Преговори са ММФ-ом нису пропали, још се воде разговори

Преговори око новог аранжмана ММФ од 1,5 милијарди евра за Босну и Херцеговину су пролонгирани.

Босна и Херцеговина 12.01.2021 | 08:44
Преговори са ММФ-ом нису пропали, још се воде разговори

Није дошло до усаглашавања свих нивоа власти у БиХ, иако су многи новац од ММФ већ испланирали за трошење.

Међународни монетарни фонд је властима у БиХ поставио бројне услове, а највећи камен спотицања међу ентитетима био је захтјев за успостављање централног регистра рачуна физичких лица, што је уједно и највећи разлог зашто траншу ММФ Босна и Херцеговина још није добила, сматра економиста Зоран Павловић.

– Познато је да су несугласице у вези с банкарским рачунима. То значи одређен облик контроле Централне банке БиХ над свим рачунима у држави. То није било претходно дефинисано, па је изгледало да се улази у ниво преноса ентитетских овлашћења – каже Павловић у изјави порталу Српскаинфо.

Он наглашава да аранжман није пропао.

– Аранжман није пропао, већ је стопиран поступак преговора зато што је преговарање које је обављено продужено због усаглашавања још неких услова, за писмо намјере. Ти договори су уједно ушли у божићне празнике на западу, када нико не ради – каже Павловић.

Додаје да преговори још нису завршени.

– Може се очекивати да се наставе преговори, већ од сада, јер ситуација није завршена. Они су усаглашени у значајној мјери, али има ствари које још нису и с којима се не слажу Федерација и РС. Сигурно је да се може очекивати наставак преговора сваки дан, односно усаглашавања тих спорних питања – истиче Павловић.

Проблем је што су многи на раличитим новоима власти унутар БиХ новац од ММФ већ испланирали за трошење и “уградили” у буџете за ову годину. Тај је кредит неопходан, сматра Павловић.

– Мислим да су већ неке консултације обављене, јер је дефинитивно неопходно обезбиједити тај кредит. С једне стране због ликвидности ентитетских буџета, а с друге стране питање је колико ће то бити усмјерено према привреди и онима који имају потребу за тим, као што су здравство, привреда и очување радних мјеста – додаје Павловић.

Зоран Павловић истиче да су средства ММФ уско повезана и са средствима Европске уније за макрофинансијску помоћ од 250 милиона евра.

– Постоји једна пресија на БиХ од Европске уније за тих 250 милиона евра, које дају у неповрат. Постављају се слични услови које је тражио ММФ. Врло вјероватно ће доћи до прихватања тих услова да би се могло ићи даље. Питање је како ће то ићи и којом динамиком, али према неким информацијама, вјероватно ће наше ентитетске власти све то прихватити, јер тренутно нема другог начина финансирања потреба – закључио је Павловић у изјави за Српскаинфо.

(БН) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

П

12.01.2021 08:00

Има Русија нек он да кредит. Сви услови ће бити прихваћени без изузетка на жалост Додика. Нема више крађе без покрића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.01.2021 08:17

Немозе пропасти имамо ми јако министарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Üберменсцх

12.01.2021 08:34

ММФ није никаква медјународна УН банка .то је приватна банка у рукама најмоцнијих банкарских породица Ростилда,Рокфеларе,Моргана и осталих а њихов циљ није да алтрузиам вец поробљавање и нови свјетски поредак ММФ неце одустати њима је у циљу да се земља и народ сто висе задузи и уведе у дузницко ропство Ово сто резим ради је геноцид

Name

Драган

12.01.2021 08:45

Неце ни пропасти ЈЕЛ це морати пристати на СВЕ услове ЈЕЛ пара немају.

Name

ЛУДНИЦА

12.01.2021 08:46

МА УВАЛИЋЕ ОНИ НАМА ТЕ ПАРЕ. ХРАНЕ ОНИ МАФИЈУ ОД 1995. ГОДИНЕ, ВАЉА ИМ.

Name

Изненадјење

12.01.2021 08:18

Стварно цудо да власти РС вристеци говоре да несто неце а онда пристану. Раније то нису радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

12.01.2021 08:33

Знамо ми већ да ММФ неће издати нашу "елиту" у окивању народа у дужничко ропство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

12.01.2021 08:53

Наме не треба кредит јер смо ми финансијски стабилни. Барем таку причају Видовићка и Тегелтија. Или они много лажу, хххмммм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.01.2021 09:05

Вец сам рекао,то је све вец заврсено само по старом добром обицају ово је вријеме сакупљања поена за велико НЕ,преноса надлезности,а ММФ зна да управо они који коце су на кољенима,немају алтернативу и користе прилику да сто висе понизе и сто скупље продају новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

12.01.2021 09:14

Ма потписат це они то, Додику це дат мало висе него сто му припада и то це бит готово до краја јануара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

12.01.2021 09:25

Прихватице услове јер морају. Као и МАП. Само да се у јавости казе није сија него врат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

12.01.2021 09:42

АЈДЕ ПРИХВАТИТ ЦЕ МА ЈЕЛ МОГУЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.01.2021 10:25

Камен спотицања приватни рачуни У РС се све зна ал нико не реагује па се боје дати на увид све рачуне да неби неко почео чачакати по њима..у томе је фол А прича о преносу надлежности је са необразоване и неписмене.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

12.01.2021 10:27

Ни један кредит вам не треба дати,господо на власти лако је дизати кредите и са народне грбаче враћати,то је најлаксе,нисте способни низашта зато нам и јест све овако срам да вас буде,снађите се без ММФ-а ако сте толике школе и факултете завршили....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Породична "брига"

12.01.2021 11:56

"Тата" међународни монетарни фонд и "мама" Свјетска банка, заједно са "тетком" Европском централном банком "брину" о своме "чеду" да буде "независна, самостална и за сва времена..."!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЕДЕРАЛАЦ

12.01.2021 21:56

Не знам само засто власт у рс губи вријеме И енергију око овога кад знају да другог избора немају,како вријеме одмице И постају све задузенији све гори И гори увјети це бити тразени.ММФ је исто као да тразис паре од зеленаса, даје ти стално И једног дана само казе ех доста је вријеме је да ми вратис паре а ти их немас.

ОДГОВОРИТЕ