено понашање и одбијање миграната.

Истражитељи ОЛАФ-а почели су да испитују чланове Фронтекса још почетком децембра, а поводом оптужби о узнемиравању и недоличном понашању који су довели до тога да су неки званичници, укључујући и оне на веома високом нивоу, напустили агенцију последњих месеци, пише бриселски Политико.

Међутим, истрага такође укључује и наводе о одбијању, односно незаконитим операцијама чији је циљ био спречавање миграната да додју до обала ЕУ.

Вест о истрази потврдили су и Олаф и Фронтекс, али нису откривали детаље. У Олаф-у су само наве;ли да то што је истрага у току не значи да је до нерегуларности и дошло.

У октобру прошле године неколико медија, укључујући и немачки Шпигел објавили су да је Фронтекс укључен у неке недозвољене операције у водама измедју Грчке и Турске, као и да су мигранти присиљени да напусте воде ЕУ.

Ти наводи утицали су на то да комесарка ЕУ за унутрашње послове Илва Јохансон позове ванредни састанак управног одбора Фронтекса, као и да затражи од омбудсма ЕУ да покрене истрагу.

Извршни директор Фронтекса Фабрис Ледјери прошлог месеца је у Европском парламенту негирао наводе, наводећи да нема доказа да су службеници Фронтекса учествовали у таквим активностима и оптужио Шпигел да не говори истину.

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Геј муслиман

12.01.2021 10:15

Нека их прими ЕУ. То је најбоље рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.01.2021 11:51

боље у Америку

Name

Хм

12.01.2021 10:23

Све мускадија од 25 до 40 година... мигранти или инструисане дзихадлије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмРе

12.01.2021 17:28

Багра јесу, али тешко да им је до ислама. По Сарајеву ходају пијани по улицама. Тетовирани. Доргирани. Знаш ли каква је казна за такве по шеријату?

Name

ре

12.01.2021 11:00

мигранте са игманског марша вратити у топлије блискоисточне крајеве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

12.01.2021 11:10

Словенка Тања Фајон је некад користила поштапалицу ("флоскулу" о слободи кретања људи, робе и капитала или "десет Божијих заповиједи" на којима почива "модерна и демократска Еуропа". Са том флоскулом а ако се још томе придода слободни и демократски избори на амерички начин и слобода мисли и говора (забране садашњем Предсједнику САД да се обраћа преко друштвених мрежа) и кад видим ове несрећнике у близини границе Хрватске и ЕУ и забране уласка и слободе кретања у ЕУ можемо додати српско била је то велика лажа и превара на које као српски народ нисмо насјели. Концепт штапа и шаргарепе је отишао у прошлост а ми као колонијални протекторат служимо као неуспјели експеримент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

12.01.2021 12:08

Ту су највише њебали полицајци са онако биједним плаћама и опремом то је једино истина и право стање око борбе са мигрантском кризом у БиХ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бм

14.01.2021 12:33

Све претопити у зељзо, послати авионом назад у њихове земље и избацити падобраном. ?

ОДГОВОРИТЕ